FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Świnka Bejb

Składniki na 6 szt.

375gr mąki1 opakowanie suszonych drożdży
szczypta cukru
120 g miękkiego masła
200ml mleka
2 łyzki rumu

zagnieść ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 15 min.
Następnie ciasto wyrobić i rozwałkować .Przy użyciu szklanekz ciasta
wykroić12 krążków o średnicy12 cm,6 krążków o srednicy4,5 cm,12 o średnicy 1
cm oraz 12 serduszek.
Nadzienie

5 dkg migdałów zrumienionych na patelni wymieszać z 8dkg rodzynków
namoczonych w rumie i 10dkg czekoladyposiekanej w dość grube kawałki.Ja to
lekko podgrzałam i masa była bardziej kleista.

Formowanie świnek.

przy użyciu gładkiej końcówki szprycy we wszystkich krążkach o średnicy 1cm
zrobić w środku dziurkę, natomiast w krążkach o średnicy 4,5 cm zrobić 2
dziurki.Na największe 6 szt krązkipołożyć masę przykryć drugim krażkiem
pokropić wodą umieścic na nich krązki z dwoma dziurkami(ryjki)powyżej krążki
1cm (oczka),Serduszka umieścić powyżej oczek to będą uszka świnek.

przygotowane świnki odstawić do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem.Piec 20-30
min.





Świnka Bejb - zielonka16 01.10.06, 21:31    
Re: Świnka Bejb - illiterate 01.10.06, 22:44    
Re: Świnka Bejb - disarono 01.10.06, 23:46    
Re: Świnka Bejb - zielonka16 02.10.06, 08:30    
Re: Świnka Bejb - zielonka16 02.10.06, 08:36    
A,kiedy cierpliwości braknie... - zielonka16 02.10.06, 07:30    
Re: Świnka Bejb - thiessa 02.10.06, 20:00    
Re: Świnka Bejb - siostraheli 03.10.06, 08:47    
Re: Świnka Bejb - zielonka16 03.10.06, 13:25    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd