FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Panettone / wersja maszynowa /

Jest to tradycyjne wloskie ciasto, pieczone w okresie Bozego Narodzenia i
Nowego Roku /. W tym roku jeszcze nie robilam: wstawiam dla chetnych i cierpliwych.

Panettone z maszyny / wg Amadeusa, Florencja /
180 ml mleka pelnego
130 g cukru
1 lyzeczka soli
130 g stopionego masla
2 zoltka
1 jajko
skorka starta z 1 cytryny
skorka starta z 1 pomaranczy
2 torebki wanilliny / lacznie 1 g; mozna zastapic cukrem waniliowym /
50 g po siekanej kandyzowanej skorki pomaranczowej / skorki cydratu /
50 g rodzynkow / 100 g w przypadku braku skorki pomaranczowej /
szczypta szafranu w proszku
400 g maki wysokoglutenowej typu manitoba / mozna uzyc pszennej z dodatkiem
glutenu /, ogrzanej i przesianej razem z wanilina
8 g suchych drozdzy / UWAGA: przepis oryginalny zawiera 2 torebki, czyli 16
g; nastepnym razem dam wiecej, ale raczej tylko 12 g ? ciasto i tak wychylilo
sie z wiaderko /

- maslo podgrzewa sie w rondelku razem z mlekiem
- sol dodalam przed drugim wyrabianiem, ale po prostu o niej zapomnialam
- zoltka i jajko nalezy przed wlaniem do maszyny rozbic widelcem
- tym razem nie dodalam ani startych skorek, ani rodzynkow, ani skorki
pomaranczowej: kazdego z innego powodu / w wersji swiatecznej na pewno
dodam /
- szafranu nie dodalam, ale / moim zadaniem / nie jest potrzebny: ciasto
mialo, za zasluga zoltek i jajka , bardzo ladny kolor
- ciasto mozna takze zrobic ze zwyklej maki pszennej, ale najlepszy efekt
zapewnia jednak maka wysokoglutenowa
- rodzynki i skorke trzeba wrzucic podczas wyrabiania w programie Rapid: nie
zostana za bardzo rozdrobnione

Ciasto zostalo zrobione w maszynie Pincess 1936, ale wg nastepujacego
schematu:
- 7 minut w programie Dough / wyrabianie ciasta /
- 1 godzina wyrastania / po uprzednim wylaczeniu maszyny; mozna zrobic to
przyciskiem ON/OFF, ale w przypadku Princess trzeba jednak wyjac sznur z
kontaktu /
- 7 minut w programie Dough / trzeba wlaczyc maszyne i znowu rozpoczac
program /
- 1 godzina wyrastania
- 7 minut w programie Dough
- 1 godzina wyrastania
- caly program Rapid / 14 minut wyrabiania, 41 minut wyrastania, 55 minut
pieczenia /

Przed wyjeciem ciasta dobrze jest pokrecic bardzo delikatnie "motylkiem"
znajdujacym sie pod wiaderkiem. Mieszadlo zostanie w maszynie i jego usuwanie
nie zniszczy "panettone".
Jesli ktos ma maszyne, na ktorej mozna zaprogramowac caly przebieg mieszania,
wyrastania i pieczenia, wszystko bedzie duzo prostsze. Mozna jednak zrobic
manualnie, ale trzeba pamietac o sekwencji wymaganych czasow.

Przepis przewiduje jeszcze wlozenie cieplego "panettone" do duzej torebki
plastikowej i wsypanie do niej cukru pudru. Trzeba nia potrzasna tak, aby
puder oblepil ciasto zamieniajac sie w cos w rodzaju cieniutkiej?koszulki? /
panettone kupiony w sklepie ma w swoim opakowaniu mala torebke pudru /. Ja
tego nie zrobilam, ale jak widac, "cielam" kalorie, gdzie sie dalo.
Jeszcze jedno: ciasta typu "panettone" i "pandoro" / mam tez przepis na
pandoro / przed pokrojeniem powinny byc leciutko podgrzane. Zawarte w nich
maslo zmienia postac na plynna, co wplywa pozytywnie na smak i konsystencje
ciasta.



Panettone / wersja maszynowa / - linn_linn 16.11.06, 08:20    
Re: Panettone / wersja maszynowa / - zlota-puma 16.11.06, 08:35    
Re: Panettone / wersja maszynowa / - jollka2 16.11.06, 08:49    
Re: Panettone / wersja maszynowa / - linn_linn 16.11.06, 08:59    
Dziękuję, - zlota-puma 16.11.06, 09:06    
Re: Dziękuję, - janeavril 16.11.06, 11:18    
Re: Dziękuję, - linn_linn 16.11.06, 11:24    
Re: Panettone / wersja maszynowa / - quara 16.11.06, 11:42    
Re: Panettone forma papierowa - linn_linn 16.11.06, 11:49    
Re: Panettone forma papierowa - ma_go 16.11.06, 14:32    
Re: Panettone forma papierowa - janeavril 16.11.06, 15:49    
Re: Panettone forma papierowa - ma_go 16.11.06, 16:18    
Re: Panettone forma papierowa - zlota-puma 16.11.06, 16:31    
Re: Panettone forma papierowa - ma_go 17.11.06, 07:26    
Re: Panettone na zakwasie wg siostr Simili - linn_linn 17.11.06, 08:42    
Re: Panettone na zakwasie wg siostr Simili - zlota-puma 17.11.06, 08:51    
Re: Panettone forma papierowa - zlota-puma 17.11.06, 08:50    
Re: Panettone forma papierowa - linn_linn 16.11.06, 16:06    
zrobiłam tą bez drożdzy - alcia15 17.11.06, 09:44    
Re: Panettone na zdjeciach - linn_linn 26.11.06, 11:28    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd