FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Babka ziemniaczana
   komarka   18.09.06, 22:46 zarchiwizowany
To ja dalej pociągnę temat ziemniaczany ;-)

Przepis na dużą blachę:
ok. 2 kg ziemniaków, 1 jajo, cebula, ok. 1/4 kostki (5 dkg) masła, oliwa, ok.
szklanki mąki pszennej, ok. 15 dkg szynki, kiełbasy lub boczku, sól.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Na
patelni rozpuścić masło z 2 łyżkami oliwy i zeszklić na nim posiekaną cebulę.
Boczek, kiełbasę lub szynkę (wg uznania, może być też oczywiście wersja
wegetariańska, bez mięsa) pokrojoną w kostkę lekko podsmażyć.
Starte ziemniaki posolić, dodać rozmącone jajko, cebulę z tłuszczem, wędlinę
i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać do natłuszczonej brytfanki. Piec
ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż wierzch ładnie się
zarumieni. Można też posypać po wierzchu bułką tartą - wtedy będzie jeszcze
bardziej chrupiący.
Podawać na gorąco z dowolnymi sosami, ale babka najlepsza jest z gęstą kwaśną
śmietaną :-)

Jeszcze małe uwagi - jeżeli ziemniaki są bardzo wodniste, trzeba zebrać łyżką
trochę soku, który zbierze się na wierzchu. Można też dodać kaszę manną pół
na pół z mąką - wtedy ciasto będzie bardziej ścisłe.
--
Milka
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)





  zapisane do zrobienia :) nt
   lomas   18.09.06, 23:14 zarchiwizowany


  Re: zapisane do zrobienia :) nt
   schaetzchen   18.09.06, 23:17 zarchiwizowany
To lubię! A najbardziej pokrojoną w plastry i odsmażaną...

Takie mało sexi danie - a Twoje zdjęcia przepiękne!!! Ale to nie nowość :)

  Człowiek zapomina o takich
   el_padre   18.09.06, 23:33 zarchiwizowany
prostych, fanych, smacznych daniach.
Bo taka Nobull, na ten przykład, to tylko przegrzebki albo ośmiornice:)


  Re: Człowiek zapomina o takich
   komarka   18.09.06, 23:58 zarchiwizowany
> Bo taka Nobull, na ten przykład, to tylko przegrzebki albo ośmiornice:)

:-))) Racja! Ale najlepszy jest złoty środek - raz ośmiornice, raz babka
ziemniaczana ;-)
U mnie w domu, babka to takie danie trochę kultowe. Moja babcia pochodzi z
kresów (Wileńszczyzna) i to ona była mistrzynią w tego typu daniach. Teraz,
kiedy ona sama już nie gotuje, my staramy się choć trochę zbliżyć się do
ideału, oczywiście ciągle jeszcze z pomocą dobrych rad babci :-)
Właśnie jeszcze jedna mi się przypomniała - jeżeli starkowane ziemniaki szybko
zaczynają ciemnieć można zaparzyć je ciepłym mlekiem.
--
Milka
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  to ja na sobotę zamawiam babkę ;))),nt
   dziuunia   19.09.06, 00:14 zarchiwizowany

--
God damn Loch Ness monster...

  Re: Człowiek zapomina o takich
   nobullshit   19.09.06, 00:00 zarchiwizowany
el_padre napisał:
> prostych, fanych, smacznych daniach.
> Bo taka Nobull, na ten przykład, to tylko przegrzebki albo ośmiornice:)

Bo - paradoksalnie - o przegrzebki łatwiej.
Zjeździłam kiedyś pół Podlasia, szukając po knajpach babki ziemniaczanej,
kiszki ziemniaczanej, czegokolwiek w tym guście. I guzik. Wszędzie w karcie były
dewolaje i inne kotlety ze strusia.
Ale teraz mam przepis, to sobie tę babkę upiekę.


  Re: zapisane do zrobienia :) nt
   komarka   18.09.06, 23:50 zarchiwizowany
> Takie mało sexi danie - a Twoje zdjęcia przepiękne!!! Ale to nie nowość :)

:-D Trzeba pomyśleć, co by tu dodać do takiej babki ziemniaczanej żeby była
bardziej sexi ;-))) Dzięki Schaetzchen ;-)
--
Milka
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Komarko, podła Tyyyy!! ;)
   posafega   19.09.06, 00:42 zarchiwizowany
Tak bezwstydnie kusisz, i nęcisz. Ja już nie mogę!!
Wspaniałe zdjęcie, a takie "banalne" danie :)
Babęto upiekę na milion procent, choć ostatnio pyrami zapycham rodzinę co drugi
dzień ;)
--
Mój Gutek :D

  Re: Komarko, podła Tyyyy!! ;)
   laura771   19.09.06, 08:16 zarchiwizowany
Ale wyglada pysznie. Muszę zrobić.

  Re: Babka ziemniaczana
   szellka   19.09.06, 08:21 zarchiwizowany
u na sto się nazywa "dziad" i Mama wciaż często robi z boczkiem podsmazonym w
środku. Najbardzie zajadamy się tymi rumianymi wierzchami i bokami. Dlatego
zawsze dziad powstaje w wieeeelkiej blacze i jest cieniutki :0))

  Re: Babka ziemniaczana
   komarka   19.09.06, 12:24 zarchiwizowany
Ja też najbardziej te chrupiące boki i wierzchy ;-) Najczęściej serwuję sobie
taki długi cienki kawałek samego boku :-)) W ogóle to ja najlepiej lubię boki i
rogi - ze słodkich ciast też ;-)
--
Milka
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: Babka ziemniaczana
   zielonka16   19.09.06, 11:35 zarchiwizowany
O matko kochana jak ja to lubie dzięki za przypomnienie

  Re: Babka ziemniaczana
   danutka15   19.09.06, 11:48 zarchiwizowany
moja propozycja to przelozyc polowe masy podduszonymi grzybami lub pieczarkami
.pycha

  Re: Babka ziemniaczana
   jastii   19.09.06, 14:06 zarchiwizowany
A pieczarki to nie grzyby? ;p
Ja też najbardziej lubię z babki brzegi, albo odsmażaną na drugi dzień.

  Re: U nas to się nazywa kućmok
   alrada   19.09.06, 13:03 zarchiwizowany
:) A ja najbardziej lubię z ketchupem

  Re: Babka ziemniaczana
   kabushka   19.09.06, 15:52 zarchiwizowany
Oj, Komarko, wspaniala!
Nie jestem wielka fanka ziemniakow "normalnych", gotowanych do obiadu, za to
uwielbiam placki ziemniaczane, kartacze, knedle, kiszki i babki! Cos z tego
zestawu obowiazkowo w sobote lub niedziele! W ta byly placki, to moze w
nastepna? Ja tez naleze do grona wielbicieli babki odsmazanej...

  Re: Babka ziemniaczana
   betsypetsy   19.09.06, 19:04 zarchiwizowany
ja też robię taką babę ale troszke inaczej, nie dodaje mąki, czy babka nie jest
twarda z dodatkiem mąki?
Ja też uwielbiam ze śmietaną kw. :)
--
"Po to człowiek odkrył słowo, by przemilczeć to i owo" /S.J.Lec/

  uwielbiam!!! n/t
   hania55   19.09.06, 19:13 zarchiwizowany

--
"Nawet hienie, która przecież jest hieną i żywi się ścierwem, żołądek
przewróciłby się na drugą stronę na samą myśl, że makaron z małżami można
posypać parmezanem." (A. Camilleri)

  Re: Babka ziemniaczana
   aluniaaa   25.01.07, 20:59 zarchiwizowany
dodane do ulubionych
--
Ala

  Re: Babka ziemniaczana
   bir.ke   25.01.07, 21:29 zarchiwizowany
a wiecie, ze ja nigdy nie jadlam:( ale ze ziemniakolubna jestem pewnie bym
przepadla po pierwszym razie:)

a z ciast to tez zawsze brzegi wyjadam, babcia specjalnie dla mnie odkrawa i nie
pozwala rodzinie jesc:)
piekne zdjecie:)
--
____________________________________
"A quoi ça sert d'être sur la terre
Si c'est pour faire nos vies à genoux"

  a co to jest kiszka ziemn?? nt.
   bir.ke   25.01.07, 21:30 zarchiwizowany

____________________________________
"A quoi ça sert d'être sur la terre
Si c'est pour faire nos vies à genoux"

  Re: a co to jest kiszka ziemn?? nt.
   komarka   25.01.07, 22:28 zarchiwizowany
Bir.ke, kiszka ziemniaczana, to grube jelita wieprzowe (takie jak na kaszankę np.)
wypełnione farszem ziemniaczanym podobnym do tego na babkę (tylko bez mąki i
powinien być bardziej tłusty - ze skwarkami) i upieczone na blasze.
Kiszkę sama jadłam tylko parę razy w życiu, bo jednak więcej z nią zachodu, ale też jest
dobra. Warto spróbować :)
--
Milka
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: Babka ziemniaczana
   amused.to.death   25.01.07, 21:52 zarchiwizowany
uwielbiam, ale dawno nie jadłam.

to jest doskonały przykład na to jak proste danie może być smaczne.
--
can we forget my vices and go back to my virtues?

  Re: Babka ziemniaczana
   anna.belle   26.01.07, 12:30 zarchiwizowany
człowiek otworzy odpowiedni wątek na forum i od razu wie co będzie miał na obiad :)))
cudne zdjęcia komarko!

  Re: Babka ziemniaczana
   anna.belle   01.03.07, 13:40 zarchiwizowany
jutro znowu robię :)
ostatnim razem była pyszna!

  Re: Babka ziemniaczana
   babeczkaa   01.03.07, 15:52 zarchiwizowany

:) fajne zdjecia
ja własnie dzięki komarce robię dzisiaj moją babeczkę ziemniaczaną :)))
zaraz wstawie do piekarnika, jak wyjdzie - wrzuce foty :)
swoją drogą też kiedys jadłam taką babkę u mojej koleżanki na wschodzie Polski, no i
własnie najlepsza była ta odsmażana na drugi dzień :)
pozdrawiam
B.
--
Labor est etiam ipsa voluptas
Drugie Urodziny Subiektywnego Przewodnika Babeczki

  Re: Babka ziemniaczana
   thiessa   03.03.07, 23:28 zarchiwizowany
Je ze wschodu i u mnie zawsze sie jadlo golabki ziemniaczane. Takie pokrojone w
plastry i odsmazone nastepnego dnia, podane ze smietana sa najlepsze.
A kiszke ziemniaczana jadlam, kolezanka mi przywiozla z Pomorza, taka kupna ze sklepu
i jak na moj gust byla okropna.
--
Chiny 16.06.2006-01.07.2006

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd