FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

torty na roczek

Witam!
Chcę się pochwalić tortami jakie upiekłam na pierwsze urodziny moich
córeczek. Nie są to może arcydzieła sztuki cukierniczej, ale to moje pierwsze
w życiu torty, więd dumna z nich jestem.

Tort "roczek Jagódki" to ambasador, który wykonałam według przepisu z
ksiązki "Przepisy czytelników - jesień w kuchni" z Biblioteczki poradnika
domowego.

biszkopt:
szklanka mąki tortowej
6 jaj
szklanka cukru
torebka kisielu cytrynowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa:
2 kostki masła
półtorej szklanki cukru
7 żółtek
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2-3 łyżki kakao
gorzka czekolada
po 10 dag rodzynek i orzechów
puszka brzoskwiń

Jaja ubić z cukrem na parze. Mąkę, proszek i kisiel przesiać przez sito i
widelcem wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do dużej tortownicy lub
blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około 40 minut w
temperaturze 180-190 stopni.
Tymczasem zagotować dwie i pół szklanki mleka z cukrem. Rozmącić żółtka,
rozprowadzić pozostałym mlekiem i wymieszać z budyniem. Gotujące się mleko
wlać cienką strużką, caly czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i
zgęstnieje, zdjąc z ognia i ostudzić. Masło utrzeć i cały czas ucierając
dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na dwie częsci. Do jednej
dodać kakao, rodzynki i pól tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę.
Wymiesać. Do drugiej połowy włożyć pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy.
Nasączyć biszkopt sokiem z brzoskwiń. Równą warstwą rozsmarować najpierw
ciemny krem, potem jasny. Pozostała czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią
ciasto. Wstawić na 8 godzin do lodówki.

A teraz moje uwagi:
Po pierwsze biszkopt wyrósł bardzo wysoki, mimo tego, ze moja tortownica ma
25 cm średnicy. Wobec tego przekroiłam go na pół, przełożyłam ciemnym kremem,
a jasny dałam na wierzch.
Po drugie nie wlewałam budyniu do zółtek, tylko żółtka do gotującego się
budyniu. Wydawało mi się to bardziej logiczne i mieszając cały czas nie
powstały mi ządne grudki, czego obawiałam się robiąc tak jak w przepisie.
Po trzecie biszkopty nasączyłam sokiem z brzoskwini wymieszanym z wódką, bo
jakże to tort bez wódeczki;)
I po czwarte inaczej udekorowałam tort niz w przepisie, co widać na
załączonym zdjeciu.

Tort jest bardzo dobry, polecam.


Tort "roczek Izuni" jest tutaj:
www.gotowanie.wkl.pl/przepis14926.html
A biszkopt piekę zawsze według tego przepisu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=43011913&a=43667483
Tort jest pyszny, polecam.
--
Zrobić pierwszy krok to połowa drogi...





torty na roczek - bartosowa 19.09.06, 20:43    
piekne - aniel 19.09.06, 20:46    
Re: torty na roczek - dziuunia 19.09.06, 20:54    
Re: torty na roczek - makapema 20.09.06, 08:09    
Re: torty na roczek - hania55 19.09.06, 21:26    
Re: torty na roczek - ami34 19.09.06, 23:25    
Re: torty na roczek - apsik1 20.09.06, 08:11    
Fajne - sinistra80 20.09.06, 09:54    
Re: Fajne - ella111 20.09.06, 11:03    
Mi też się bardzo podobają - alcia15 20.09.06, 18:30    
To juz rok?:)Nie do wiary:))) - fettinia 20.09.06, 19:07    
Re: To juz rok?:)Nie do wiary:))) - bartosowa 20.09.06, 21:04    
Słodkie - 3mocj4 20.09.06, 22:28    


Okazje
Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatnościMapa serwisu Poleć stronę znajomym  |   Zgłoś problem lub błąd