FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Tarte flambee czyli placek alzacki
   nobullshit   17.09.06, 22:24 zarchiwizowany
Przepis z "Wielkiej Księgi Chleba"

Składniki na dwa placki:
CIASTO:
455 g nie bielonej mocnej mąki (typ 650)
1,5 łyżeczki soli
15 g świezych drożdzy albo torebka 7 g drożdży instant
1 łyżka oleju
WIERZCH:
230 g wędzonego boczku
280 ml śmietany (użyłam 18% Zotta)
2 średnie cebule pokrojone w cienkie plasterki
czarny pieprz
(Ja zrobiłam jeden placek z połowy skladników ciasta i z CAŁOŚCI składników
na wierzch, tzn. boczku i cebuli. I wcale nie było ich za dużo. Nie wiem,
ile wypaprałam śmietany.)

Wykonanie:
1.Wyrabiamy ciasto, wkładamy je do natłuszonej olejem miski (tytłając je w tym
oleju) i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte mokrą ścierką. W temperaturze
pokojowej, na 1,5 - 2 godziny. Ciasto ma podwoić objętość.
2. Wyrośnięte ciasto przebijamy, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy
na cienkie, naprawdę cienkie placki wielkości blachy.
(Użyłam blach z wyposażenia kuchenki, a ciasto wałkowałam na papierze
do pieczenia i razem z nim przełożyłam je na blachę).
3. Powierzchnię placków smarujemy śmietaną, zostawiając mały rancik,
posypujemy je małymi kawałeczkami boczku, układamy na wierzchu plasterki
cebuli. Posypujemy pieprzem. Sól raczej zbędna, bo boczek jest zwykle
dostatecznie słony.
4. Pieczemy 12-15minut w 230 stopniach - wierzch ma się zrumienić, a spód byc
chrupiący.

Ach. Proste, a jakie pyszne.







  Re: Tarte flambee czyli placek alzacki
   lis_ka   17.09.06, 22:32 zarchiwizowany
Mmmmmmmniam mniam!!!!
--
Forum Zdrowe życie

  Re: Tarte flambee czyli placek alzacki
   monia_77   17.09.06, 22:36 zarchiwizowany
Alee duuza, i pysznie z ta cebulką wygląda.

  Proste, pyszne, a do tego
   posafega   17.09.06, 22:44 zarchiwizowany
cała blacha na jednego łebka!! :D
To jest clou całego programu chyba ;)
Bardzo mi się podoba, chyba wykonam w przyszłym tygodniu bo chdzi za mna
drożdżowy placek :)
--
Mój Gutek :D

  Re: Tarte flambee czyli placek alzacki
   pinos   17.09.06, 23:25 zarchiwizowany
ekhm ekhm

ja tam wolę pod nazwą Flammkuchen ;o)
ale przepyszne jest. Czas zrobić.
--
Pluń na logikę konsekwencji, Nie patrz, gdzie jest całości ład,
Zginiesz przypadkiem i bez sensu, Jak grad, co latem z nieba spadł.
(JK)

  Re: Tarte flambee czyli placek alzacki
   jswm   18.09.06, 08:47 zarchiwizowany
mmmm, bardzo zachęcający

  Re: Tarte flambee czyli placek alzacki
   makapema   18.09.06, 08:53 zarchiwizowany
No, takie rzeczy są najlepsze. Proste a pyszne :).

--
ona

  Re: Tarte flambee czyli placek alzacki
   dziuunia   18.09.06, 09:09 zarchiwizowany
I ktoś się tu zastanawiał czy mu ta książka potrzebna jest w ogóle ;)))
Pysznie wygląda ta tarta :)))

--
God damn Loch Ness monster...

  NB kochana, gdzie Ty mieszkasz, bo
   figa9   18.09.06, 09:36 zarchiwizowany
jakoś mi się wydaje, że nie tak daleko ;)))
Zobaczysz, że kiedyś mnie będziesz miała przy stole. ;)

Wygląda przepysznie.
--
Walk On The Wild Side...Have Twins!!!

  Piękny talerz :))) nt
   lomas   18.09.06, 11:12 zarchiwizowany


  Re: Tarte flambee czyli placek alzacki
   szellka   18.09.06, 11:18 zarchiwizowany
to jest jedno z moich piękniejszych wspomnień, gdy lat temu wiele byłam na
stypendium w Strasburgu i mieszkałam u pewnej alzackiej rodziny. Cudowny smak
tarte flambee długo długo śnił mi się po nocach... a potrafiłam zjeśc cały bez
problemu
Twoja przepiękna tarta przywróciła wspomnienia i jak zwykle zachęciła do
pichcenia :0)) może jutro?

  Re: Tarte flambee czyli placek alzacki
   jollka2   18.09.06, 11:31 zarchiwizowany
fantastyczny pomysl, kolejny do wypróbowania :)
--
Są tylko dwie nieskończone rzeczy - wszechświat i ludzka głupota, choć co do
tego pierwszego nie jestem pewien" (Albert Einstein)

  Re: Tarte flambee czyli placek alzacki
   scholastyka_11   10.10.06, 13:56 zarchiwizowany
Aż mi straszie głupio pytać się... Jak można wyrobić ciasto z samych sypkich
produktów? Jedna łyżka oleju to chyba za mało na 4445 g mąki :( Chyba, że
drożdże rozpuścić? W jakiej ilości? Kurcze tak się napaliłam na ten placek a tu
taka niewiedza :(

  Re: Tarte flambee czyli placek alzacki
   scholastyka_11   10.10.06, 14:07 zarchiwizowany
Przepraszam, 455 g :)

  Re: Tarte flambee czyli placek alzacki
   dziuunia   10.10.06, 14:17 zarchiwizowany
Drożdże rozpuścić w 280 ml wody i wlać z resztą składników do mąki-tak jest w
książce.
Ta woda jest podana dopiero w sposobie wykonania,a nie w składnikach dlatego
pewnie NB tego nie zauważyła :)

--
God damn Loch Ness monster...

  Re: Tarte flambee czyli placek alzacki
   scholastyka_11   10.10.06, 14:58 zarchiwizowany
Pięknie dziękuję.

  Tarte flambee / placek alzacki /Flammkuchen
   karmin-cynober   10.10.06, 15:05 zarchiwizowany
Wlasnie w niedziele jadlam w Ulm placek alzacki z lososiem,czosnkiem i rukola.
Byl przepyszny. Jadlam w restauracji, ktorej specjalnoscia byly placki alzackie.
W karcie bylo sporo wersji. Np. z serem gorgonzola i innymi serami.

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd