FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Cukiniowy placek Pyńka
   nobullshit   25.08.06, 23:54 zarchiwizowany
Co byśmy zrobili bez miłego Pyńka i jej bułgarskich przepisów?

4-5 malych kabaczkow lub cukinii (wielkosci polskich ogorkow) drobno startych
i starannie odcisnietych z wody
250 g pokruszonej fety
3 jajka
5 lyzek kaszki manny
duzo zielonego (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, mieta)
czosnek wycisniety
pieprz

I to wszystko wymieszac. Wlozyc do zaroodpornego naczynia wysmarowanego
maslem, tak żeby warstwa nie byla grubsza niz 3 cm. Wlozyć do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piec okolo 40 minut. No dopoki sie nie zarumieni
ladnie. Wysmienita i na cieplo i na zimno, z sosami jakimi sie lubi (jogurtowe
z czosnkiem , pomidorowe itp.)

U mnie z sosem jogurtowo-czosnkowym. Feta była, niestety, duńska, przez co
po wymieszaniu "ciasto" płynęło, więc dosypałam więcej kaszki. Myślę sobie,
że z kozim serem zamiast fety byłoby to równie strasznie bardzo pyszne.
Imho placek jest równie dobry na zimno - można go pokroić w paseczki i podawać
jako drobną przystawkę imprezową.

Dzięki, Pynieczku, i proszę o więcej takich przepisów.







  Re: Cukiniowy placek Pyńka
   siostraheli   26.08.06, 00:02 zarchiwizowany
piękne, ale myśl filozoficzna mnie naszła, bo bardzo podobną potrawę robie wg.
kuchni meksykańskiej, tylko zamiast kaszki manny sa pokruszone krakersy. czy
Meksyk graniczy z Bułgarią?

  Tego nie wiem.
   cipcipkurka   26.08.06, 07:38 zarchiwizowany
Ale wiem, że placek jest kolejną rzeczą do zrobienia natychmiast!

  Re: Cukiniowy placek Pyńka
   kikkera   26.08.06, 07:47 zarchiwizowany
No właśnie co my byśmy bez Pyńka i Babi zrobili:)
Brzmi świetnie!
Będzie dzisiaj na obiad:)
--
Afryka Dzika

Krytykujemy to co jesteśmy w stanie zrozumieć.

  Re: Cukiniowy placek Pyńka
   pinos   26.08.06, 12:26 zarchiwizowany
Ja to nwet nie myślę, co by było bez Pyńka - po co samemu sprowadzać koszmary?

Placek super
--
In ancient times cats were worshipped as gods; they have not forgotten this. (TP)

  Re: Cukiniowy placek Pyńka
   jswm   26.08.06, 14:43 zarchiwizowany
jak ja mogłam to przegapić?
będzie jutro na obiad

  Re: Cukiniowy placek Pyńka
   yfcia   29.08.06, 14:21 zarchiwizowany
Przepis wydrukowany - akurat mi obrodziły na działeczce te rzeczy i kombinuję z
nich różności jak mogę:). Była zupa. Były placki z cukinią i żółtym serem. Był
kabaczek faszerowany. Były cukiniowe krążki wypełnione mięskiem, zapanierowane
i usmażone. Był kabaczek utarty, odsączony, przyprawiony na pikantnie i
usmażony z jajkiem. Była tortilla z kabaczkiem. Zrobiłam nawet jabła usmażone z
cukinią i majerankiem - do wątróbki. O wyrobach leczopodobnych nie wspomnę.
Teraz zrobię placek.
Ja też kocham Pyńka:)

  O żesz!!!
   kontra24   29.08.06, 22:28 zarchiwizowany
Jutro lece po kabaczki

  Re: Cukiniowy placek Pyńka
   aankaa   30.08.06, 20:42 zarchiwizowany
yfcia napisała:
> Były cukiniowe krążki wypełnione mięskiem, zapanierowane i usmażone

domyślam się, że przepis prosty jak konstrukcja cepa...ale gdybyś mogła go
podać (właśnie zostałam obdarzona roślinami)

--
aankaamałpagazetakropkapeel

  krążki z cukinii
   yfcia   31.08.06, 11:51 zarchiwizowany
taką ciut większą cukinię/kabaczka trzeba obrać ze skórki i pokroić w plastry
ok.1,5cm. Wydrążyć z nich środki, posolić, wrzucić na sito żeby obciekły z soku
i zmiękły(godzinka minimum).
W tym czasie doprawiasz mielone mięso jak na kotlety - czyli jak lubisz, albo
jak się spieszysz, to (co za profanacja!!!)można wymieszać mielone z jakimś
FIXem:).
A potem już z górki - w każdą dziurkę cukinii wkładamy mielone i taki placuszek
zanurzamy w rozpaćkanym jajku, potem bułce tartej i smażymy z obu stron na
złoto.
PYCHA!!!!!

  krążki ze zdjęciami:)
   yfcia   31.08.06, 12:04 zarchiwizowany
właśnie przypomniało mi się że wstawiałam na forum zdjęcia do tej potrawy -
teraz będzie łatwiej:)
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30005719&a=30005719
a jak byś miała jeszcze kabaczki, to tu są moje wariacje na temt leczo - życzę
udanych eksperymentów:)))
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28839249&a=28839249
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29489676&a=29489676
a tu już nie leczo, ale też z cukinią...
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28603488&a=28603488
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28343565&a=28343565
Sorry, jeśli przesadziłam, ale naprawdę mam co roku sporo kabaczków/cukinii i
kombinuję jak mogę, żeby się nie znudziły......

  Oszustka!
   el_padre   29.08.06, 23:10 zarchiwizowany
Na tym drugim zdjęciu zniknęło oliwkę!
Co to ma być?
W ten sposób retuszowali zdjęcia z pochodu pierwszomajowego w Moskwie za czasów
Josefa Wisiaronowicza Stalina!
Oj nieładnie Nobulko,, nieładnie.....

  Re: Oszustka!
   lomas   29.08.06, 23:49 zarchiwizowany
sos się na nią wyłożył , mruga spod niego :)

  Brawo, Padre!
   nobullshit   30.08.06, 01:43 zarchiwizowany
Zostałeś zwycięzcą konkursu "Czym się różnią te dwa zdjęcia".
A co do inkryminowanej oliwki, mógł ją zniknąć taki jeden rudy pręgowany.

  Re: Cukiniowy placek Pyńka
   frapuczino   30.08.06, 04:02 zarchiwizowany

nonieno, musze sobie upiec to cudo koniecznie!!!



  Re: Cukiniowy placek Pyńka
   jswm   30.08.06, 15:10 zarchiwizowany
ja już sobie upiekłam :)

jedna uwaga: słoność fety mi nie wystarcza, trzeba soli dodać

  Re: Cukiniowy placek Pyńka
   hania55   30.08.06, 15:11 zarchiwizowany
Oj, tak. Takie coś bym chętnie teraz zjadła :-)

Nawet bez tej znikniętej oliwki!

--
"Nawet hienie, która przecież jest hieną i żywi się ścierwem, żołądek
przewróciłby się na drugą stronę na samą myśl, że makaron z małżami można
posypać parmezanem." (A. Camilleri)

  Re: Cukiniowy placek Pyńka
   thiessa   30.08.06, 18:32 zarchiwizowany
Dobry pomysl na zuzycie dzialkowych cukin. No i kaszke manna kupilas:)
--
Chiny 16.06.2006-01.07.2006

  Re: Cukiniowy placek Pyńka
   pscolki2   04.09.06, 14:10 zarchiwizowany
Zrobiłam, upiekłam i zniknął błyskawicznie:) Pycha!! Chociaż moim zdaniem
zdecydowanie smaczniejszy na zimno:)

  pyszzzny, znikna blyskawicznie!!! nt.
   frapuczino   04.09.06, 18:43 zarchiwizowany




  Bardzo sie ciesze,
   pynjeck   04.09.06, 21:22 zarchiwizowany
ze smakowal:)))
I tak mi milo, milo, milo:)

  a ja mam pytanie w sprawie zielonego
   szellka   05.09.06, 08:11 zarchiwizowany
znaczy jedno wybrane zielone, czy te wszystkie natki, szczypiotki i mięty
razem? no chyba nie...proszę o pilną podpowiedź, bo dziś bym popełniła

  Re: a ja mam pytanie w sprawie zielonego
   nobullshit   05.09.06, 10:11 zarchiwizowany
Z racji bułgarskości przepisu kluczowa jest pewnie mięta. A poza tym,
to myślę, że według indywidualnych upodobań. Ja nie dałam pietruszki, bo nie
przepadam.

  Re: a ja mam pytanie w sprawie zielonego
   szellka   05.09.06, 14:26 zarchiwizowany
thxs :0)
spróbuję ze szczypiorkiem i miętą zatem

  Re: a ja mam pytanie w sprawie zielonego
   frapuczino   05.09.06, 15:51 zarchiwizowany

moja mieta bidna w tym roku baardzo, zrobilam ze szczypiorkiem i pietruszka, a
miete doalam do sosu jogurtowego, do tego salata, pomidory i kalamatki, a dla
miesozercy jeszcze kilka plastrow sopressaty ;)



  Ja dodaje rukole,
   pynjeck   05.09.06, 20:49 zarchiwizowany
albo natke pietruszki. Oczywiscie mieta, szczypiorek, koperek tez moga byc. Co
tam sie ma zielonego.
I jeszcze drobna korekta dotyczaca tarki. Cukinia ma byc starta na grubszej
tarce, a nie na tej najdrobniejszej:)

  no właśnie!
   jacek1f   05.09.06, 21:01 zarchiwizowany
No właśnie – jakie drobne tarcie – sama woda… gruba tarka i już!!!!!

3 srednie cukinie starte, odcedzone mimo wszystko!
miało być bułgarsko, to zamiast fety dałem ser bułgarski
250 g pokruszonego…
3 jajka
5 lyzek kaszki manny, ratowałem się szósta..
duzo zielonego (natka pietruszki, koperek, mieta)
czosnek wyciśnięty i pasecz\ki pomidorów suszonych
pieprz, imbir… itp.
Płasko wylane na blache- jak najbardziej.
180 stopni i piec okolo 40 minut

Z bakłażanami pieczonymi na blasze i potem z pomidorami i cebulą – niby Babi
Tzatziki
Kurczak imbirowy do tego.
Oj.


tzw... znikająca blaszka :-)))








  ja zrobilam z zielona i zolta cukinia
   kwieta4   07.09.06, 07:44 zarchiwizowany
nie bylo co odciskac, bo tu zupelnie suche cukinie sa...





  I mój placek Pyńkowy:
   cipcipkurka   07.09.06, 20:25 zarchiwizowany







  Re: Cukiniowy placek Pyńka
   mondika   12.09.06, 09:02 zarchiwizowany
Zrobiłam wczoraj - pyszniutki - ale zdecydowanie lepszy na zimno:)
Ja robiłam z 3 cukinii, starłam je niestety na drobnej tarce i było co
wyciskać - kaszki też musiałam dać nieco więcej niż w przepisie, zielonego też
dałam dość sporo.
--
Monika

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd