FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

chiński sos śliwkowy

sos, zrobiony ze śliwek działkowych, a który okazał się b. fajną rzeczą. Przepis
z HTBADG Nigelli.
2 kg śliwek - odpestkowanych, pociętych na ćwiartki - nie muszą być b. dojrzałe
750 g jabłek, obranych, wydrążonych, pociętych na kawałki 1 cm
1 średnia czerw cebula
4 zmiażdżone ząbki czosnku
750 ml octu ryżowego
500 g cukru pudru
500 g cukru ciemnego/jasnego muscovado
2 cm kawałek imbiru, obrany, drobno posiekany
2 długie czerw papryczki chili
2-4 suszone papryczki chili (nie miałam, dodałam zdaje się szczyptę chili w
proszku na 1/2 ilości)
2 łyżki przyprawy 5 smaków
1 laska cynamonu, połamana na kawałki
2 kawałki suszonej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Wrzucamy wszystko do gara i gotujemy na stałym ogniu przez 1-1 1/2 h. Gotowy sos
będzie płynnawy, ale jednolity, o strukturze dżemu (gęstnieje w słoikach).
Przekładamy do wyparzonych słoików. Z podanych ilości wychodzi prawie 3 l.
Podobnie jak brown sauce, świetny do niemal wszystkiego - sera pleśniowego,
wędliny, pieczonego mięsa, maczania warzyw lub snacków... Widoczny na 1 zdjęciu,
na drugim dynia słodko-ziołowo-octowa w dwóch odsłonach.
A! Zapomniałam, co jeszcze: zrobiłam różne ajvary (pewnie część z nich bliżej ma
do pindżuru, relishu czy innych past), a jeśli zostaje mi trochę duszonych
warzyw, bo ta potrawa pojawia się u nas cyklicznie, ostatnio gł. z dynią -
doprawiam trochę mocniej, lekko miksuję (nie na zupę) i pasteryzuję jako kolejny
"ajvar".
Natomiast dżem truskawkowy niestety brzydko się starzeje - zmienił smak i kolor
na in minus. W przyszłym roku zrobię tylko krótką serię.
--
There are nine million bicycles in Beijing/That's a fact/It's a thing you can't
deny/Like the fact that I will love you till I die
Bica

moje przetwory - ptasia 28.06.06, 20:56    
Re: moje przetwory - alusmi 28.06.06, 21:14    
dżemy pomarańczowe wg. żelfixu - ptasia 28.06.06, 21:26    
Re: moje przetwory - siostraheli 28.06.06, 21:28    
Re: moje przetwory - fettinia 28.06.06, 21:30    
Re: moje przetwory - marghe_72 28.06.06, 21:48    
cd. dżemów - ptasia 28.06.06, 22:05    
łoł. super! jakie prezenty na X-mas będą! :-) n/t - jacek1f 29.06.06, 00:18    
Ginger spice????? - calama 30.06.06, 19:44    
Re: Ginger spice????? - ptasia 01.07.06, 16:21    
Re: moje przetwory - alusmi 29.06.06, 09:26    
Re: moje przetwory - alcia15 29.06.06, 10:12    
Re: moje przetwory - ptasia 29.06.06, 10:29    
piccalilli - ptasia 29.06.06, 11:04    
brown sauce - ptasia 29.06.06, 12:07    
Re: piccalilli - chank2 29.06.06, 12:40    
Re: piccalilli - red_ali 29.06.06, 13:58    
Re: piccalilli - ptasia 29.06.06, 15:53    
Re: moje przetwory - linn_linn 29.06.06, 14:23    
Re: moje przetwory - nobullshit 30.06.06, 01:54    
Re: moje przetwory - ocean.niespokojny 02.07.06, 10:08    
Re: moje przetwory - qubraq 02.07.06, 16:28    
Re: moje przetwory - ptasia 02.07.06, 21:09    
kolejne dżemy... - ptasia 11.07.06, 19:45    
i malina - ptasia 11.07.06, 19:47    
i chutney pomi-imbirowy - ptasia 11.07.06, 19:50    
Ptasia jestes niemozliwa:)))))) - fettinia 12.07.06, 15:08    
zaraz niemozliwa:)))))) - ptasia 12.07.06, 16:10    
Re: zaraz niemozliwa:)))))) - fettinia 12.07.06, 16:12    
chutney brzoskwiniowy - i pasuję :) - ptasia 19.07.06, 19:51    
Re: moje przetwory - quara 08.12.06, 16:48    
Re: moje przetwory - ptasia 08.12.06, 18:41    
Re: moje przetwory - dorotus76 08.12.06, 19:01    
Jak ja lubię ten wątek :-) - cipcipkurka 10.12.06, 07:50    
Re: Jak ja lubię ten wątek :-) - ptasia 10.12.06, 11:46    
chiński sos śliwkowy - ptasia 10.12.06, 12:15    
Ptasiu, podziwiam szczerze :-) n/t - cipcipkurka 10.12.06, 20:35    
artystycze rzemioslo - pinkink2 10.12.06, 21:18    
Re: artystycze rzemioslo - ptasia 10.12.06, 21:43    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd