FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Samosy

za "Pieczenie jest łatwe" R.D.
Na 1 blachę/12 sztuk
Ciasto:
350g mąki pszennej
¼ łyżeczki soli
1 jajko
łyżka octu
3 łyżki oleju
¼ szklanki gorącej wody (tyle, aby ciasto ładnie się lepiło) W oryginale nie
było wody, ale ciasto nie chciało się trzymać, więc dodałam. Mam nadzieję że
brak wody nie był clou przepisu:)
Zmieszać składniki, wyrobić mikserem, odstawić przykryte ścierką.
Nadzienie: papryka, cukinia i pomidory w tych samych proporcjach (u mnie duży
pomidor, dwie małe papryki żółte, ¼ średniej cukini) udusić, przyprawić
sokiem z cytryny i curry.
Drugi farsz robiłam z pieczarek i cebuli, uduszone i przyprawione pieprzem.
Podzielić ciasto na 12 części, każdą rozwałkować cienko w prostokątny pas
8x30 cm, posmarować olejem. Przy jednym z węższych końców każdego prostokąta
nałożyć łyżeczkę farszu, zawinąć róg ciasta i dalej składać ciasto w trójkąt
aż do końca prostokąta.Posmarować z wierzchu olejem, ułożyć na blasze, piec w
220 stopniach ok. 20 minut.





Samosy - sqka 31.07.06, 20:45    
Re: Samosy - siostraheli 31.07.06, 21:27    
Re: Samosy - marta76 31.07.06, 21:37    
Re: Samosy - nobullshit 31.07.06, 22:09    
Też nie mogłam, - sqka 01.08.06, 07:41    
Re: Samosy - kopalnia.diamentow 04.09.06, 15:02    
Sqka - kopalnia.diamentow 04.09.06, 15:12    
Re: Samosy - pinos 01.08.06, 12:08    
Na zimno - sqka 02.08.06, 08:33    
Re: Samosy - ela.tu-i-tam 02.08.06, 12:41    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd