FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Ciasto orzechowo-czekoladowe

Witam wszystkich serdecznie :)
przyznać się muszę, że od dawna podczytuję Was po cichutku i oglądam te
przepiękne "ślinotoczne" zdjęcia. Myślę sobie, że zdecydowanie trzeba się
czymś odwdzięczyć :) Podaję przepis na jedno z ulubionych ciast mojej
rodziny. To przepis z miesięcznika "Kuchnia" chyba z 96 roku, ale znacznie go
zmodyfikowałam.

CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE
CIASTO:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka (20 dkg) masła
4 żółtka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 - 1/2 szklanki mleka
MASA:
20 dkg orzechów włoskich - posiekanych
1 tabliczka (10 dkg) gorzkiej czekolady - posiekanej
2/3 szklanki cukru
4 białka
szczypta soli
DODATKOWO:
1 słoik dżemu malinowego, pomarańczowego lub innego wg uznania

Przygotować ciasto:
utrzeć mikserem masło z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka i cukier
waniliowy. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz
mleko. Ciasto powinno być dość gęste. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem
blachę, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec.
Przygotować masę:
białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Stopniowo dodać cukier cały czas
ubijając. Następnie do piany dodać posiekane orzechy włoskie i posiekaną
czekoladę. Delikatnie wymieszać
Na podpieczone ciasto wyłożyć dżem, rozsmarować.
Na wierzch wyłożyć równą warstwą masę czekoladowo-orzechową.
Włożyć do piekarnika ustawionego na 150 stopni i piec jeszcze ok. 0,5 godziny.
Życzę smacznego :)

Monika







Ciasto orzechowo-czekoladowe - rosenka 04.09.06, 13:18    
Re: Ciasto orzechowo-czekoladowe - stateczna_panienka 04.09.06, 19:11    
Re: Ciasto orzechowo-czekoladowe - samantaa 13.10.06, 16:16    
Re: Ciasto orzechowo-czekoladowe - triss_m7 13.10.06, 17:35    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd