FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Minifestiwal kurek
   nobullshit   24.07.06, 14:37 zarchiwizowany
Mini - bo się składniki skończyły. Film w aparacie zresztą też.
Trzeba kupić następną łubiankę i nowy film.

Na razie - jajecznica z kurkami i tarta z kurkami


  Jajecznica z kurkami
   nobullshit   24.07.06, 14:40 zarchiwizowany
Dla porządku przepis: na maśle zeszklić szalotkę, dorzucić oporządzone kurki,
posmażyć je, wlać jajka rozkłócone z paroma łyżkami śmietany. Sól, pieprz,
szczypiorek et voila.

Zdjęcie na wiadomy konkurs, ale jajecznica jest wyjątkowo niewdzięcznym
obiektem fotograficznym, bo nie dość, że paciaja, to jeszcze szybko stygnie.





  Re: Jajecznica z kurkami
   jastii   02.09.06, 18:38 zarchiwizowany
Robiłam dziś na śniadanie. Przepyszna, choć faktycznie niefotogeniczna ;-)



  Re: Jajecznica z kurkami
   nobullshit   03.09.06, 13:04 zarchiwizowany
jastii napisała:
> Robiłam dziś na śniadanie. Przepyszna, choć faktycznie niefotogeniczna ;-)

Twoje zdjęcie i tak ładniejsze od mojego :)

  Dokładam swoje kury
   corrina_f1   11.09.06, 15:01 zarchiwizowany
Duszone z cielęcinką pokrojoną w kostki, podane z ryżem podsmażanym na maśle i
następnie gotowanym. "Glizdy" to oczywiście w identyczny sposób przygotowany
makaron :)

--
Egipt 2004
Zdjęcia
Cairo Story







  Re: Dokładam swoje kury
   nobullshit   14.09.06, 00:49 zarchiwizowany
O tak, imho cielęcina bardzo się z kurkami lubi.

  Tarta z kurkami
   nobullshit   24.07.06, 14:44 zarchiwizowany
Według starego przepisu z Mniam Mniama, podanego kiedyś na FK przez Limbę:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=34700440&a=34701203
Moje zmiany - ciasto z LCB (200g mąki, 100g masła, jedno żółtko, trochę wody)
z dodatkiem świeżego tymianku.
Poza tym zamiast cebuli są szalotki, bekon przesmażyłam zamiast dać surowy.
I do farszu też dodałam tymianku, który moim zdaniem bardzo się z wszelkimi
grzybami lubi.

Zdjęcia przedstawiają tartę oraz jej pierwszego konsumenta.







  Re: Tarta z kurkami
   corrina_f1   24.07.06, 14:54 zarchiwizowany
O Boże, zdjęcie z Kotem obłędne !!! Wymiękłam !! :)))
Jako kociara i maniaczka kurek zbieram właśnie swój jęzor z podłogi.

A wracając do rzeczywistości - kurki gdzie zostały nabyte ? Bo ja się strasznie
martwię tymi suszami i upałami, gdzybów nie ma praktycznie w ogóle i to jest
dla mnie prawdziwie wielki ból :(( Jedyne kurki z plantacji widziałam kilka
razy w makro i tym podobnych, ale, kurka - taka kurka to nie kurka !

--
Egipt 2004
Zdjęcia
Cairo Story

  Corinno
   nobullshit   24.07.06, 16:07 zarchiwizowany
Kurki były z Carrefoura, ale trafiły mi się całkiem ładne, "pachnące lasem",
w łubiance dużo takich ślicznych małych pimpków. Na zdjęciach chyba kilka
widać. Niestety, susza robi swoje - dziś też były, ale praktycznie już
ususzone. :(

  Re: Corinno
   corrina_f1   24.07.06, 16:45 zarchiwizowany
Tak, w Carrefourze też zdaje się swojego czasu widziałam, kurka wodna, ale mi
się zachciało kurek !!

Ciekawe swoją drogą, co by powiedziały moje koty, jak bym im coś takiego pod
nos podstawiła, hehe, a co powiedział Twój ? :)

--
Egipt 2004
Zdjęcia
Cairo Story

  Re: Corinno
   nobullshit   24.07.06, 16:51 zarchiwizowany
corrina_f1 napisała:
> Ciekawe swoją drogą, co by powiedziały moje koty, jak bym im coś takiego pod
> nos podstawiła, hehe, a co powiedział Twój ? :)

Mój nie powiedział nic, bo jest dobrze wychowany i nie odzywa się z pełnym
pyszczkiem :)


  na jajecznice to ja bardzo chetnie
   jo.hanna   24.07.06, 15:05 zarchiwizowany
a kociatko wyglada jakby potrzebna mu byla jedynie lampka szampana w lapce.
--
The difference between theory and practice is greater in practice than it is in
theory [jcs quoting]

  Re: Tarta z kurkami
   joviszon   25.07.06, 21:39 zarchiwizowany
Rzadko głos podnoszę, ale tym razem wezmę i się nie oprę: F E N O M E N A L N
A !
--
W piwie są żeńskie hormony.
Jak się za dużo wypije, to zaczyna się mówić bezładnie
i nie umie się prowadzić samochodu.

  Re: Tarta z kurkami
   kajamama   28.07.06, 22:10 zarchiwizowany
mogę się poczęstować? chociaż tak na niby, bo przeciez wiem, że juz nic nie
zostało.....
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Aaaa, jajecznica
   sinistra80   24.07.06, 14:58 zarchiwizowany
Co za zdjęcia! I Pan Kot jakże urodziwy!
--
X= =X
Dziuniu- uda się!
Marghe- za wspólne zwycięstwo

  No co ja mogę napisać?
   cipcipkurka   24.07.06, 15:11 zarchiwizowany
Nie lubię Cię, nie lubię Cię, nie lubię Cię ;-))))

Kurek ani na lekarstwo, a jak są... domyślasz się, w jakiej cenie. No niechby i
w takiej, ale nie ma!!!

  Rudy zestaw kuro-kocio prześliczny :-)))))))
   brynia2   24.07.06, 16:17 zarchiwizowany


  Kot cudną minkę ma :) nt
   lomas   24.07.06, 16:58 zarchiwizowany


  Re: Ach! nt
   cynamoon6   24.07.06, 17:38 zarchiwizowany


  Kocisko jak sie patrzy, danie tez
   karmin-cynober   26.07.06, 00:06 zarchiwizowany


  Re: Kocisko jak sie patrzy, danie tez
   corrina_f1   26.07.06, 09:56 zarchiwizowany
Ja dopiero teraz dokładniej się przypatrzyłam i czy dobrze widze, że Pan Kot
ZAJADA się kurkami ???
Na początku myślałam że on tylko paszczę otwiera, względnie ziewa.

--
Egipt 2004
Zdjęcia
Cairo Story

  Re: Kocisko jak sie patrzy, danie tez
   posafega   27.07.06, 20:12 zarchiwizowany
Faktycznie, Skubany Kocur uskubnął kawał ciasta tartowego :D
NB, rewelacja :)
Przede wszystkim ten pierwszy degustator :)
--
Mój Gutek :D

  Kot Głównym Bohaterem Wątku !! :))
   corrina_f1   28.07.06, 10:31 zarchiwizowany


  zdjecie kota z potrawa w tle :-D
   jo.hanna   28.07.06, 11:05 zarchiwizowany
mamy nastepna kocia gwiazde GP. Bo najpierw byl Szczurek

  zdjecie z kotem
   giezik   26.07.06, 07:17 zarchiwizowany
rekordowe. i kurki.......

--
"Liczba osób, które nic nie umieją i z tego się utrzymują, jest w Polsce ogromna. Trudno się dostać do tego zacnego grona, ale nie
wolno się załamywać." S.Tym

  Re: zdjecie z kotem
   schaetzchen   26.07.06, 09:57 zarchiwizowany
NB, piekne dania, ale mi apetytu narobilas!!! :)
Kot swietny i jaki kolorystycznie dopasowany!

  Minifestiwal kurek
   brunosch   26.07.06, 11:47 zarchiwizowany
upał odbiera zdolność czytania. "manifestował kurek" ja rozumiem, można cieszyć
się z nowej baterii i nowego kurka, ale dlaczego na Galerii Potraw???
***
A kurki apetyczne - nawet ta "nieapetyczna" jajecznica ma swój wdzięk...
--
Świat nie jest aż tak paskudny...

  W imieniu Pana Kota i własnym
   nobullshit   27.07.06, 01:26 zarchiwizowany
dziękuję za miłe słowa.

W przygotowaniu:
- placki ziemniaczane z kurkami w śmietanie (siedzą w aparacie)
- dwukolorowa zupa z cukinii z grzankami i kurkami (składniki czekają w lodówce)
- zupa krem z kurek z jajeczkami przepiórczymi oraz torciki szpinakowo-kurkowe
(jeśli jeszcze dostanę kurki)

  piękne!
   szellka   27.07.06, 08:15 zarchiwizowany
az się obśliniłam!

  Re: W imieniu Pana Kota i własnym
   gonia225   27.07.06, 10:10 zarchiwizowany
Boże i co jeszcze?! Sadystka ;)

  Re: W imieniu Pana Kota i własnym
   gonia225   27.07.06, 10:11 zarchiwizowany
po ile kupowałaś kurki?

  Re: W imieniu Pana Kota i własnym
   nobullshit   27.07.06, 11:19 zarchiwizowany
gonia225 napisała:
> po ile kupowałaś kurki?

21,99 za łubiankę, w której było ponoć pół kilo. Łubianka gratis :)


  Re: W imieniu Pana Kota i własnym
   gonia225   27.07.06, 11:30 zarchiwizowany
trochę dużo, ale pewnie się skuszę jak się pojawią

  Re: Minifestiwal kurek
   linn_linn   28.07.06, 22:12 zarchiwizowany
Takie zdjecie kota by mi umknelo...

  Placki ziemniaczane z kurkami w śmietanie
   nobullshit   30.07.06, 21:17 zarchiwizowany
Może mi się uda nie podać przepisu...







  Przepis na placki!
   cipcipkurka   31.07.06, 08:59 zarchiwizowany
Przepis na placki!

(Moja zemsta za znęcanie się nade mną, no nie ma kurek i kropka. W tej chwili
jestem w stanie zapłacić nawet w złocie ;-))

  Kolorowa zupa z cukinii z kurkami
   nobullshit   30.07.06, 21:30 zarchiwizowany
Proporcje na 4-6 osób

ok. 1/2 kg zielonej cukinii
ok. 1/2 kg ziemniaków
(cukinii może być więcej niż ziemniaków, odwrotnie raczej nie)
1 duża cebula
50 ml białego wytrawnego wina
1 litr warzywnego bulionu
mały kubeczek śmietany 12%
15 dag kurek

1. Cukinie obrać, skórki ugotować oddzielnie i odłożyć.
2. Na oliwie obsmażyć posiekaną cebulę i pokrojone ziemniaki, dodać pokrojoną
cukinię, zalać winem, odparować. Dodać bulion, gotować do miękkości.
3. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
4. Odlać 1/3 zupy, dodać do niej ugotowane skórki i zmiksować.
5. Obie zupy wlać "artystycznie" do talerzy, dodać podsmażone na maśle kurki,
ozdobić świeżym tymiankiem.

Przepis, nieco doprecyzowany, za: Katarzyna Likus "Kuchnia najlepsza pod
słońcem".

Bojąc się, że zupa będzie zbyt mdła, dodałam do zielonej części zielony pieprz
z zalewy, co było pomysłem takim sobie, bo pieprz gryzł się z kurkami.
ALE: poza sezonem kurkowym zielony pieprz będzie bardzo na miejscu.







  Zupy... :)
   kikkera   31.07.06, 08:55 zarchiwizowany
rewelacja. Zdjęcia odlot :)

Będę robiła, bo u nas kurek bardzo dużo... z Polski
--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  Zupa krem z kurek
   nobullshit   30.07.06, 21:38 zarchiwizowany
Na 4-6 osób

0,5 kg kurek
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
50 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietany 30% (ja użyłam zwykłej kwaśnej 12%)
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
świeży tymianek i rozmaryn
opcjonalnie - jajeczka przepiórcze

1. Cebulę podsmażyć na maśle, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć
razem 5 minut.
2. Dodać posiekane zioła, zalać winem, odparować.
2. Dodać kurki, odłożywszy garstkę do przybrania zupy, i dusić 10 minut
pod przykryciem.
3. Zalać wywarem i gotować, aż kurki i ziemniaki będą miękkie.
4. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
5. Podawać z kurkami usmażonymi na maśle i jajeczkami przepiórczymi ugotowanymi
na twardo.

Przepis, poprawiony, za Katarzyna Likus "Kuchnia najlepsza pod słońcem".







  Pyszna pyszna pyszna pyszna
   pinos   31.07.06, 09:40 zarchiwizowany
Pyszna pyszna pyszna pyszna
Pyszna pyszna pyszna pyszna
Pyszna pyszna pyszna pyszna
Pyszna pyszna pyszna pyszna
Pyszna pyszna pyszna pyszna
Pyszna pyszna pyszna pyszna
Pyszna pyszna pyszna pyszna
Pyszna pyszna pyszna pyszna
Pyszna pyszna pyszna pyszna
Pyszna pyszna pyszna pyszna
Pyszna pyszna pyszna pyszna
...
Pyszna pyszna pyszna pyszna
--
Słońce wschodziło powoli, jakby nie było pewne, czy w ogóle warto się wysilać.

  Bardzo pyszna zupa krem z kurek
   barba50   31.07.06, 14:36 zarchiwizowany
Bardzo pyszna zupa krem z kurek
Bardzo pyszna zupa krem z kurek
Bardzo pyszna zupa krem z kurek
Bardzo pyszna zupa krem z kurek
Bardzo pyszna zupa krem z kurek
Bardzo pyszna zupa krem z kurek
Bardzo pyszna zupa krem z kurek
:
:
Bardzo pyszna zupa krem z kurek
:)))

  I na tym kończę tegoroczny kurko-festiwal
   nobullshit   30.07.06, 23:08 zarchiwizowany
Bo po pierwsze, szanse na zakup kurek maleją z każdym dniem suszy,
a po drugie trochę mi się znudziło ich czyszczenie. Czy kurek nie można by
hodować w wodzie zamiast w ziemi?

Pan Kot niestety nie chciał już pozować, ale posyła miauknięcie wszystkim
swoim fanom.

  Re: nie koncz jeszcze.......
   cat-lover   31.07.06, 01:17 zarchiwizowany
dopiero zaczelam ogladac te cudownosci.....bo u nas kurek niet!!!!!!!!
Przynajmniej nie teraz, ludze sie, ze blizej jesieni cos znajde.

  Re: Minifestiwal kurek
   gonia225   31.07.06, 08:37 zarchiwizowany
Nie kończ, to sobie chociaż popatrzę, bo kurek u mnie nie widać. Wszystko
piękne!

  Re: Minifestiwal kurek
   mrgodot   04.08.06, 16:33 zarchiwizowany
Podciągam, bo nie wytrzymałam i też kupiłam kurki. Okazało się, że trochę dużo,
ale głodnych nie brakuje. Zrobiłam calość w śmietanie, a potem już
improwizacja.
Pierwsza wersja (poniżej) zapiekana w wydrążonych bułeczkach. Środek też się
nie zmarnował bo zapiekłam w formie grzanek. Bułeczki-skorupki wcześniej
posmarowałam białkiem i podpiekłam w piekarniku. Też zostały skonsumowane.







  Conchiglioni z kurkami
   mrgodot   05.08.06, 10:51 zarchiwizowany
Z pozostałej części kurek w śmietanie zrobiłam tartę (ale została pożarta zanim
zrobiłam fotkę) i conchiglioni z kurkami. Makaron najpierw ugotowałam al dente,
nafaszerowałam sosem, ułożyłam w naczyniu do zapiekania, zalałam niewielką
ilością bulionu a na wierzch dorzuciłam tarty ser (u mnie gruyere) i natkę z
pietruszki. Potem przez pół godziny zapiekałam w piekarniku.







  Przegapiłam Twoje przepisy, a fajne są
   nobullshit   16.08.06, 01:38 zarchiwizowany
chyba się jeszcze skuszę na kupno jednej łubianki dla tych muszelek z kurkami.

Takie faszerowane bułki też są świetne, robiłam z duszonymi grzybami
mieszanymi. Wydrążony miąższ też można wykorzystać - wymieszać go z ziołami,
doprawić, zlepić w ruloniki, owinąć plastrami boczku, spiąć wykałaczką
i upiec w piekarniku. (Pomysł Szopena z FK.)

  Zawijasy z miąższu bułek
   nobullshit   16.08.06, 01:41 zarchiwizowany
Znalazłam dokładny przepis - okazało się, że zapomniałam o czosnku. Jak
mogłam :)
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=16813883&a=16892188

  Re: Minifestiwal kurek
   ka2   17.08.06, 08:49 zarchiwizowany
jakie one śliczne, te zupy :)
--
Sześcioletni chłopiec na widok bliźniąt - mamo, dlaczego jego jest dwóch, a ja
tylko jeden ?

  Re: Minifestiwal kurek
   laferme   14.09.06, 07:59 zarchiwizowany
ooooo mamoooo
a ja dzisiaj akurat mialam taki piekny sen - znalazlam taka ogromna kurke mlask
--
ForumStinga

If I caught the world in an hourglass...

  Re: Minifestiwal kurek
   mosiia   14.09.06, 11:03 zarchiwizowany
To i ja się podłączę ;)) ze swoją niefotogeniczną jajecznicą....
Pysznaaaaa była;0

A co do fotek...uczę się uczę - oglądam Was i uczę się ;))
--
Jesteś lekiem na caaałe zło
Moja Zosia





  Czy kurki trzeba obgotować
   mwookash   07.10.06, 19:40 zarchiwizowany
czy wystarczy krótko poddusić/podsmażyć?
--
Perolmy sę sibretkowie tą gąsą
A tak przy okazji nasze współczesne paradoksy :)
"Na wsi takich cudów jak razowa mąka nie kupię."

  Re: Czy kurki trzeba obgotować
   dziuunia   07.10.06, 19:41 zarchiwizowany
Wystarczy poddusić/podsmażyć :)

--
God damn Loch Ness monster...

  Dzięki bo mi tu rodzina i książki
   mwookash   07.10.06, 20:11 zarchiwizowany
każą 30-50 min dusić
--
Perolmy sę sibretkowie tą gąsą
A tak przy okazji nasze współczesne paradoksy :)
"Na wsi takich cudów jak razowa mąka nie kupię."

  Re: Dzięki bo mi tu rodzina i książki
   dziuunia   07.10.06, 20:35 zarchiwizowany
Duś do odparowania soku który wypuszczą,podobnie jak z pieczarkami-dusi się aż
większość soku odparuje i gotowe :)

--
God damn Loch Ness monster...

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd