FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Zupa słodko-kwaśna

Tutaj przepis, na szelki wypadek kopia ponizej.
kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,40396526,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
Składniki:
- 1 kolba kukurydzy
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona chili (oczyszczona z nasionek i pokrojona na kawałki)
- 1 posiekana szalotka
- 2 zmiażdżone łodygi trawy cytrynowej
- 3 dymki pokrojone na kawałki
- 1 czerwona papryka (oczyszczona z nasion i pokrojona w paski)
- 300 ml mleka kokosowego z puszki
- 850 ml bulionu warzywnego
- 2 listki limonki kaffir (niekoniecznie)
- 18 dag makaronu (nitki lub spaghetti)
- sok z 1 limonki
- mały pęczek kolendry (grubo pokrojony)
- sól

Sposób przyrządzania:

Ustaw kolbę kukurydzy pionowo na desce i ostrym nożem zetnij nasionka. Na
dużej patelni rozgrzej olej, włóż kukurydzę, chili, szalotki, trawę
cytrynową, dymki i paprykę, smaż 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Wlej
mleko kokosowe i bulion, ew. dodaj listki limonki. Zagotuj, przykryj.
Zmniejsz ogień, gotuj 15 minut. Usuń trawę cytrynową. Do zupy włóż makaron i
gotuj 4 minuty (aż będzie miękki). Zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki i
kolendrę. Przypraw solą, podawaj od razu po przygotowaniu.

Skorzystalam z sezonu i uzylam swiezej kukurydzy.
--
Chiny 16.06.2006-01.07.2006



Zupa słodko-kwaśna - thiessa 25.08.06, 19:10    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd