FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Sernikobrownies z malinami
   lis_ka   18.08.06, 20:02 zarchiwizowany
Przepis jest stąd:
www.nigella.com/recipes/recipe.asp?article=1378
Smak tego czegoś jest niebiański. Polecam!

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
400 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo)
5 jajek
110 g mąki
400 g sera kremowego (nie miałam, więc użyłam zwykłego tłustego sera, który
wcześniej zmiksowałam)
cukier waniliowy lub 1 ł ekstraktu z wanilii
120 g świeżych malin (mogą być mrożone)

Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka -
wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodac mąkę.
3/4 mikstury wlac do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa
powina mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny.
Piec 45-60 minut. (Przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekłam 1 h). Studziłam w
ciepłym, ale otwartym piekarniku.

Pyszne!
Polecam gorąco.
--
Forum Zdrowe życie



  Re: Sernikobrownies z malinami
   kasia.k-z   18.08.06, 20:26 zarchiwizowany
Przepiękny!!! Ale jestem głodna.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   ultraviolet6   18.08.06, 20:28 zarchiwizowany
Mmmmmm.... na pewno kiedyś zrobię

  Re: Sernikobrownies z malinami
   disarono   18.08.06, 20:36 zarchiwizowany
ojejkuniu, jakie cudo;)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   starucha121   18.08.06, 22:33 zarchiwizowany
Aż mi ślinka pociekła na ten widok:)
--
Anka

  Re: Sernikobrownies z malinami
   magosimi   18.08.06, 23:34 zarchiwizowany
Lisko, nie masz sumienia po prostu!!! A ja taka głodna! To musi być przepyszne!

  Re: Sernikobrownies z malinami
   nobullshit   18.08.06, 23:38 zarchiwizowany
Przepiękne zdjęcie - jak zwykle :)

  dzis go robie !!
   mmarusia   19.08.06, 12:14 zarchiwizowany
Kupilam podwojne skladniki jako ze smak ponoc niebianski,a u mnie w domu
lasuchy:)
No,trzymajcie kciuki za moje brownies!
--
-----------
"idealna kobieta to taka,ktora ma idealnego meza" :)

  Piękne Lisko . nt
   lomas   19.08.06, 18:06 zarchiwizowany
.

  Lisko, cudeńko!! :)
   posafega   19.08.06, 18:59 zarchiwizowany
I w tej chwili i ja wstawiłam brownies do piekarnika :)
Oczywiście, masa serowa wyszła mi kosmicznie płynna, a z kolei masa czekoladowa
bardzo gęsta, co uniemożliwiło przykrycie sera czekoladą.
Będę, w związku z tym, miała boskiego łaciatka :)
ps. Już sama masa czekoladowa, którą, razem z Mamutkiem wyżerałyśmu paluchami,
miała niebiański smak!! :D
--
Mój Gutek :D

  Re: Lisko, cudeńko!! :)
   mmarusia   19.08.06, 19:04 zarchiwizowany
a mnie wyszlo wszystko geste.Ladnie sie wszystko pokrylo i wyglada podobnie jak
u Liski.Nawet dziabnelam juz nieco,choc jeszcze gorace.Pyycha!! Zdjecia
oczywiscie beda potem,jak ciasto ostygnie.
--
-----------
"idealna kobieta to taka,ktora ma idealnego meza" :)

  moje brownies
   mmarusia   19.08.06, 21:33 zarchiwizowany
no i jak Wam sie podoba?
Smakuje wybornie.
Dzieki Lisko !!
--
-----------
"idealna kobieta to taka,ktora ma idealnego meza" :)





  Ładniusie :)
   posafega   19.08.06, 22:12 zarchiwizowany
Z ciekawości - jakiego sera użyłaś Mmarusiu??
--
Mój Gutek :D

  Re: Ładniusie :)
   mmarusia   19.08.06, 22:44 zarchiwizowany
Jakiego sera? Zwyklego tlustego z Piatnicy bodajze.Wszystko robilam
blenderem ,tzn trzepaczka i mialam trudnosci lekkie.Np.nie roztarlam dokladnie
masla z cukrem,bo blender rozgrzal sie do czerwonosci;)
Mimo wszystko ciacho smakuje extra! Zrobilam 2 blaszki-mialam nosa :)
--
-----------
"idealna kobieta to taka,ktora ma idealnego meza" :)

  Re: Lisko, cudeńko!! :)
   posafega   19.08.06, 22:13 zarchiwizowany
Upiekło się, wystudziło, zjadłam kawałek jeszcze lekko ciepły.
Marzenie!! :D
Pomimo łaciatości i formy niezgodnej z oryginałem :)
--
Mój Gutek :D

  Re: Lisko, cudeńko!! :)
   wesca1   20.08.06, 15:52 zarchiwizowany
wyglda bardzo smacznie

  Re: Lisko, cudeńko!! :)
   aluniaaa   08.09.06, 20:32 zarchiwizowany
U mnie tez wyszła masa z czekoladą b. gęsta,a serowa b.rzadka,więc serowa mam na
wirzchu:) studzi się teraz w piekarniku i przesmacznie pachnie.

Od czego zależy ta rzadkośc lub gęstośc masy serowej? Od wielkości jajek??:))
--
Pozdrawiam
Ala

  Re: Lisko, cudeńko!! :)
   franula   09.09.06, 15:20 zarchiwizowany
a moze od rodzaju sera?

ja dzis znowu robię i wrzucilam tego sera więcej (niechcący) oraz dodałam
trochę maki ziemniaczanej na zagęszczenie

więc trochę łatwiej się rozsmarowywalo zcekoladowe na serowym


efekt jest jeszce w piekarniku
--
Kasia

  Re: Sernikobrownies z malinami
   moniczka513   22.08.06, 08:00 zarchiwizowany
Witam!!!!
serniczek dzieło sztuki kulinarnej, piękne zdjęcia, a ja mam pytanie kwesti
technicznej jaka blaszka jest potrzebna duża czy mała??

  Re: Sernikobrownies z malinami
   cipcipkurka   22.08.06, 10:41 zarchiwizowany
"Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem"

:-)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   moniczka513   22.08.06, 19:28 zarchiwizowany
Pięknie dziękiuje za odpowiedź i jutro biorę sie do roboty, taka chętka mnie
naszła na to ciacho hmmmmmmmmmmm.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   anja72   22.08.06, 12:16 zarchiwizowany
czy 170 stopni w piekarniku gazowym czy tez elektrycznym z termoobiegiem?

  Re: Sernikobrownies z malinami
   lis_ka   23.08.06, 11:25 zarchiwizowany
anja72 napisała:

> czy 170 stopni w piekarniku gazowym czy tez elektrycznym z termoobiegiem?


W gazowym lub elektrycznym bez termoobiegu.
--
Forum Zdrowe życie

  Re: Sernikobrownies z malinami
   just_a1   23.08.06, 12:28 zarchiwizowany
Wygłąda cudnie!!!!!Właśnie zaczełam się odchudzać ale w sobotę robię
sernikobrownies.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   kalina29   23.08.06, 16:50 zarchiwizowany
czesc, bardzo ladnie te brownies wygladaja...
mam pytanie: jak myslicie czy mozna uzyc sera mascarpone do tego ciasta?

pozdrawiam
Kalina

  Re: Sernikobrownies z malinami
   lis_ka   23.08.06, 23:52 zarchiwizowany
kalina29 napisała:

> czesc, bardzo ladnie te brownies wygladaja...
> mam pytanie: jak myslicie czy mozna uzyc sera mascarpone do tego ciasta?
>
> pozdrawiam
> Kalina

trudno mi powiedzieć - masa jest dosyc rzadka, wiec nie jestem pewna, czy z
mascarpone nie popłynie.



--
Forum Zdrowe życie

  Re: Sernikobrownies z malinami
   franula   24.08.06, 08:46 zarchiwizowany
wyszło mi - jak Posafedze strasznie rzadka masa serowa i jakos jej mało w
stosunku do czekolady
ale pycha sczególnie to przełamanie smaku malinami

w sumie ejdnak bardzo slodkie - nie wiem czy jednak nie mniej tego cukru..
dziekuję zainspirację!
--
Kasia

  Re: Sernikobrownies z malinami
   kropka8   25.08.06, 19:41 zarchiwizowany
ile to jest 110 g maki patrzylam na przelicziki i wyszlo ze 0,65 szklanki albo
11 lyzek maki to przeciez niemozliwe poradzcie bo nie mam wagi


  Znów współpraca rodzinna ;)
   dziuunia   25.08.06, 22:05 zarchiwizowany
Czyli wykonanie ciasta moje,a zdjęcia Komarka :)
Ciasto przepyszne,znika błyskawicznie :) Na pewno do wielokrotnej powtórki :)

--
God damn Loch Ness monster...





  Obłędna współpraca rodzinna
   sinistra80   25.08.06, 22:24 zarchiwizowany
Nie mam wystarczjących słów na wyrażenie mojego zachwytu
--
X= =X
Dziuniu- uda się!
Marghe- za wspólne zwycięstwo

  Re: Znów współpraca rodzinna ;)
   aluniaaa   31.08.06, 20:41 zarchiwizowany
o raju, przesmaczne zdjęcie. Na pewno po takich fotach skuszę się na zrobienie
tego czegos.
--
Pozdrawiam
Ala

  Re: Znów współpraca rodzinna ;)
   asica74   31.08.06, 20:46 zarchiwizowany
ludzie... uspokujcie sie! nie pokazujcie takich zdjec!!!!!!!!!!!!! ;)
--
Morskie Oko i czeresnie robaczywki :)
wszystko można, byle grzecznie...

  Re: Znów współpraca rodzinna ;)
   jswm   31.08.06, 21:39 zarchiwizowany
wspaniałe zdjęcia, dobrze, że moich nie wstawiłam :)), zwłaszcza, że w sklepie
nie pamiętałam ile było sera w przepisie i kupiłam 250g, cieniutko wyszło, oj
cieniutko
ale pyszne było

  Dziuuniu! jakie piękne zdjęcia!
   kajamama   01.09.06, 21:41 zarchiwizowany
nie ma innej mozliwości - muszę to ciasto wypróbować!
--
Kto na drodze swego życia zapalił choćby jeden płomyk nadziei dla pogrążonego w
czarnej godzinie, ten nie żył daremnie.

Przyjazny Zakątek

  Re: Sernikobrownies z malinami
   jotrope   01.09.06, 12:50 zarchiwizowany
Czy zamiast cukru pudru mozna uzyc zwyklego cukru ?
Czy w jakis sposob wplywa to smak ciasta ?

Pozdrawiam.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   zastepowa   01.09.06, 21:44 zarchiwizowany
wlaśnie upiekłam i podjadam ciepły kawałeczek, tak aby nikt w domu nie widział.
Przecież nie wolno jeść ciepłego. Ja znowu kupiłam serek homo i było troszkę za
rzadkie. Następnym razem kupię na pewno inny serek.
Bardzo ciekawe i oryginalne połączenie 3 smaków. Nie dałam wanili bo nie lubię.
Super smaczne. Polecam.
Dla łasuchów i licznej rodziny proporcja razy 2- koniecznie.
--
pozdrawiam gorąco
Małgorzata

  Nie mam słów, by opisać ten smak! n/t
   cipcipkurka   03.09.06, 20:09 zarchiwizowany





  Re: Nie mam słów, by opisać ten smak! n/t
   kaczucholand   07.09.06, 15:16 zarchiwizowany
mam mocne postanowienie zrobienia dzis :-)

  Re: Nie mam słów, by opisać ten smak! n/t
   dora73   08.09.06, 10:21 zarchiwizowany
Aż ślinka cieknie jak się patrzy na te zdjęcia :-)
W najbliższym czasie też postanowiłam zrobić.

  Re: Nie mam słów, by opisać ten smak!
   5_monika   09.09.06, 19:01 zarchiwizowany
pysznie te Wasze ciasta wyglądają !!!!!!!!!



  Re: Sernikobrownies z malinami
   rena31   09.09.06, 15:27 zarchiwizowany
Juz drugi raz to robie - mąż przeszczęśliwy!

  Re: Sernikobrownies z malinami
   magdula74   09.09.06, 15:55 zarchiwizowany
rewelacja
--
magdula74

  Re: Sernikobrownies z malinami
   aluniaaa   09.09.06, 16:26 zarchiwizowany
mi bardzo smakuje,a mąż stwierdził,że za bardzo goszkie jest od tej czekolady, w
sumie być moze troszkę..szkoda tylko,ze serowa była taka płynna i w zasadzie mam
dwie warstwy tylko.
--
Pozdrawiam
Ala

  Re: Sernikobrownies z malinami
   wolffie   09.09.06, 21:07 zarchiwizowany
mój mąż twierdzi że to najlepsze ciasto jakie jadł.
Koniecznie spróbujcie.
dla mnie to ciut za słodkie ale maliny w serniku są wspaniałe



  Re: Sernikobrownies z malinami
   hela1   10.09.06, 00:18 zarchiwizowany
Tez zrobilam, ale przyznam ze mnie nie zachwycilo specjalnie. Choc wyglada
pieknie.
Ciasta Nigelli mi generalnie nie podchodza.

  Bo Ty chyba wybredna jesteś ;-)
   cipcipkurka   10.09.06, 08:03 zarchiwizowany
Ale z drugeij strony jak się umie zrobić charlotte russe z kremem malinowym w
środku, to nawet Nigella nie podskoczy!

  Re: Bo Ty chyba wybredna jesteś ;-)
   sasza11   10.09.06, 17:13 zarchiwizowany
czy mozna uzyc owocow mrozonych i czy je najpierw rozmrozic ??

  Re: Bo Ty chyba wybredna jesteś ;-)
   hela1   12.09.06, 12:04 zarchiwizowany
Przeczytalam, "bo Ty chyba wredna jestes". No jestem, jestem.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   hania55   10.09.06, 18:39 zarchiwizowany
Zrobiłam. Jest rzeczywiście niebiańsko pyszny, tylko następnym razem użyję
tłustszego sera, bo masa serowa lała się po cieście, a potem trudno było
nałożyć równą warstwę czekoladową, ale dzięki temu osiągnęłam efekty a la Jason
Pollock :-)

--
"Nawet hienie, która przecież jest hieną i żywi się ścierwem, żołądek
przewróciłby się na drugą stronę na samą myśl, że makaron z małżami można
posypać parmezanem." (A. Camilleri)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   makapema   10.09.06, 18:46 zarchiwizowany
> Zrobiłam. Jest rzeczywiście niebiańsko pyszny, tylko następnym razem użyję
> tłustszego sera, bo masa serowa lała się po cieście, a potem trudno było
> nałożyć równą warstwę czekoladową, ale dzięki temu osiągnęłam efekty a la Jason
>
> Pollock :-)

U mnie to samo było :).

Zrobiłam wczoraj. Dobry, ale dla mnie za słodki niestety.

--
ona

  Re: Sernikobrownies z malinami
   swing   12.09.06, 10:10 zarchiwizowany
zakochałam się w brownies'owym cieście!
w połączeniu z malinami to rzeczywiście rozkosz :-)
w pierwszym pieczeniu trzymałam się skrupulatnie przepisu, a efekt był świetny,
choć moja masa serowa wyszła z kolei niezbyt puszysta ;-)
następnym razem - były już wariacje na temat:
upiekłam sam czekoladowy placek (zmniejszając o 1/4 ilość cukru i o 1/2 ilość
masła), na ciasto położyłam jasny krem (pół kostki masła zmiksowane z
budyniem), a na koniec zalałam galaretką z dużą ilością świeżych malin
- wyszło boskie, niestety... niestety, bo nie mogłam poprzestać na "degustacji"
i pochłonęłam większą część w dwa dni...
dzięki lis_ko za przepis i piękne, inspirujące, jak zawsze, zdjęcie :-)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   aluniaaa   12.09.06, 11:28 zarchiwizowany
a sluchajcie a do tej masy serowej,zeby sie tzrymala moze mozna dodac zelatyne?
No i najlepiej jednak jak sa swieze malinki,bo ze zamrozone to sa takie kwaśne
jakieś.
--
Pozdrawiam
Ala

  Re: Sernikobrownies z malinami
   narcyza5   12.09.06, 11:40 zarchiwizowany
nie.
Przede wszystkim dlatego, że ta masa się nie rozlewa (chyba, że ser jest
trefny).
Po drugie, jeżeli już koniecznie chcesz jakiś zgęstnik dodać, to np. skrobię
ziemniaczaną czy kukurydzianą, ew. budyń, ale nie żelatynę. Nie do pieczonego
ciasta.
Maliny mrożone jak najbardziej mogą być, tylko nie rozmrażać ich wcześniej, to
kwaśne nie będą.

P.S Z borówką amerykańską też dobrze smakuje:-)


--
Niezmiennie jest mi przyjemnie,
gdy świat sobie radzi beze mnie

  Re: Sernikobrownies z malinami
   aluniaaa   12.09.06, 11:59 zarchiwizowany
narcyza5 napisała:


> Maliny mrożone jak najbardziej mogą być, tylko nie rozmrażać ich wcześniej, to
> kwaśne nie będą.

A widzicie i stad to ciasto bylo takie goszkawo-kwaskowate u mnie, przez te
rozmrozone maliny. Dziekuje za praktyczne wskazowki:)
>


--
Pozdrawiam
Ala

  Re: Sernikobrownies z malinami
   wolffie   12.09.06, 12:02 zarchiwizowany
ta masa serowa wszystkim wychodzi płynna
tak już jest jeśli ucieramy mikserem
z tych samych składników przy ucieraniu ręcznym w
makutrze masa będzie gęsta bo jednak ręcznie nie
jest tak łatwo. Ale to dużo, dużo więcej pracy.
to już (imho)lepiej się pomęczyć przy rozsmarowywaniu
gęstego na lejącym

  Zaprotestuję:
   cipcipkurka   13.09.06, 13:07 zarchiwizowany
mi nie wyszła płynna, a ubijałam mikserem :-)

  Re: Zaprotestuję:
   ella111   13.09.06, 14:27 zarchiwizowany
a jakiego sera uzyc jak nie ma polskiego twarogu? Ricotta? Mascarpone? Fromage
blanc to chyba za mokry jest?

  Re: Zaprotestuję:
   dziuunia   13.09.06, 14:33 zarchiwizowany
Ale w przepisie jest cream cheese czyli ser biały typu Philadelphia,a nie
polski twaróg.Oczywiście twarogu po zmieleniu można też użyć jak najbardziej.

--
God damn Loch Ness monster...

  Re: Zaprotestuję:
   ella111   13.09.06, 14:38 zarchiwizowany
OK, dzieki, to kupie Philadelphie. Myslalam ze ona jest slona...

  Re: Zaprotestuję:
   hela1   13.09.06, 14:57 zarchiwizowany
Dlatego tez sie ja slodzi, zeby posmak slonawy zlikwidowac.

  Re: Zaprotestuję:
   ella111   13.09.06, 15:03 zarchiwizowany
No, teraz sobie przypominam ze robilam z Philadelphii sernik z syropem klonowym

  Re: Za słodki
   asia9646   13.09.06, 15:36 zarchiwizowany
Zachecona opiniami i pięknym wyglądem skusiłam się i upieklam.Jednak jak na moj
gust jest za slodki.Nie da sie go za duzo zjesc:(

  zrobiłam-pyszne!
   grochalcia   16.09.06, 09:26 zarchiwizowany
zrobiłam wczoraj, dzis robie drugi raz, bo z wczorajszego placuszka niewiele
zostało. naprawde polecam. Tylko ja dałam mniej cukru niz w przepisie, a nawet
ze zmniejszona iloscia slodziudki byl. ale slodki i pyszny. polecam.Kasia
--
Szymek

  Re: Sernikobrownies z malinami
   kasiulek_mysiulek   17.09.06, 09:50 zarchiwizowany
No zbierałam, się, zbierałam, i w końcu upiekłam. Piekłam 70 minut, dodałam w
sumie 2 niepełne szklanki cukru pudru i uważam, że było dość słodkie:) Pycha!

  Re: Sernikobrownies z malinami
   kasiulek_mysiulek   17.09.06, 09:54 zarchiwizowany
Fotka :D




  Re: Sernikobrownies z malinami
   abecadlo123   17.09.06, 09:52 zarchiwizowany
Ciasto wyszło smaczne, ale trochę za niskie.
Moze ktoś wie co zrobic żeby wyszło wyższe?







  Re: Sernikobrownies z malinami
   kaczucholand   17.09.06, 10:57 zarchiwizowany
uzyc mniejszej blachy....

  Re: Sernikobrownies z malinami
   abecadlo123   17.09.06, 11:13 zarchiwizowany
Użyłam foremki 20 na 30 cm, zgodnie z przepisem. Może ono po prostu ma być
niskie (moje miało ok. 3 cm wysokości)?

  Do Abecadła
   kasiulek_mysiulek   17.09.06, 11:14 zarchiwizowany
Abecadło 123 tak ma być, moje też nie było wysokie.

  Re: Do Abecadła
   ella111   17.09.06, 21:28 zarchiwizowany
a u mnie wlasnie stygnie w otwartym piekarniku...

  wyśmienite
   alcia15   20.09.06, 18:34 zarchiwizowany
to jest wyśmienite ,zrobiłam wczoraj pierwszy raz ,ale będą następne ,oj będą
zjedzone też wczoraj zostało

  Re: wyśmienite
   pimienta_negra   20.09.06, 22:48 zarchiwizowany
Wanilia, czekolada i malina. Ten zestaw kolorowo-smakowy był inspiracją
wystroju mojej kuchni. Dlatego też, bez wahania postanowiłam poczynić
sernikobrownie.
Do produkcji sernikowej masy użyłam serka presidend(dawna Tośka, tak mi się
zdaje). Masa była, niestety, strasznie wodnista, dlatego ciasto z wierzchu
przypomina krowe :-)
Upiekło sie ładnie, jutro premiera wśród znajomych. Trzymam kciuki.



  Re: Sernikobrownies z malinami
   hazo   20.09.06, 23:09 zarchiwizowany
Najbardziej mi smakowało lekko ciepłe, chociaż po nocy w lodówce też znakomite





  Re: Sernikobrownies z malinami
   sylwia.g21   23.09.06, 15:44 zarchiwizowany
nie miałam malin, zrobiłam z brzoskwiniami z puszki...
bardzo dobre..

  dzijzes co za smak!!!
   frapuczino   01.10.06, 17:00 zarchiwizowany

zrobilam z cream cheese, REWELACJA!!!

ps. ale cukru jednak troche mniej nastepnym razem ;)





  Re: dzijzes co za smak!!!
   macsue   09.10.06, 02:50 zarchiwizowany
Frapuczino, jak przekladasz te proporcje na amerykanskie, jest jakas stronka
przetlumaczajaca gramy na uncje? Uzylas Philadelphii? Dzieki.

  generalnie waga na opakowaniach jest podana i w
   frapuczino   09.10.06, 18:46 zarchiwizowany

gramach i uncjach (tak w ogole to uzywam kuchennej wagi), a creame cheese byl
wlasnie Philadeplhi ;)
masa serowa wyszla mi zdecywoawanie rzadsza niz ta czekoladaowa, dlatego gorna
warste raczej wylozylam, niz wylalam i ciasto wyszlo takie laciate, polecam
goraco bo robota rzadan a smak, mmmmm
pozdrawiam!

  Re: A truskawki?...
   eff_ula   08.10.06, 17:12 zarchiwizowany
Niestety, nie mam malin... Jak sądzicie, czy truskawki mrożone będą ok?

  zrobilam :)
   lily.sins   15.10.06, 22:31 zarchiwizowany
zrobiłam to cudo. Juz kilka razy. Teraz dopiero mam czas zrobić zdjęcie i
pokazać Wam ( dziecko spi). Czesto czytam to forum i robię różności z przepisó.
Kiedyś mam nadzieję wstawić kilka własnych.
Dziś wersja trochę bardziej kolorowa - dorobiony "sos" z malin.
Pyszne ciasto - weszło do domowych przepisów :)



  Re: zrobilam :)
   lily.sins   15.10.06, 22:32 zarchiwizowany
ups przepraszam za rozmiar zdjęcia - nie wiedzialam, ze pokaze sie tak wielkie.
na przyszlosc sie poprawie :)

  Re: zrobilam :)
   zlota-puma   16.10.06, 05:32 zarchiwizowany
Nieszkodzi,że duże; atakuje mnie po raz kolejny :)Bardzo przemawia na apetyt...
Ja także robiłam je z musem malinowym. Co przypomina mi o smutnym fakcie, że
maliny sie kończą,niestety ...

  A jednak truskawki :)
   eff_ula   22.10.06, 13:24 zarchiwizowany
Niestety, akurat u mnie w sklepie nie było malin, więc zaryzykowałam te
truskawki, trochę ostrożnie, bałam sie, że zapadną się w ciasto itp, ale nic
takiego sie nie stało:)
Wyszło baaardzo smaczne.....

  Re: Sernikobrownies z malinami
   niuniaspadi   16.10.06, 11:52 zarchiwizowany
Witam, a ja mam pytanie techniczne, mianowicie, na jaką wysokość urosło Wam Wasze ciasto? Tydzień temu je robiłam i było dosłownie centymetrowe. I już sama nie wiem, co źle zrobiłam.
Pozdrawiam. A tak pozatym, to pyszne, takie czekoladowe, mmm...

  Re: Sernikobrownies z malinami
   ella111   16.10.06, 11:56 zarchiwizowany
a moze po prostu wieksza forme mialas?

moje chyba w ogole nie rosnie, albo tylko troche, ale ma jednak kilka
centymetrow (ale jeszcze przed pieczeniem ma wiecej niz 1 cm!)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   apsik1   18.10.06, 10:13 zarchiwizowany
jesiennie cudowny
--
misz masz



  Re: Sernikobrownies z malinami
   sqka   18.10.06, 10:22 zarchiwizowany
Piękne zdjęcie!

  Re: Sernikobrownies z malinami
   monia_77   18.10.06, 10:46 zarchiwizowany
Ja mogę potwierdzić tylko,ze ciasto jest obledne,robilam 2 tyg temu, bez zdjeicia niestety bo szanowny aparat zabral na wyjazd. Zredukowalam mocno ilosc cukru pudru do ok.300g i bylo jak dla mnie w sam raz, pyyyyyyszne jest i tyle nioo!

  Re: Sernikobrownies z malinami
   zuzia_i_werka   19.10.06, 19:57 zarchiwizowany
Ja tez zrobiłam i tez sierota zdjęcia nie mam bo ciasto było do pracy i
zapomniałam aparat zabrać:-( Wszyscy absolutnie zachwyceni a ja snobuję się na
świetną kucharkę hehe/Zamiast malin dałam ukochane wiśnie-obłęd:-)

  ja was pozabijam albo
   fettinia   19.10.06, 20:07 zarchiwizowany
przestane do watkow ciastowych wchodzic:)))))No czemu do pieczenia Bozia dwie
lewe raczki dal pytam sie czemu?:)))))
--
la donna e mobile :)
Pomóżmy Małgosi
no i jeszcze Pinezka

  Fetti
   lis_ka   19.10.06, 22:15 zarchiwizowany
ale to prościzna. Spróbuj!

--
Forum Zdrowe życie

  pytanie
   jagna_s   25.10.06, 18:18 zarchiwizowany
ja praktycznie wcale nie piekę, ale ten sernik mnie skusił. Czy do tego nie
dodaje sie wcale proszku do pieczenia? Ciasto wyrasta tak samo z siebie?

  Re: pytanie
   dziuunia   25.10.06, 18:26 zarchiwizowany
Jeśli dodasz do ciasta ciemnego proszek to wyjdzie murzynek, a nie brownies. Do
brownies nie dodaje się proszku, dzięki temu są wilgotne ale wcale nie zbite i nie
zakalcowate.

--
And how can we win when fools can be kings
Don't waste your time or time will waste you

  Re: pytanie
   jagna_s   25.10.06, 19:03 zarchiwizowany
Dziekuje :) ja do tej pory pieklam tylko ciasto z owocami i tkwi we mnie
informacja, ze do ciast trzeba proszek. Dzisiaj po raz pierwszy weszłam na
takie forum i jestem potwornie głodna , a ten przepis brzmi bardzo kusząco

  Popełniłam :)
   on_i_ona_wawa   25.10.06, 20:04 zarchiwizowany
popełniłam i ja choć o smaku jeszcze sie nie moge wypowiedziec bo ciasto jest
prezentem i nie wypada dac obkrojonego :)
Miałam pewne problemy z "wylaniem" masy czekoladowej na serowa co zresztą widac
- na serze sa "mazaje" z ciasta czekoladowego
jak spróbuje - na pewno napisze. Aha, zrobiłam z wiśniami (mrozonymi).

  i komentarz po spróbowaniu
   on_i_ona_wawa   26.10.06, 10:19 zarchiwizowany
ciasto jak najbardziej zpełniło moje oczekiwania - było cięzkie, wilgotne, bardzo
aromatyczne.
Wisnie były strzałem w 10-kę chociaz załuje że nie dałam ich wiecej - uzyłam tylko 1/2
opakowania wisni mrozonych Hertexu - a trzeba było uzyc całego.
Wisnie wspaniele komponuja się z tym ciastem - ich delikatna kwaskowatosc łamie
słodycz ciasta.
Co jeszcze? uzyłam 500 gr sera białego 3x mielonego (nie wiem jakiego producenta-
kupiłam jedyny jaki był u mnie w sklepie)
pozdrawiam :)

  Re: Nareszcie zrobiłam
   mika9949   02.11.06, 13:10 zarchiwizowany
To prawda ciasto jest przepyszne,robiłam we wtorek lecz nie pochwalę się fotką bo
nadal nie dorobiłam się cyfrówki.
Jest inne niż te które robiłam do tej pory wspaniale czekoladowe ido tego ten ser
imaliny,pycha.
Na pewno zagości na stałe w moim domu.Mam tylko jedno pytanie nie wiem dlaczego
ale masa serowa mi mało wyrosła,a robiłam wszystko jak w przepisie.
Proszę o podpowiedzi co mogło być nie tak,by na przyszłość uniknąć ewentualnego
błędu.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   ami34   02.11.06, 16:06 zarchiwizowany
Czy na tortownice 28 cm skladnikow podanych w przepisie nie bedzie za duzo?
--
Moja najukochansza Sandrusia <a
href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446"
target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446</a>
<*>Sandrusia ma tiny.pl/mh6v

  mascarpone też OK
   nedith   02.11.06, 18:43 zarchiwizowany
ja właśnie zrobiłam w tortownicy 28 cm, chyba troche za wysokie, piekłam 1 godz. 20
min., przez co trochę za bardzo się wysuszyło na górze ale w środku odpowiednio
wilgotne.
No i uwaga: użyłam serka mascarpone i wyszło super, masa wcale nie wodnista mniej
więcej podobnej konsystencji jak ciemna. Nie oznacza to jednak, że łatwo było połozyć
górna warstwę. Ciasto fajne, choć mimo, że dałam mniej cukru dla mnie za słodkie. Jak
to brownies.

  Re:Dziękuję...
   mika9949   04.11.06, 18:20 zarchiwizowany
....za wszystkie podpowiedzi i rady.Pozdrawiam.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   ami34   05.11.06, 23:12 zarchiwizowany
Dzisiaj i ja tez zrobilam to cudenko. Wyszlo rewelacyjnie i tak tez smakowalo.
Dalam jedynie wiecej serka Philadelphia tzn. 600 g , mniej cukru tzn. 250 g i
duzo wiecej malin. Pieklam w piekarniku z termoobiegiem 40 min w 180 C.
--
Moja najukochansza Sandrusia <a
href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446"
target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446</a>
<*>Sandrusia ma tiny.pl/mh6v

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd