FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Tuńczyk tatarskiego pochodzenia

Szef kuchni i jednocześnie właściciel restauracji The French Laundry w
Yountville w stanie Kalifornia Thomas Keller w podobny sposób podaje tatar z
łososia. Pomyślałem, że równie dobrze możemy użyć tutaj wymiennie tuńczyka.
Zmodyfikowałem przepis również poprzez wyeliminowanie cytryny, która wydaje mi
się tutaj zbyt intesnsywna i zakwasi nam zbytnio mięso

Składniki / na 2 osoby/

Filet z bardzo świeżego tuńczyka 250g-300g ( zwany niekiedy polędwicą z tuńczyka)
sos sojowy light
szczypiorek
cebula czerwona
2 jajka ugotowane na twardo
oliwa
1/2 łyżeczki musztardy dijon ( opcjonalnie)
świeżo zmielony pieprz
fileciki anchovies

Przygotowanie

1.Tuńczyka posiekać na drobne kawałki
2.Wymieszać łyżkę oliwy z łyżeczką sosu sojowego i (opcjonalnie) musztardą
3.Sos wymieszać z tuńczykiem ,doprawić odrobinę pieprzem i odstawić do lodówki
na 20 minut ( pod przykryciem)
4. W tym czasie drobno poszatkować cebulę , sczypiorek i osobno białko oraz żółtko
5. Tuńczyka rozłożyć w centrum talerza i wokół rozkładać warstwy pozostałych
dodatków , na górze położyć filecik

i do tego oczywiście coś zmrożonego, ale jeszcze w stanie płynnym:)









Tuńczyk tatarskiego pochodzenia - michal.brys 10.10.06, 23:43    
Re: Tuńczyk tatarskiego pochodzenia - giezik 11.10.06, 07:27    
Re: Tuńczyk tatarskiego pochodzenia - michal.brys 11.10.06, 07:44    
Re: Tuńczyk tatarskiego pochodzenia - hotchilli 11.10.06, 09:26    
Re: Tuńczyk tatarskiego pochodzenia - pinos 11.10.06, 09:57    
Re: Tuńczyk tatarskiego pochodzenia - karmin-cynober 11.10.06, 11:46    
Re: Tuńczyk tatarskiego pochodzenia - karmin-cynober 11.10.06, 11:57    
Re: Tuńczyk tatarskiego pochodzenia - michal.brys 11.10.06, 12:04    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd