FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

kurczak St. Tropez

Przygotowujemy marynatę: mieszamy sok z 1 cytryny, 1/4 szkl. oliwy, 1/4 szkl.
miodu, 1/2 szkl wina rose lub białego. Zalewamy kurczaka (w misce lub worku),
dorzucamy łyżkę mieszanych ziół (miały być z tymiankiem, majerankiem,
rozmarynem, cząbrem itd. + lawendą - dałam zioła prowansalskie i osobno
szczyptę przyprawy-lawendy suszonej, którą kiedyś kupiłam na allegro) i dwa
zgniecione ząbki czosnku. mieszamy lub zawiązujemy worek i ugniatamy kurczaka
w marynacie przez worek, wrzucamy do lodówki na noc lub trzymamy tam do 2 dni.
potem rozgrzewamy piekarnik do 170 st C (a właściwie 325 st F, co w dokładnym
przeliczeniu daje 162 st. C), i kurczaka, w brytfance, z marynatą, przykrytego
folią, pieczemy 2 h. potem podkręcamy temperaturę do 220 st C/425 F,
zdejmujemy folię i czekamy, sprawdzając często, aż kurczak zbrązowieje.
Trzymałam go tak odkrytego 30 min, bo po nakłuciu po tych 2 h wciąż był
niedopieczony, a po 2h + 30 min - jak widać na zdjęciach.
mięso wychodzi bardzo miękkie, kruche, delikatne. natomiast, jak widać po
składnikach, przepis w ogóle nie zawiera soli. o dziwo, właściwie to nie
przeszkadza, nawet M nie przeszkadzało, poza tym można lekko posolić mięso na
talerzu - i więcej imho nie trzeba.
poza tym przynajmniej mi wyszło sporo rzadkiego sosu - z marynaty i kurczaka,
który wydaje mi się może ciekawie wzbogacić np. risotto, ale to sprawdzę
dopiero za kilka dni. a, foremka na zdjeciach prezentuje się strasznie, ale
domywa bdb.
zachęciło mnie to do pieczenia drobiu :)
--
There are nine million bicycles in Beijing/That's a fact/It's a thing you
can't deny/Like the fact that I will love you till I die
Bica

kurczak St. Tropez - ptasia 11.11.06, 14:17    
Re: kurczak St. Tropez - ptasia 11.11.06, 14:22    
Re: kurczak St. Tropez - brokentrain 11.11.06, 17:12    
Re: kurczak St. Tropez - ptasia 11.11.06, 17:56    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd