FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

czarne tagiatelle z kalmarami

przepis na koniec lata

na 2 osoby potrzebne:
- 1 cebula
- 2 zabki czosnku
- 2 lyzki pokrojonej natki pietruszki
- 300 g kalmarow pokrojonych w paski / krazki
- 100 ml bialego wina 7 mozna zastapic czesciowo woda czy bulionem
- puszke pomidorow
- 1 male usuczone chili (lub mniej)
- 200 g czarnych tagiatelle (barwione sepia) - mozna zastapic normalnymi
- oliwa, sol, pieprz

Na rozgrzanej oliwie zeszklic cebule i czosnek, dodac czesc pietruszki. Wrzucic kalmary i
przesmazyc jakies 4 minuty. Dodac wino. Gdy calosc zacznie wrzec, dorzucic pomidory (z sokiem) i
chili. W razie potrzeby takze troche wody, sol i pieprz. Gotowac na malym ogniu jakies 45 minut (do
godziny). Ugotowac tagiatelle, wymieszac w garnku z sosem i podawac posypane pietruszka.

Ja sol i pieprz dodaje tak po 20 minutach, bo czasem okazuje sie, ze np. pieprz dzieki ostrej chili nie
jest potrzebny.




czarne tagiatelle z kalmarami - diegosia 15.09.06, 12:20    
nie wiem jak to zrobiłaś ale... - deotyma23 15.09.06, 12:39    
ups - diegosia 15.09.06, 13:07    
Czarno to widzę ;) - sinistra80 15.09.06, 14:11    
Re: czarne tagiatelle z kalmarami - kabushka 15.09.06, 14:49    
Re: czarne tagiatelle z kalmarami - siostraheli 15.09.06, 16:45    
Re: czarne tagiatelle z kalmarami - schaetzchen 15.09.06, 20:46    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd