FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Moja (uproszczona) wersja Andaluzji

Majac w perspektywie duza impreze urodzinowa i tort dla 3 jubilatow (13, 14 i 49 lat)
zainspirowalam sie Andaluzja:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=34250736&a=34250736
Jednak zrobilam po swojemu, bo nie chcialo mi sie ubijac kremu na parze i robic
migdalowego biscotti.

Zrobilam wiec zwykly biszkopt upieczony w prostokatnej blasze, 6 jaj, 1,5 cup maki i 3/4
cup cukru (przepis znaleziony kiedys w necie i idealny na moj stand mixer i
amerykanskie warunki) razy dwa zeby miec 4 platy ciasta. Ale kazdy moze sobie tutaj
uzyc swoj wyprobowany przepis na biszkopt.
Masa cytrynowa:
budyn z 2 lyzek maki pszennej, 2 lyzek maki ziemniaczanej, 1 cup cukru i 0, 5 litra mleka
skorka otarta z 2 cytryn
226gr masla (2 sticks)
sok z polowki cytryny
plus bita smietana tak na oko dodawana
Masa czekoladowa
ten sam budyn, maslo i bita smietana
plus 1 cup chocolate chips zalanych goraca smietanka, jakw oryginale -ten sposob jest
rewalacyjny!!!!
Polewa na torcie to tez chocolate chips zalane goraca smietanka i udekorowane
stopiona biala czekolada Wedla z Polski!
Platy ciasta nasaczone slodka woda z sokiem z cytryny

Goscie, moja amerykanska rodzina przyzwyczajona do kupnych ciast urodzinowych z
obrzydliwym, niebieskim kremem o smaku tluszczu i cukru zaniemowila z zachwytu.
Masy byly puszyste, czekolada i cytryny komponuja sie wspaniale. Tort, choc wielki
zniknal w ciagu 1 dnia bo goscie zazyczyli sobie zabrac po kawalku do domu. Ostaly sie
3 kawalki, ktore zjedlismy wczoraj-ja popijalam herbatka widoczna na zdjeciu bo tort
jest okropnie kaloryczny.
Ale warto bylo!!!!
--
Don't look for problems look for solutions!
Moj swiat:
organicknitter.blogspot.com/

Moja (uproszczona) wersja Andaluzji - mjermak 24.10.06, 21:01    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd