FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

wietnamska zupa rybna ostro-kwaśna

Przepis z "Kuchnia wietnamska" Kerry Kenehan

1 kg ryby o scislym miesie (u mnie dorsz),
1 1/2 lyzki nuoc cham (przepis ponizej),
1/4 lyzeczki bialego pieprzu,
1 posiekana dymka,
6 szklanek wody,
2 pokrojone na kawalki dl 5 cm, lekko zmiazdzone lodygi trawy cytrynowej,
60 g przecieru z tamaryndowca,
3/4 szklanki wrzatku,
1 lyzka cukru,
3/4 szklanki pedow bambusa,
1 szklanka pokrojonego swiezego ananasa,
2 pokrojone w osemki pomidory,
1 szklanka kielkow fasoli,
mieszanka ziol wietnamskich (kolendra, bazylia, gorzkie ziola), u mie tylko
kolendra, bazylii tajskiej nie mam a te gorzkie ziola to nie wiem co to,
kilka usmazonych w glebokim tluszczy szalotek (zapomnialam, ze mam dodac i
obylo sie bez),
1 limonka pokrojona w czastki,
pokrojone chilli.

Sos nuoc cham:

125 g cukru pudru,
1 szklanka goracej wody,
1/2 szklanki wietnamskiego sosu rybnego,
1 lyzka octu ryzowego (ja jak zwykle profanuje i zamiast octu ctryna),
75 ml soku z limonki,
2-4 drobno posiekane czerwone lub zielone chilli,
3-5 drobno posiekanych zabkow czosnku
Cukier wsypujemy do miski, wlewamy wode i mieszamy, az sie rozpusci, dodajemy
pozostale sklaniki i czekamy, az sos ostygnie do temperatury pokojowej. Mozna
przechowywac 7 dni w lodowce w szczelnym naczyniu.

1. Rybe kroimy na 8-10 duzych kawalkow.
Mieszamy nuoc cham, dymke, pieprz, obtaczamy rybe i marynujemy 15 min.
2. Zagotowujemy wode, dodajemy rybe z marynata, trawe cytrynowa i gotujemy na
malym ogiu 20 min.
3. Dodajemy przecier z tamaryndowca ( ja mam paste z pestkami i wloknami,
wiec ja podgotowalam i przetarlam), cukier, pedy bambusa, ananasa i pomidora,
dusimy 4-5 min.
4. Rozkladamy kielki do miseczek, zalewamy goraca zupa, posypujemy siekanymi
ziolami i szalotkami, limonke i chilli podajemy osobno.
--
Chiny 16.06.2006-01.07.2006



wietnamska zupa rybna ostro-kwaśna - thiessa 03.08.06, 19:51    
Jesteś mistrzynią zup! :-) n/t - cipcipkurka 03.08.06, 21:21    
Re: Jesteś mistrzynią zup! :-) n/t - thiessa 03.08.06, 21:42    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd