FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Re: Sernikobrownies z malinami
   lila_star   17.02.08, 20:51 zarchiwizowany
A to moje "dzieło". Oczywiście musiałam być najmądrzejsza, co ponownie sie nie
opłaciło. Otóż maliny połozylam na ser, a nie na drugą warstwę ciasta, co
skonczyło się wypłynięciem soku, ale to mój pierwszy pieczony sernik, wiec nie
będe przezywać.




  Genialne!!!
   althea35   17.02.08, 19:32 zarchiwizowany
Zrobilam wczoraj w nieco eksperymentalnej wersji (z mama kukurydziana zamiast
pszennej) i bez malin. Pychota!!!
Jeszcze troche sie ostało, moze zdaze zrobic zdjecia;)
--
Althea i Marysieńka

  Re: Sernikobrownies z malinami
   kalether   17.02.08, 16:35 zarchiwizowany
To ciasto jest tak pyszne, że zrobiłam je już drugi raz w tym tygodniu. Tym
razem zamieszczam jednak zdjęcie swojego wypieku, choć nie oddaje ono w żadnym
stopniu rozkoszy tego serniczka brownies :P
I takie dwie uwagi na marginesie: moim zdaniem znacznie lepiej sprawdza się
gorzka czekolada Alpen Gold niż Wedla, bo czuć w niej odrobinę mniej goryczy
(no, chyba, że ktoś lubi), a poza tym jeśli masa serowa wychodzi za rzadka, to
proponuję dodać odrobinkę mąki (2-3 płaskie łyżki). Po upieczeniu jest ona w
ogóle nie wyczuwalna, a ciasto wychodzi w pięknej, kremowej konsystencji.

Pozdrawiam wszystkie kuchareczki :)


  Re: Sernikobrownies z malinami
   kuranda   15.02.08, 00:51 zarchiwizowany
ale to brownies, wiec normalne ze 1/2 zakalec
ono ma opasc ;) nic sie nie martw tylko smakuj :D

  Re: Sernikobrownies z malinami
   kalether   14.02.08, 16:38 zarchiwizowany
Dziewczyny kochane pomóżcie!
Czy Wam też ciasto OPADŁO po wyjęciu? Zaraz po wyłączeniu piekarnika wyglądało
bosko: było takie puszyste. Zostawiłam je na jakiś czas w ciepłym piekarniku
(jak zalecała lis_ka),wracam a tu plask wszystko opadło. Teraz jest takie
cieniutkie (choć smakuje bardzo dobrze) ;( Dlaczego tak się stało? Dziuuuuuuni
wyszło takie wysokie i ładne...

  Re: Sernikobrownies z malinami
   lis_ka   13.01.08, 17:52 zarchiwizowany
Wygląda smakowicie :) To u mnie też już klasyk.
--
Mój blog kulinarny. Zapraszam :)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   kuranda   12.01.08, 21:53 zarchiwizowany
To ciasto stalo sie klasykiem, zrobilam je juz z 10 razy przez ostatnie 2
miesiace! Kazda okazja jest dobra :D
Uwielbiam je!

  wcale nie za dużo cukru
   irbise   03.11.07, 10:52 zarchiwizowany
jęsli doda się czekoladę deserową 90 procentową.
Zrobiłam z taką czekoladą i jest to niebiańska rozkosz!!!:)
Lisko oczywiscie wszystko co robisz jest przepyszne:)
Do dziś robi furorę wśród moich znjomych Twoja szarlotka:)
Pozdrawiam serdecznie:)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   wiedzma30   30.10.07, 13:54 zarchiwizowany
Pieklam zgodnie z przepisem 40 min. i wyszlo za suche, zadnej gumowatosci
buuuuuuuuuuu...
Nastepnym razem bedzie 25-30 min. i mniej cukru, bo w ogole nie czuc, ze to
gorzka czekolada.
Ale ciacho dobre i szybkie.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   kuranda   30.10.07, 10:10 zarchiwizowany
nie ma nic lepszego ponad mokre zakalcowe brownies ;)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   bene_gesserit   30.10.07, 08:45 zarchiwizowany
Brownie, jak glosi legenda, powstalo przez pomylke: dodano za duzo cukru i
zapomniano o proszku do pieczenia - a to jest idealny przepis na zakalec. Raz, bo ciasto
nie rosnie, a jesli rosnie, to opadnie, dwa - bo nadmiar cukru sprawia, ze na ciescie robi
sie slodka, chrupiaca skorupka. Prawidlowe brownie to mazisty czekoladowy zakalec
miedzy dwoma kruchymi warstwami.

Tak samo jest i tutaj - tyle, ze ciasto jest jeszcze wilgotniejsze z powodu serowej
warstwy (ktora dodatkowo lagodzi slodycz warstwy czekoladowej). Przemoz sie i
przyzwyczaj, a to pokochasz :)
--
Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   wiedzma30   28.10.07, 18:15 zarchiwizowany
Przegladnij przepisy na brownie - piecze sie 20-30 min. A w niektorych
przepisach kaza 15-18 min.!

--
Save the Earth... it's the only planet with chocolate.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   teletombola1   28.10.07, 17:09 zarchiwizowany
Nie, no pewnie, że go nie wywaliłam! Wszystkim smakuje. Ale rzeczywiście chyba
nie jestem przynajmniej ja przyzwyczajona do placka wyglądajacego jak zakalec.
Wiedźma, 20 minut! Toż to na wpół surowe pewno wychodzi?!

  Re: Sernikobrownies z malinami
   kuranda   28.10.07, 14:48 zarchiwizowany
wyglada bosko!
ze w ten weekend zgrzeszylam juz z carrot cake, odpuszcze
ale w nastepny robie sernikobrownies!!!

  zgadzam się z wiedzmą
   wolffie   28.10.07, 12:30 zarchiwizowany
za długo też je piekłaś - chociaż czas zależy od temp. piekarnika
ja zawsze na oko bo mam zepsuty termometr (to jest prawdziwe utrapienie)

  tak ma być - musi opaść
   wolffie   28.10.07, 12:23 zarchiwizowany
nie ma w nim przecież proszku do pieczenia

to jest trochę taki suflet - zawsze pierwszą porcję zjadam na gorąco- taką puchatą
a gdy ostygnie, opada i jest wilgotno ciężki też jest pyszny - to jest po prostu
taki przepis i nie ma się co złościć
widać na prześlicznym zdjęciu liski że tak to już jest

ojej mam nadzieję że nie wywaliłaś go do śmieci

  Brownie ma byc jak niedopieczone
   wiedzma30   28.10.07, 02:45 zarchiwizowany
Ma sie ciagnac.
Ma miec konsystencje swiezych cukierkow "iryskow".
Ma oblepiac zebiska.
Oryginalne nigdy nie jest puszyste jak np. biszkopt, bo piecze sie je 20 min!
Nam, wyczulonym na idealnie wypieczone ciasta przypomina zakalec.
Ale takie wlasnie ma byc!!!

  Re: Sernikobrownies z malinami
   teletombola1   28.10.07, 00:24 zarchiwizowany
Dzisiaj go upiekłam, bo tak wszystkie zachwalacie. No więc zapachy w domu
bosskie! Tak pięknie w piekarniku wyglądał, tak urósł (piekłam w kwadratowej
blaszce-1godz 40 min). A potem jak trochę przestygnął i jak go zobaczyłam,
ech...szkoda gadać, upadł o połowę. Jestem wściekła! Już dzisiaj nawet nie mam
ochoty go spróbować!

  Re: Sernikobrownies z malinami
   alinka_li   01.10.07, 12:55 zarchiwizowany
Wreszcie zrobiłam, cukru dałam 300g zgodnie z sugestiami forumowiczek. Piekłam
ok 55 min., bałam się dłużej bo wierzch był już suchy i kruchy, a maliny
zaczęły zmieniać kolor na czarny. Ciasto pyszne, wilgotne, masa serowa i ciemna
podobne w konsystencji, co wynika chyba ze zbyt krótkiego jednak czasu
pieczenia. Ale zakalca brak, struktura ok, może ma być takie delikatne? No i
blaszka większa, to trochę niskie.

  Re: Sernikobrownies z malinami siedzi w piekarnik
   kenarabek   23.09.07, 01:11 zarchiwizowany
nie bedzie fot bo mi nie wyszlo... pieklam prawie 2godziny!!! a w srodku wciaz bardzo mokre...
nie bylo w stanie sie dopiec wiec wyglada jak pianka. z wierzchu ok (nawet super smakuje ta
skorupka :) )
co zrobilam zle???

  Sernikobrownies z malinami siedzi w piekarniku...
   kenarabek   22.09.07, 19:50 zarchiwizowany
w koncu zrobilam. czailam sie naprawde dlugo...
i musze powiedziec, ze dawno juz tak nie przebieralam z niecierpliwienia nozkami...
moje modyfikacje: do ciemnego ciasta dalam mniej cukru. ponadto dalam prawdziwa wanilie i
mnostwo mailin - praktycznie przykryly cala mase serowa. widok powalajacy, oby smak mu
dorownal... :)
fotki? 20 na 30 to dosc duza blacha na nas dwoje wiec moze w koncu wstawie jakas fotke :)

ide spojrzec jak sie moja slodkosc miewa ;)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   pani.serwusowa   14.09.07, 13:51 zarchiwizowany
Zrobiam to ciasto, jest przepyszne. Niestety nie mialam innego sera niz Philadelphia i nie
wiem czy masa serowa nie byla za zadka i troche mi sie obie masy wymieszaly i wyszedl
taki marmurek. Piekam dluzej niz wskazano, bo ciasto bylo ewidentnie surowe na
srodku blachy. Nie mniej jednak - pierwsze koty za ploty, nastepnym razem moze byc
tylko lepiej :) laduje w ulubionych :)))
--
No, on second thought, let's not go to Camelot.
It is a silly place.

  zanim skończą się maliny
   curla   11.09.07, 19:59 zarchiwizowany
na sernik sie skusimy ;)
zrobiłam z mniejszej ilości cukru niz w oryginale, smakosze moi padli na kolana i ponoć
mam dostać na prezent mega wielką tortownicę...
hm ... ciekawe o ci im chodzi ?

--
I tak już każdego dnia, chociaż pora wczesna
ulicami miasta mknie świńska procesja.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   hani-2   31.08.07, 15:11 zarchiwizowany
Zrobiłam. Jest super.rozpływa sie w ustach. Połączenie malin i czekolady- bajka!
A co do słodkości. Przyzwyczajona do tego, ze Nigella używa mocno gorzkiej
czekolady, dałam do tego ciasta gorzką 90%. No i strzał w dziesiątkę bo
absolutnie nie trzeba zmniejszać ilości cukru. Malin dałam 250gr. Natomiast
ciemne ciasto łyżką zrzucałam na białą masę - nie rozsmarowywałam ponieważ jest
zbyt gęste na taką czynność.

Ciasto super. Nie jest wcale aż tak słodkie (oczywiście jeżeli da się
dziewięćdziesiątkę).

  Re: Sernikobrownies z malinami
   ania_m66   28.08.07, 23:05 zarchiwizowany
zrobilam wczoraj, tylko zamiast kremowego serka dalam mascarpone. poczytawszy
komentarze zmniejszylam minimalnie ilosc cukru pudru i dodalam troche startej
skorki cytrynowej do masy serowej. do masy czekoladowej dodalam plaska lyche
kakao, aby troche "odslodzic". robilam z gorzkiej kuwertury btw. pieklam 60 min,
bo caly czas za plynny mi sie wydawal
wyszlo i tak masakrycznie slodkie mazidlo, ktore delikatnie mowiac nie wzbudzilo
mojego zachwytu. natomiast trojka gosci spalaszowala prawie calo blache po
bardzo dobrej i obfitej kolacji. tak wiec nie sadze, ze zrobili to z glodu lub
grzecznosci. widac gusta sa rozne.
zdjecie jest wyjatkowo podrzednej jakosci - w sumie tylko dowod moich
wczorajszych poczynan kulinarnych
dobrowolnie nie zrobie go chyba wiecej i raczej nie polecam, ale sama kombinacje
czekolada-ser-maliny uwazam za bardzo ciekawa. mysle, ze na pewno ulepsze ten
przepis w przyszlosci, wiem juz nawet jak, i za jakis czas wstawie eksperyment
do galerii. oczywiscie, jesli sie powiedzie :)


  Re: Sernikobrownies z malinami
   thiessa   26.08.07, 21:26 zarchiwizowany
To i ja sie przylanczam.
Nastepnym razem mniej cukru, wiecej malin.
--
Malezja 18.01.2004-01.02.2004
Chiny 16.06.2006-01.07.2006
Tajlandia 07.01.2007-24.01.2007

  Re: Sernikobrownies z malinami
   issys   09.08.07, 21:33 zarchiwizowany
i ja zrobiłam ten serniczek jest dobry chociaż osobiście wolę "krakowski "
--
Iza i Natalka

  Re: Skuszona smakowitą dyskusją....
   monia_77   31.07.07, 21:15 zarchiwizowany
Tez robilam i to kilka razy, to moje ulubione ciasto, najlatwiejsze w swiecie. Z przepisu
podst wywalilam tylko mnoooostwo cukru a i tak jest slodkie i pyszotowe, nie mam
zdjecia w przekroju, cykne nastepnym razem. Tutaj wersja z truskawami.

  Skuszona smakowitą dyskusją....
   i.nes   31.07.07, 10:22 zarchiwizowany
... wczoraj upiekłam i ja :)

Składniki są dokładne z oryginalnym przepisem, ale wykonanie trochę inne:

1. BROWNIE - czekoladę rozpuściłam z masłem, przestudziłam i dopiero dodałam do
utrzepanych jaj z cukrem. Na koniec mąka.

2. SERNIK - nie dodałam zapachu, tylko cukier z prawdziwą wanilią, białka ubiłam
osobno, żeby sernik był puszysty, sera dałam 0,5 kg, ponieważ blachę mam większą
30x35 cm.

Następnym razem zamiast malin użyję wiśni, ponieważ genialnie łączą się z ciemną
czekoladą, a co więcej - nie wysychają tak jak maliny.

--
Life's a journey, not a destination.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   pani.losica   28.07.07, 13:53 zarchiwizowany
ja rowniez sie skusilam!
Wyszlo PRZE-PYSZ-NE .
Rodzinka nie moze wyjsc z podziwu!

Co prawda gorna warstwa nie wyszla, poniewaz nie dalo jej sie rozsmarowac (tak
nawiasem nie wiecie czemu?), wiec ciepnelam tu i tam ;)
Ale pomimo tego jest WYSMIENITE!

  Re: super
   lauralumaka   04.07.07, 18:11 zarchiwizowany
wajdi1, następnym razem daj mniej cukru. Ja daję 4 razy mniej i jest boskie :-)

  Re: super
   katee1   04.07.07, 14:26 zarchiwizowany
jastii, jo.hanna - dziękuję za odpowiedź.


  super
   wajdi1   04.07.07, 13:27 zarchiwizowany
mi bardzo smakuje. ale moj tesc to powiedzial dzis rano: niezly ten placek, tylko strasznie
slodki - jestem zalamana - dac chlopu tluczone kartofle, przynajmniej go to nie zaskoczy...

  Re: faktycznie pychotka!
   parole_parole   04.07.07, 13:26 zarchiwizowany
Ja tez robie z mieszanka, smakuje mi bardziej niz z samymi malinami.

  tylko woda na nie dotykac dna garnka u gory
   jo.hanna   04.07.07, 13:24 zarchiwizowany
i nie moze wrzec, bo inaczej czekolada moze sie przegrzac i zwarzyc.
--
Oh Ken! Be careful! You know what he's like after a few novels

  Re: tez zrobilam
   jastii   04.07.07, 13:11 zarchiwizowany
Stawiasz rondelek lub michę na garnek/do garnka z wrzącą wodą i mieszasz aż do
rozpuszczenia się czekolady. Albo niech mnie ktoś poprawi ;-)
--
Kreska
Muza [*]

  Re: tez zrobilam
   katee1   04.07.07, 13:07 zarchiwizowany
>> "Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. "

Zabijcie mnie,ale nie wiem na czym "kapiel wodna" w przypadku czekolady polega,
będę wdzięczna za wyjaśnienie.


  tez zrobilam
   jo.hanna   04.07.07, 12:12 zarchiwizowany
ale nadal utrzymuje, ze 'zwykle' brownies Nigelli z orzechami sa najlepsze.
Smakuje mi czesc sernikowo-czekoladowa, ale maliny psuja mi smak, chociaz maliny
uwielbiam.
--
Oh Ken! Be careful! You know what he's like after a few novels

  Re: Sernikobrownies z malinami
   cynamonowegruszki   04.07.07, 10:30 zarchiwizowany
zrobilam wczoraj, rzeczywiscie pyszne! wedlug Waszych wskazowek dalam mniej cukru
(300g), na poczatku ciasto wyroslo, ale opadlo po schlodzeniu (uzylam tortownicy o
srednicy 26cm). dziekuje za przepis!

  Re: Sernikobrownies z malinami
   marghe_72   02.07.07, 16:05 zarchiwizowany
rób z wiśniami
będzie b.smaczne

co do "zakalca" - tak, tak ma być:)
--
Literówki to moja specjalność :)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   zeliczka   01.07.07, 14:39 zarchiwizowany
A gdyby zamiast malin dać wiśnie????
Robiłam już serniki na półkruchym spodzie i wierzchu - taki krakowski, na
warstwie ciasta na spodzie wiśnie drylowane.
na niektórych zdjęciach widze zakalczyki tak to musi być??


  Re: Sernikobrownies z malinami
   tusia89   10.04.07, 15:01 zarchiwizowany
.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   brooks4   09.04.07, 22:20 zarchiwizowany
Zrobilam i ja. Z malymi modyfikacjami - ilosc cukru obcielam o polowe a sera dalam 600 g
(Philadelphia), pieklam w tortownicy 24 cm. Konsystencja surowego ciasta i sera byla jak
nalezy, nic nie bylo za plynne czy zbyt zwarte by swobodnie rozsmarowac.
Ciasto jest boskie, a dodatek malin nadaje niepowtarzalnego smaku. Nastepnym razem
dam jeszcze wiecej sera a czarnego ciasta z tych proporcji jest w sam raz.
Dziekuje za wspanialy przepis! :))

  Re: Sernikobrownies z malinami
   monkamaj   08.04.07, 12:53 zarchiwizowany
i ja zrobiłam
ciasto wyszlo fajne, takie mokre, wilgotne, czekoooladowe, zamiast mailn dałam wiśnie i
było super!
--
synek

  Re: Sernikobrownies z malinami
   panigazeta   06.04.07, 22:19 zarchiwizowany
Pyszne i ląduja jakos kolejny moj wypiek w przyszlosci ;) na czarna liste pysznosci
mniam a ja na diecie to chociaz rodiznka skosztuje nieba :)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   abajka1   06.04.07, 22:05 zarchiwizowany
zrobiłam, wyszło mi takie wilgotne na dole (jakby zakalec? - ale dobrze smakuje).
podzielcie się, czy wam też tak wychodzi? taka "pianka". a piekłam 1,5 godziny, bo cały
czas było mokre (piekłam w tortownicy 24cm). nie wiem, czy to tak ma być, czy tylko ja
jestem taka "zdolna". pomocy...
Liska!!!
a w ogóle to ciacho jest boooskie (choć zrobiłam z truskawkami, bo malin nie było).


  Re: Sernikobrownies z malinami
   nimeska   30.03.07, 16:29 zarchiwizowany
AAAAAAA
moglam tu nie zagladac :(
piekne te wasze serniki :)
az mi sie jesc zachciało :)

--
♀Schudnij w Ziutkowie ♀

  Re: Sernikobrownies z malinami
   mkmarek5   29.03.07, 23:03 zarchiwizowany
zrobiłam i wiecie co, w smaku ok, ale mi się spiekło na górze:(
nie chciało się upiec(może przez to, że maliny się po prostu rozmroziły w
piekarniku, ale na środku zrobiła sie taka breja) więc piekłam około 1
1/2godziny i ostatecznie jest strasznie kruche, spieczone...średnie:(

jak sobie poradzić z upieczeniem ?

  Re: Sernikobrownies z malinami
   mkmarek5   26.03.07, 09:05 zarchiwizowany
a powiedzcie mi proszę w jakiej formie pieczecie to cudo???

czy w tortownicy?(mam o średnicy 24cm), czy na dużej blasze??

bo nie wiem jak będzie optymalnie:)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   daggie   24.03.07, 18:02 zarchiwizowany

Tez zrobilam, nie napisze popelnilam bo moje nie jest grzechu warte ;)
Owszem smaczne, ale nie przepyszne, to chyba za sprawa tej ilosci cukru...
I nie polecam na goraco bo brzuch boli oj boli. Po ochlodzeniu w lodowce nawet nawet....
Nastepnym razem wiecej malin, albo przerzuce sie na wisnie....


  Re: Sernikobrownies z malinami
   marghe_72   21.03.07, 00:12 zarchiwizowany
zdjęcia kiepskie, ale ciasto pyszne
--
Literówki to moja specjalność :)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   bogna71   18.03.07, 12:40 zarchiwizowany
Jeszcze jedno- skorzystałam z rady którejś z Dziewczyn i tą część masy czekoladowej,
która miała iść na serek, wsadziłam na chwilę do mikrofalówki - zrobiła się rzadsza i
spokojnie dała się rozłożyć na serku:)
--
Chwilowy brak sygnaturki;)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   bogna71   18.03.07, 12:38 zarchiwizowany
Melduję, ze ciasto wchodzi do stałego repertuaru;)
Nie za bardzo umiem (i lubię) piec ciasta, ale to jest bardzo proste w wykonaniu i
naprawdę świetne w konsumowaniu.
Po przeczytaniu wszystkich postów dałam o połowę mniej cukru pudru (125 g do ciasta i
75 g do sera) i w zupełności wystarczyło, serka dałem 500 g (2 opakowania
śmietankowego Presidenta, tłusty był;) i wcale nie było go za dużo.
Aha - zamiast malin były wiśnie ze słoika - wyszło pysznie!
Robi wrażenie na gościach;)

Dziękuję za przepis i inspiracje;))
--
Chwilowy brak sygnaturki;)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   marghe_72   16.03.07, 14:47 zarchiwizowany
Zrobiłam z truskawkami i wiśniami zamiast malin. Pyszne
i jeszcze srodek mi sie tak fajnie rozpuscił..

zdjęcie przy okazji
--
Literówki to moja specjalność :)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   fettinia   10.03.07, 12:25 zarchiwizowany
tez go kiedys zrobilam:)I skoro mi wyszedl to i innym tez musi:)Tylko dla mojej
siostry byl za slodki:)
fotoforum.gazeta.pl/3,0,287235,2,53.html
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: Sernikobrownies z malinami
   dorotus76   10.03.07, 10:11 zarchiwizowany
Musisz teraz synowi jakis nick wymyslec, bo to w końcu debiut ;)
A ja czekolade szybko i bezbolesnie rozpuszczam w mikrofali.
pzdr
--
home is where the heart is...
moje SŁODKIE życie

  Re: Sernikobrownies z malinami
   zielonka16   10.03.07, 10:05 zarchiwizowany
Dziękuję Bryniu .Będzie bardzo zadowolony jak zobaczy Twój wpis.Największy problem
jaki miał z tym serniczkiem to rozpuszczenie czekolady:)).Pozdrawiam

  Re: Sernikobrownies z malinami
   brynia2   09.03.07, 22:14 zarchiwizowany
Gratulacje i mocne uściski dla słodkiego syna przesyła brynia :))))))))))))))))

  Re: Sernikobrownies z malinami
   zielonka16   09.03.07, 17:48 zarchiwizowany
To sernik mojego syna od A do Z samodzielny.Bardzo dobry.Dziękujemy za
przepis.Pozdrawiam

  faktycznie pychotka!
   balbinka01   08.03.07, 19:46 zarchiwizowany
Zrobiłam, może nie wyglada tak pięknie jak wasze, ale smakuje pewnie równie
znakomicie! Nie znalazłam w pobliskim sklepiej malin więc kupiłam mieszankę: porzeczki
czarne, maliny, truskawki:)

  Zielonka niestety z K-c:))n/t
   fettinia   07.03.07, 18:13 zarchiwizowany

--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  wrr za szybko..
   wikea   07.03.07, 18:04 zarchiwizowany

maliny swobodnie dostaniesz w warszawie...mam taki sklepik na zoliborzu...maja
wszystko lacznie z malinami i czeresniami przez caly rok:))

dorotus....cudo:) jak wy robicie te zdjecia :) rewelacja!!

  zielonko..
   wikea   07.03.07, 18:03 zarchiwizowany

  Re: Sernikobrownies z malinami
   dorotus76   07.03.07, 16:11 zarchiwizowany
Dzieki :), maliny z tesco, za to kocham angielskie markety, maliny przez okragły rok :)
--
home is where the heart is...
moje SŁODKIE życie

  Re: Sernikobrownies z malinami
   zielonka16   07.03.07, 16:00 zarchiwizowany
Dorotko padłam jak to Twoje zdjęcie zobaczyłam.Super. A skąd Ty takie piękne maliny
masz?.Jutro syn powiedział ,że robi tylko będzie z truskawkami.Pozdrawiam

  Re: Sernikobrownies z malinami
   dorotus76   07.03.07, 15:48 zarchiwizowany
No i jemy :-)
ale smak jest odjazdowy, wszystko co napisano o tym serniku to prawda...
Mój M powiedział, że już od tej pory nie spojrzy na swoje ulubione makowce...:)))
--
home is where the heart is...
moje SŁODKIE życie

  Re: Sernikobrownies z malinami
   dorotus76   07.03.07, 14:36 zarchiwizowany
O rany, własnie sie piecze, siedzę pod piekarnikiem bo zapachy nieziemskie, mam
wrazenie że bedzie przebój wsród ciast :), czemu ja tak długo zwlekałam z upieczeniem?
--
home is where the heart is...
moje SŁODKIE życie

  Re: Sernikobrownies z malinami
   judka11   09.02.07, 20:55 zarchiwizowany
robiłam te ciasto już ładnych kilka razy, zawsze z mascarpone, ale raz podkusiło mnie i
wzięłam zwykły twaróg ale nie było już tak dobre. Nie wiem dlaczego ale u mnie nie ma
tyle tego sera, nawet jak biorę podwójną porcję, on gdzieś znika. następnym razem
zrobię zdjęcie.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   kasiulek_mysiulek   09.02.07, 20:46 zarchiwizowany
Ach, w niedzielę znowu piekę. Już nie mogę się doczekać, bo doznania zmysłowe
podczas pieczenia są tego warte:)

  zrobiłam po raz kolejny
   on_i_ona_wawa   28.11.06, 09:50 zarchiwizowany
tym razem z malinami ale zmodyfikowałam proporcje, tzn. uzyłam 1 porcji ciasta i 2 sera.
Zdecydowanie zyskało. Dodatkowo, zeby nie miec problemów z rozprowadzeniem ciasta
na masie serowej - po prostu podgrzałam jej w mikrofali :) było suuuper płynne.
pozdrawiam,

  Re: Sernikobrownies z malinami
   maciejka02   27.11.06, 19:41 zarchiwizowany
Zastanawialam sie czy upiec ciasto korzystajac z tego przepisu, czy kupic brownies z
serem z paczki (w proszku). Postanowilam jednak upiec nie idac na latwizne. Mniaaam!!!
Co za pysznosci!!!! Niestety zdjecia w przekroju nie udalo mi sie zrobic, gdyz ciasto
zniknelo zanim o tym pomyslalam:) Rodzinka juz dopomina sie o nastepne. Liska - dzieki
za wspanialy przepis:)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   kumquat   23.11.06, 07:46 zarchiwizowany
Nie wiem co zrobiłam nie tak, bo wyszło mi dosłownie centymetrowe, choć obie
masy były przed pieczeniem ładnie puszyste i nawet surowe ciasto było wyższe
:-(( Buuuu...

  Drobne zmiany np. pelnoziarnista maka... SUPER!
   edytais   23.11.06, 01:03 zarchiwizowany
Oto moj sernikobrownies. Godzine temu wyciagnelam z piekarnika.
Troche inaczej robilam niz reszta, bo nie 2 warstwy tylko dolna warstwa normalna, ser,
na wierzch laciatek (wg. oryginalnego przepisu).
Wielkosc foremki: 22 cm x 33 cm.
Maliny mrozone i jeszcze zamrozone kladlam na wierzch.
Ser: Neufchatel (cos w stylu Philadelphia ale troche lzejszy)
Cukier: normalny, nie puder, 300 g (podzielony na 200 i 100)
Maslo: 226 g (2x113g bo takie sa kostki w USA i nie chcialo mi sie wazyc i odkrajac)
Maka: pelnoziarnista z wiosennej pszenicy swiezo mielona (soft wheat) zamiast bialej

Wyszlo przepyszne. Corka powiedziala, ze to najlepsze ciastko jakie w zyciu zjadla (ma 6
lat). Czesc zrobilam bez malin bo moja mlodsza ich nie lubi. Ale zjadla z malinami i
bardzo tez jej smakowalo. Ciacho zrobilam na jutrzejsze swieto dziekczynienia i nie wiem
czy go doczeka :)

Nastepnym razem beda dodatkowe zmiany: Cukier zmniejsze do 200 g (125 g i 75 g) na
jedna porcje. Zrobie chyba wieksza porcje: podwojne brownies w wiekszej foremce,
zebym mogla miec wiecej tego na pokrycie. Czyli 2x brownies 1x masa serowa w
odrobinie wiekszej foremce. Wyszlo mi dosyc wysokie, wiec powinno wyjsc tak jak trzeba.
Oto moje zdjecia.



  Re: Sernikobrownies z malinami
   cafe.amb.llet   17.11.06, 20:55 zarchiwizowany
Ciasto wyglada pysznie. Pytanie brzmi, czy drugiego dnia jest równie smaczne jak
pierwszego, czy tez zdecydowanie należy piec tego dnia, w którym zamierza się
je podać?

Magda

  Re: Sernikobrownies z malinami
   ami34   05.11.06, 23:12 zarchiwizowany
Dzisiaj i ja tez zrobilam to cudenko. Wyszlo rewelacyjnie i tak tez smakowalo.
Dalam jedynie wiecej serka Philadelphia tzn. 600 g , mniej cukru tzn. 250 g i
duzo wiecej malin. Pieklam w piekarniku z termoobiegiem 40 min w 180 C.
--
Moja najukochansza Sandrusia <a
href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446"
target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446</a>
<*>Sandrusia ma tiny.pl/mh6v

  Re:Dziękuję...
   mika9949   04.11.06, 18:20 zarchiwizowany
....za wszystkie podpowiedzi i rady.Pozdrawiam.

  mascarpone też OK
   nedith   02.11.06, 18:43 zarchiwizowany
ja właśnie zrobiłam w tortownicy 28 cm, chyba troche za wysokie, piekłam 1 godz. 20
min., przez co trochę za bardzo się wysuszyło na górze ale w środku odpowiednio
wilgotne.
No i uwaga: użyłam serka mascarpone i wyszło super, masa wcale nie wodnista mniej
więcej podobnej konsystencji jak ciemna. Nie oznacza to jednak, że łatwo było połozyć
górna warstwę. Ciasto fajne, choć mimo, że dałam mniej cukru dla mnie za słodkie. Jak
to brownies.

  Re: Sernikobrownies z malinami
   ami34   02.11.06, 16:06 zarchiwizowany
Czy na tortownice 28 cm skladnikow podanych w przepisie nie bedzie za duzo?
--
Moja najukochansza Sandrusia <a
href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446"
target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446</a>
<*>Sandrusia ma tiny.pl/mh6v

  Re: Nareszcie zrobiłam
   mika9949   02.11.06, 13:10 zarchiwizowany
To prawda ciasto jest przepyszne,robiłam we wtorek lecz nie pochwalę się fotką bo
nadal nie dorobiłam się cyfrówki.
Jest inne niż te które robiłam do tej pory wspaniale czekoladowe ido tego ten ser
imaliny,pycha.
Na pewno zagości na stałe w moim domu.Mam tylko jedno pytanie nie wiem dlaczego
ale masa serowa mi mało wyrosła,a robiłam wszystko jak w przepisie.
Proszę o podpowiedzi co mogło być nie tak,by na przyszłość uniknąć ewentualnego
błędu.

  i komentarz po spróbowaniu
   on_i_ona_wawa   26.10.06, 10:19 zarchiwizowany
ciasto jak najbardziej zpełniło moje oczekiwania - było cięzkie, wilgotne, bardzo
aromatyczne.
Wisnie były strzałem w 10-kę chociaz załuje że nie dałam ich wiecej - uzyłam tylko 1/2
opakowania wisni mrozonych Hertexu - a trzeba było uzyc całego.
Wisnie wspaniele komponuja się z tym ciastem - ich delikatna kwaskowatosc łamie
słodycz ciasta.
Co jeszcze? uzyłam 500 gr sera białego 3x mielonego (nie wiem jakiego producenta-
kupiłam jedyny jaki był u mnie w sklepie)
pozdrawiam :)

  Popełniłam :)
   on_i_ona_wawa   25.10.06, 20:04 zarchiwizowany
popełniłam i ja choć o smaku jeszcze sie nie moge wypowiedziec bo ciasto jest
prezentem i nie wypada dac obkrojonego :)
Miałam pewne problemy z "wylaniem" masy czekoladowej na serowa co zresztą widac
- na serze sa "mazaje" z ciasta czekoladowego
jak spróbuje - na pewno napisze. Aha, zrobiłam z wiśniami (mrozonymi).

  Re: pytanie
   jagna_s   25.10.06, 19:03 zarchiwizowany
Dziekuje :) ja do tej pory pieklam tylko ciasto z owocami i tkwi we mnie
informacja, ze do ciast trzeba proszek. Dzisiaj po raz pierwszy weszłam na
takie forum i jestem potwornie głodna , a ten przepis brzmi bardzo kusząco

  Re: pytanie
   dziuunia   25.10.06, 18:26 zarchiwizowany
Jeśli dodasz do ciasta ciemnego proszek to wyjdzie murzynek, a nie brownies. Do
brownies nie dodaje się proszku, dzięki temu są wilgotne ale wcale nie zbite i nie
zakalcowate.

--
And how can we win when fools can be kings
Don't waste your time or time will waste you

  pytanie
   jagna_s   25.10.06, 18:18 zarchiwizowany
ja praktycznie wcale nie piekę, ale ten sernik mnie skusił. Czy do tego nie
dodaje sie wcale proszku do pieczenia? Ciasto wyrasta tak samo z siebie?

  A jednak truskawki :)
   eff_ula   22.10.06, 13:24 zarchiwizowany
Niestety, akurat u mnie w sklepie nie było malin, więc zaryzykowałam te
truskawki, trochę ostrożnie, bałam sie, że zapadną się w ciasto itp, ale nic
takiego sie nie stało:)
Wyszło baaardzo smaczne.....

  Fetti
   lis_ka   19.10.06, 22:15 zarchiwizowany
ale to prościzna. Spróbuj!

--
Forum Zdrowe życie

  ja was pozabijam albo
   fettinia   19.10.06, 20:07 zarchiwizowany
przestane do watkow ciastowych wchodzic:)))))No czemu do pieczenia Bozia dwie
lewe raczki dal pytam sie czemu?:)))))
--
la donna e mobile :)
Pomóżmy Małgosi
no i jeszcze Pinezka

  Re: Sernikobrownies z malinami
   zuzia_i_werka   19.10.06, 19:57 zarchiwizowany
Ja tez zrobiłam i tez sierota zdjęcia nie mam bo ciasto było do pracy i
zapomniałam aparat zabrać:-( Wszyscy absolutnie zachwyceni a ja snobuję się na
świetną kucharkę hehe/Zamiast malin dałam ukochane wiśnie-obłęd:-)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   monia_77   18.10.06, 10:46 zarchiwizowany
Ja mogę potwierdzić tylko,ze ciasto jest obledne,robilam 2 tyg temu, bez zdjeicia niestety bo szanowny aparat zabral na wyjazd. Zredukowalam mocno ilosc cukru pudru do ok.300g i bylo jak dla mnie w sam raz, pyyyyyyszne jest i tyle nioo!

  Re: Sernikobrownies z malinami
   sqka   18.10.06, 10:22 zarchiwizowany
Piękne zdjęcie!

  Re: Sernikobrownies z malinami
   apsik1   18.10.06, 10:13 zarchiwizowany
jesiennie cudowny
--
misz masz



  Re: Sernikobrownies z malinami
   ella111   16.10.06, 11:56 zarchiwizowany
a moze po prostu wieksza forme mialas?

moje chyba w ogole nie rosnie, albo tylko troche, ale ma jednak kilka
centymetrow (ale jeszcze przed pieczeniem ma wiecej niz 1 cm!)

  Re: Sernikobrownies z malinami
   niuniaspadi   16.10.06, 11:52 zarchiwizowany
Witam, a ja mam pytanie techniczne, mianowicie, na jaką wysokość urosło Wam Wasze ciasto? Tydzień temu je robiłam i było dosłownie centymetrowe. I już sama nie wiem, co źle zrobiłam.
Pozdrawiam. A tak pozatym, to pyszne, takie czekoladowe, mmm...

  Re: zrobilam :)
   zlota-puma   16.10.06, 05:32 zarchiwizowany
Nieszkodzi,że duże; atakuje mnie po raz kolejny :)Bardzo przemawia na apetyt...
Ja także robiłam je z musem malinowym. Co przypomina mi o smutnym fakcie, że
maliny sie kończą,niestety ...

  Re: zrobilam :)
   lily.sins   15.10.06, 22:32 zarchiwizowany
ups przepraszam za rozmiar zdjęcia - nie wiedzialam, ze pokaze sie tak wielkie.
na przyszlosc sie poprawie :)

  zrobilam :)
   lily.sins   15.10.06, 22:31 zarchiwizowany
zrobiłam to cudo. Juz kilka razy. Teraz dopiero mam czas zrobić zdjęcie i
pokazać Wam ( dziecko spi). Czesto czytam to forum i robię różności z przepisó.
Kiedyś mam nadzieję wstawić kilka własnych.
Dziś wersja trochę bardziej kolorowa - dorobiony "sos" z malin.
Pyszne ciasto - weszło do domowych przepisów :)



  generalnie waga na opakowaniach jest podana i w
   frapuczino   09.10.06, 18:46 zarchiwizowany

gramach i uncjach (tak w ogole to uzywam kuchennej wagi), a creame cheese byl
wlasnie Philadeplhi ;)
masa serowa wyszla mi zdecywoawanie rzadsza niz ta czekoladaowa, dlatego gorna
warste raczej wylozylam, niz wylalam i ciasto wyszlo takie laciate, polecam
goraco bo robota rzadan a smak, mmmmm
pozdrawiam!

  Re: dzijzes co za smak!!!
   macsue   09.10.06, 02:50 zarchiwizowany
Frapuczino, jak przekladasz te proporcje na amerykanskie, jest jakas stronka
przetlumaczajaca gramy na uncje? Uzylas Philadelphii? Dzieki.

  Re: A truskawki?...
   eff_ula   08.10.06, 17:12 zarchiwizowany
Niestety, nie mam malin... Jak sądzicie, czy truskawki mrożone będą ok?

  dzijzes co za smak!!!
   frapuczino   01.10.06, 17:00 zarchiwizowany

zrobilam z cream cheese, REWELACJA!!!

ps. ale cukru jednak troche mniej nastepnym razem ;)





Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd