FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   bunia_bunia   21.11.06, 19:36 zarchiwizowany
Pierniczki juz na Święta, bo ja hurtowe ilosci piekę i dlatego musiałam zacząć wcześniej.
Są oczywiscie przed udekorowaniem lukrem i polewą ale to potem .......
--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   bunia_bunia   21.11.06, 19:39 zarchiwizowany
--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   zielonka16   21.11.06, 21:19 zarchiwizowany
Piękne,pachnące nawet przez monitor.czy ja dobrze widzę -kaczucha ?:)).Swietne masz
te foremki.Pozdrawiam

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   dorka77   19.12.06, 01:45 zarchiwizowany
U mnie istna fabryka pierników, ale ja sobie upraszczam zadanie z witrażykami i po
prostu wkładam w otwór całą landrynkę, a nie jak pisano na forum, rozdrobnioną. Efekt
doskonały, a pracy mniej.

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   maks_i_mama   21.11.06, 19:44 zarchiwizowany
Śliczne
a można prosić o przepis?
--
Maksymilian

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   prezzzes   21.11.06, 19:48 zarchiwizowany
Jak hurtowo, to na Allegro daj! Sam kupię! :)
--
Sync.pl - serwis z jajem!

  Przepis !!! Jak by kto chciał ;)
   bunia_bunia   21.11.06, 19:48 zarchiwizowany
Wzięty z "Nowej książki kucharskiej dla dzieci"
Podam proporcje w oryginale aczkolwiek ja robie większą ilość
1/4 kubka miodu sztuczny lub naturalny
5 łyzek masła
1/2 kubka brązowego cukru
1 jajko
2 1/4 kubka mąki
1 łyzeczka sody
3 łyzeczki mielonego imbiru
2 łyzeczki rodzynek

mieszamy i zaganiatamy ciasto :) ale ja robie to troche po swojemu tzn. miód w
wiekszości daje sztuczny i 2 -3 łyzki naturalnego dla aromatu, masło zastepuje w 1/2
margaryną, cukier daje zwykły, imbir zastepuje przyprawą do piernika

szybki - to pomysł zaczerpniety chyba z forum rękodzieło i ozdoby- landrynki przekrojone
na pół i do dziurki i do piekarnika na jakieś 10 min 180*
to chyba tyle
pozdrawiam i smacznego Bunia
ps. świetnie sie przechowują i cudownie patrzec jak dzieci objadają choinkę i ten zapach
choinki i pierników mmmmmmm.......
--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Buniu
   szellka   27.11.06, 20:44 zarchiwizowany
jaka konkretnie to ksiażka ta kucharska? mozesz coś podlinkować? lub podać
autora i wydawcę?

  Do Szelki !
   bunia_bunia   29.11.06, 12:40 zarchiwizowany
Cześć ! Niestety mam skserowaną tylką jedną stronę właśnie z pierniczkami. Wydanie z
tego co pamietam było broszurkowe ok chyba 10 zł. Ja będę w pn w pracy to poproszę
koleżankę żeby mi spisała autora.
--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Re: Do Szelki !
   bunia_bunia   08.12.06, 08:41 zarchiwizowany
Przepraszam ze tak długo ale juz mam autorkę
Anna Wilson "nowa książka kucharska dla dzieci" kupowane w Empiku
pozdrawiam


--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  buniu!!!
   borowina75   07.12.06, 08:57 zarchiwizowany
proszę, powiedz gdzie można kupić takie perełki, bo ja już nie mam siły szukać...
--
Bo.

  Re: buniu!!!
   bunia_bunia   08.12.06, 08:38 zarchiwizowany
ja kupiłam na Hali Targowej we Wrocławiu takie maniunie pudełeczko ok5zł ale jest ich
tam troche i starczają na duzooo pierniczków :))

--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   fettinia   21.11.06, 19:58 zarchiwizowany
ja sie z toba tez Bruniu ozenie tylko mi takie upiecz:)))))
--
la donna e mobile :)
Pomóżmy Małgosi
no i jeszcze Pinezka

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   dorotus76   21.11.06, 20:05 zarchiwizowany
Piekne!
Moje dziecko tez chce takie! Fenomenalne foremki masz do pierniczków.:)
A napiekłas tyle, że całe forum sie poczestuje :) wirtualnie, rzecz jasna ...:)
pzdr
--
home is where the heart is...
...wpadnij do mnie na ciacho:)... (strona
raczkująca)

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   bunia_bunia   21.11.06, 20:07 zarchiwizowany
sie pani i pan częstują
smaczliwego :)
--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   fettinia   21.11.06, 20:09 zarchiwizowany
ja pani i sorryBUNIU nie Bruniu::)Sie czestuje:)
--
la donna e mobile :)
Pomóżmy Małgosi
no i jeszcze Pinezka

  Re:Foremki świateczne
   halinac52   01.12.06, 00:01 zarchiwizowany
Dzisiaj kupiłam je w TESCO jest ich dziesiec typowo świateczne (w tubie)

  Re:Foremki świateczne
   kraabik   07.12.06, 19:23 zarchiwizowany
Ja kupowałam w Realu, aniołki, gwiazdki, choinki, rybki...

  Buniu_buniu, ale świętami zapachniało :)
   brynia2   21.11.06, 20:09 zarchiwizowany
Ale napierniczyłaś fajnie :)
Dobry pomysł z tymi koralikami. Ciekawi mnie, czy koraliki mocowałaś w cieście
przed czy po upieczeniu? Ja piekę z przepisu Apolki na p. staropolski i po
upieczeniu pierniczki są twarde, więc nie da się nic do nich wetknąć. Stąd moje
pytanie.
Buniu, nie zapomnij o dziurkach :)

  Re: Buniu_buniu, ale świętami zapachniało :)
   bunia_bunia   21.11.06, 20:14 zarchiwizowany
koraliki na surowym cieście układałam myślałam ze sie rozpuszą ale nie, a dziurki da sie w
nich igłą taką półokrągłą zrobić :)
--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Re: Buniu_buniu, ale świętami zapachniało :)
   brynia2   21.11.06, 20:24 zarchiwizowany
bunia_bunia napisała:

> koraliki na surowym cieście układałam myślałam ze sie rozpuszą ale nie,

O tym samym pomyślałam. Dzięki, że dałaś znać :)

> a dziurki da sie w nich igłą taką półokrągłą zrobić :)

Ja przed pieczeniem robię, ale tak też można, jeśli pierniczki nie pękają. Każdy
ma swój sposób :)
Mam różne foremki, ale aniołka nie udało mi się spotkać. Muszę się rozejrzeć, bo
teraz jest właściwa pora.



  świetne!!:)zabieram się za pieczenie podobnych:)
   keruzamk   21.11.06, 21:24 zarchiwizowany


  Buniu anielska
   pinkink2   22.11.06, 04:54 zarchiwizowany
a co tam wpierniczylas aniolom do serca?
Jakies kolorowe szybki, witraze czy co?
Jak!?
zachwycona,
p.

  Witraże :)
   bunia_bunia   22.11.06, 07:37 zarchiwizowany
Wiraże robi sie w sposób następujący:
landrynki przekraja sie na pół i do dziurki w surowym ciastku i do piekarniczka,
rozpuszczają sie i ot co wychodzi ;)
pozdrawiam

--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   agnben   22.11.06, 08:54 zarchiwizowany
To ja też się pochwale ;)

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   agnben   22.11.06, 09:16 zarchiwizowany
cd

  piekne :)))
   julsza   22.11.06, 09:48 zarchiwizowany
moje ciasto staropolskie od 4 tygodni dojrzewa w lodowce. pierniczki nie wychodza
twarde, bo dodaje amoniak. produkcje uskuteczniam we wszystkie weekendy grudnia :)
i jedno pytanie - SKAD sa foremki aniolkow???? gdzie je mozna dorwac???
--
Decyzja oswojenia niesie w sobie ryzyko łez

  Re: piekne :)))
   pinos   22.11.06, 10:13 zarchiwizowany
W zeszłym roku kupiłam janiołka na stoisku (kartony porozkładane w przejściu,
koło granków i innych blaszek) w Karejfurze czy innym Geant'cie.
Za chyba 4,5 zł - na pewno mniej niż 5 zł

--
There's a rose
Upon my pillow
An open wound painfully sharp

  Re: piekne :)))
   ola2004   22.11.06, 12:25 zarchiwizowany
Śliczne te Janioły!
Mam pytanie, bo piernik piekłam, ale pierniczków nigdy, a w tym roku może się skuszę.
Czy one nie twardnieją na kamień? Czy przechowywać je trzeba w zamkniętej puszce?
--
Takich dwóch jak nas trzech to nie ma ani jednego:)
/)/)
(`;`)

  Re: piekne :)))
   julsza   22.11.06, 13:37 zarchiwizowany
moje pierniczki zawsze twardnialy i mogly sobie do Wielkanocy lezec w puszkach z
jablkami, dopoki nie zaczelam dodawac do ciasta rzeczonego amoniaku
--
Decyzja oswojenia niesie w sobie ryzyko łez

  co do twardości !! :)
   bunia_bunia   22.11.06, 18:13 zarchiwizowany
te pierniczki nie są twarde i nie muszą kruszeć, nadają sie od razu do jedzenia a
jednocześnie mogą lezec dłuuugo :), kiedyś robiłam z inngeo przepisu to do jedzenia
nadawały sie po roku (i nie ma w tym cienia przesady)
bunia
--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Re: Bez pierniczków nie ma świąt!
   ewa646   14.12.06, 10:40 zarchiwizowany
Czas na pierniczenie już najwyższy - ja mam od dwóch tygodni gotowe pudło
pierniczków - ale jeszcze zdążycie!
Mój wypróbowany przepis na jedną porcję (ja robię razy dwa lub trzy, ale wtedy jest
b.dużo!)
- Pół kg. mąki przesiać na blat z 1 łyżeczką sody, w dołek wlać 20 dkg płynnego miodu
(ja używam tylko prawdziwy, ale można mieszać - to właśnie natutralny miód
daje "twardość" pierniczkom, ALE ZA TO JAK PACHNIE!), dodać pół kostki margaryny, 20
dkg cukru pudru, 1 jajko, 1 paczka przypraw do pienika - energicznie zagniatać, aż
będzie gładkie, uformować kulę i trochę odczekać - ok. godziny. Potem rwać po kawałku
ciasta z kuli i wałkować na równy, cienki placek - ok. o,5 cm. Foremkami wykrawać
ulubione kształty. Piec dość krótko - NIE WOLNO PRZYPALIĆ! - ok. 9 -10 min. na blasze
wyłożonej papierem i OD RAZU GORĄCE LEKKO ODKLEJAĆ OD BLACHY, bo inaczej lubią
się mocno przkleić. Dekorować wystudzone lukrem, czekoladą i innymi kolorowymi
dodatkami. NIE POLECAM LUKROWAĆ GRUBO NA CAŁEJ POWIERZCHNI PIERNICZKA, BO
SĄ POTEM ZBYT TWARDE I SŁODKIE! Po wyschnięciu - najlepiej następnego dnia układać
ciasteczka warstwami w pudle i juz za kilka dni robią się mięciutkie. Wersja na choinkę
musi mieć zrobioną (sporą !) dziurkę jeszcze przed upieczeniem.
Zapach pierniczków to cudowny znak, że zbiżają się święta. A ich smak - pyszna
miodowo-korzenna słodycz. Jest miło, gdy zostaną do Nowego Roku - ale wtedy trzeba
ich zrobic całą masę. Są pyszne!
Wesołych świąt!


  pinos-dzieki za drogowskaz :)
   julsza   25.11.06, 21:34 zarchiwizowany
szukam w roznych dziwnych miejscach - teraz przyjrze sie przejsciom :)
--
Decyzja oswojenia niesie w sobie ryzyko łez

  gdzie można kupić
   borowina75   08.12.06, 15:28 zarchiwizowany

  to musialas miec niezla zabawe
   wiosnamaj   22.11.06, 19:16 zarchiwizowany


  Re: to musialas miec niezla zabawe
   ola2004   24.11.06, 23:21 zarchiwizowany
bunia - ślicznie dziękuję za odpowiedż, skuszę się na ten przepis, foremek mam dużo,
ale polowanie na aniołowe tez urządzę:)
--
Takich dwóch jak nas trzech to nie ma ani jednego:)
/)/)
(`;`)

  zrobilam!!:)
   keruzamk   27.11.06, 20:36 zarchiwizowany
niestety nie mam zdjęcia:(ale pierniczki wyszly naprawdę pyyyszne:)i faktycznie
mieciutkie:)


  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   agatka_n   28.11.06, 11:56 zarchiwizowany
To ja sie podczepie, zeby watkow nie mnozyc niepotrzebnie.

Moje pierwsze pierniczki w zyciu, przepis z ksiazki "Kuchnia polska. Dania na
kazda okazje".

1 kg maki pszennej
400 g miodu
400 g cukru
100 g masla
2 jajka
20 g przyprawy do piernika
15 g proszku do pieczenia

Zrumienic na patelni dwie lyzki cukru, zalac dwoma lyzkami wody, dodac miod i
reszte cukru. Zagotowac, dodac przyprawy i ostudzic do 20 stopni. Do maki dodac
miod, maslo, jajka i proszek do pieczenia. Zagniesc ciasto i odstawic na kilka dni.
Rozwalkowac ciasto na grubosc 5mm. Formowac pierniczki i piec 10-15 minut w
temperaturze 190 stopni.

Na razie mozna sobie na nich zeby polamac :/
Ale sasiadka doradzila, zeby wsadzic je do pudla z jablkiem, pudlo do worka i na
balkon na 4 tygodnie. Przejma wilgoc i aromat z jablka i na swieta beda w sam raz :)

  pytanie!
   ansil   30.11.06, 11:52 zarchiwizowany
bunia, a te rodzynki? bo nie widac, zeby byly..

czy to ewentualna dekoracja?


--
"Kobiety narzekają na zespół napięcia przedmiesiączkowego, a dla mnie do jedyny czas
w miesiącu, kiedy mogę naprawdę być sobą."

  Re: pytanie!
   bunia_bunia   30.11.06, 17:05 zarchiwizowany
rodzynki to oczywiście do dekoracji a może i można dodać jak sugeruje przepis do środka
ja nie dawałam :)
--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Re: pytanie!
   sue007   01.12.06, 15:25 zarchiwizowany
Bunia prosze powiedz mi czy kubek w tym piernikowym przepisie odpowiada szklance?
Bo nie chce nic spierniczyc;)


  Re: pytanie!
   bunia_bunia   02.12.06, 17:42 zarchiwizowany
TAK TAK :)
--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  no to i ja się pochwalę:)
   borowina75   06.12.06, 12:16 zarchiwizowany
--
Bo.

  Re: no to i ja się pochwalę:)
   borowina75   06.12.06, 12:19 zarchiwizowany
--
Bo.

  Re: no to i ja się pochwalę:)
   jastii   06.12.06, 13:04 zarchiwizowany
Śliczne pierniczki i śliczne dzieci :o)

  Re: no to i ja się pochwalę:)
   madzi1   06.12.06, 13:06 zarchiwizowany
o jakie sliczne dzieciaczki :D no pierniczki tez oczywiscie, zdradzcie mi czym zabarwic
lukier na czerwono? tak zeby nie dawac zadnych szcztucznych barwnikow, sokiem
malinowym moze?? da sie?

  Re: no to i ja się pochwalę:)
   edyta95   06.12.06, 14:07 zarchiwizowany
a te pesteczki to przylepione przed czy po pieczeniu, a jeśli po to czym?

są to najładniejsze pierniczki jakie widziałam, co niestety przyznaję z odrobiną
zazdrośći :)
jedyne co mogę jeszcze zasugerować, to domkom można okienka dziurawe zrobić
pozdrawiam Edyta
--
zwariować można ze szczęścia

  Re: no to i ja się pochwalę:)
   borowina75   06.12.06, 15:37 zarchiwizowany
nie wiem, jak z lukrem, u mnie nie ma lukru.
te ozdóbki to z posypki schwartau i oetkera. i jeszcze słonecznik.
wszystko przyklejane przed pieczeniem, po posmarowaniu jajkiem

--
Bo.

  Re: no to i ja się pochwalę:)
   anet81   06.12.06, 20:50 zarchiwizowany
Borowinko, to najcudniejsze pierniczki jakie kiedykolwiek oglądałam.
Jesteś mistrzynią!
Są cudne, cudne, aż szkoda jeść.
Istny majstersztyk!

Ale tę posypkę oetkera też dawałaś przed pieczeniem? naprawdę się nie rozpuściła?

Pozdrawiam najserdeczniej
Anet

  Re: no to i ja się pochwalę:)
   borowina75   06.12.06, 22:53 zarchiwizowany
nie rozpuściła się:)
za to ja sie zaraz rozpuszczę od tych pochwał:)))
--
Bo.

  Re: no to i ja się pochwalę:)
   ptasia   09.12.06, 12:45 zarchiwizowany
piękne pierniczki, a i maluchy śliczne :)
--
There are nine million bicycles in Beijing/That's a fact/It's a thing you can't
deny/Like the fact that I will love you till I die
Bica

  Re: Gratulacje!
   ewa646   14.12.06, 10:48 zarchiwizowany
Wyjątkowo piękne pierniczki i bardzo urocze dzieci!
Życzę całej Rodzinie radosnych świąt, a z takimi pierniczkami nie mogą być inne!

  Re: no to i ja się pochwalę:)
   jswm   07.12.06, 10:14 zarchiwizowany
matko! to na świecie są tacy cierpliwi ludzie? co takie ociupinki w dachóweczki
układają?


:)))
przecudne!


--
We all wanted perfect children. That wasn’t possible – look at their parents.

  Re: no to i ja się pochwalę:)
   borowina75   07.12.06, 10:31 zarchiwizowany
układanie to sama przyjemność, najpierw te ociupinki trzeba wybrać z sześciokolorowej
posypki...
ale tak mnie wciągnęły te pierniczki, że codziennie trochę dorabiam:)
--
Bo.

  Jestem pod ogromnym wrażeniem :-)
   cipcipkurka   07.12.06, 10:49 zarchiwizowany
I bardzo podziwiam :-)
--
(...) suma tych możliwości, mąk, definicji i części jest tak nieobjęta i tak niepojęta oraz nie
dająca się wyczerpać, iż z najgłębszą odpowiedzialnością za słowo i po
najskrupulatniejszym rozważeniu trzeba powiedzieć, że nic nie wiadomo, ci.. ci.. kurka;

  Re: pierniczki
   lustroo   07.12.06, 10:34 zarchiwizowany
nom, pikne, smacznego :)
--
Jezdem żdżęźliwa, a co ;)

  Piękne te pierniczki, zazdroszczę okropecznie
   quara   18.12.06, 23:49 zarchiwizowany
A można prosić o przepis?
--
mammaći i pappaći

  Re: no to i ja się pochwalę:)
   bunia_bunia   08.12.06, 08:40 zarchiwizowany
PIĘKNE I TEZ ZAZDROSZCZĘĘĘ :)) o mamo cudowne ja swoje bede zdobić jeszcze :)) ale
twoje normalnie cudddd..........

--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Re: no to i ja się pochwalę:)
   constelacja   14.12.06, 10:30 zarchiwizowany
Cudo. Pierniczki sliczne , dzieciaczki śliczne . mam nadzieję, ze Święta będą równie
udane . pozdrawiam
--
Nie wystarczy spojrzeć , zeby zobaczyć

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   annika-ja   08.12.06, 15:08 zarchiwizowany
bunia, dzięki za ten wspaniały przepis.
Pierniki nie dość, że gotowe do zjedzenia, to jeszcze nie rosną dramatycznie w
piekarniku, tylko grzecznie zachowują wykrojone kształty :))
--
Forum służy do prezentowania jedynie miłych i przyjemnych opinii. Niekoniecznie
szczerych.

  Zdjęcia co prawda zeszłoroczne...
   jotkal1   08.12.06, 22:10 zarchiwizowany
ale już zarobiłam ciasto i jutro pieczemy z córeczką pierniczki. Choinki z foremki, natomiast
bałwanki i mikołaje - wycinane ręcznie nożykiem

  To są normalnie małe dzieła sztuki!!! Piękne :)
   dorotus76   09.12.06, 12:54 zarchiwizowany

--
home is where the heart is...
...wpadnij do mnie na ciacho:)... (strona
raczkująca)

  teraz my
   ptasia   09.12.06, 12:55 zarchiwizowany
dynamiczna produkcja zbiorowa/towarzyska (w 5 osób), zgodnie z tradycją
rozpoczętą rok temu, kiedy wyprodukowaliśmy najpierw mega gluta, a potem
niemięknące, mimo upływu czasu i blaszanych puszek, pierniczki. a ile było zabawy!
w tym roku przepis taki, wg. koleżanki:
50dkg maki

30 dkg miodu

10 dkg cukru pudru

12 dkg masła

2 dkg tłuszczu do formy

1 jajko

1 dkg sody oczyszczonej

4 paczki przypraw korzennych

różne różności do ozdabiania (orzechy, migdały, polewy)

dodatkowe jajko do przylepiania różności

Wszystko sie miesza ( miód po podgrzaniu) i wyrabia aż ciasto będzie
jednolite w przekroju. Ew. można podsypać mąką, jeśli będzie zbyt wilgotne.

Dodam tylko, że robiliśmy ze składników x 4, bo dla 5 osób do podziału, tylko
cukru dałyśmy mniej - ok. 350-375 gr.
Na zdjęciach produkt końcowy w dekorze z migdałami, w trakcie dekorowania
suszonymi żurawinami (bdb pomysł), z polewą rozsianą a la Pollock ;), bez polewy
i wielkie serce w trakcie polewania. Dodam, że większość zdjęć jest w ruchu, bo
były też płynne pomoce naukowe ;)
--
There are nine million bicycles in Beijing/That's a fact/It's a thing you can't
deny/Like the fact that I will love you till I die
Bica

  Re: teraz my
   ptasia   09.12.06, 13:00 zarchiwizowany
no, to tu dwa braki.
--
There are nine million bicycles in Beijing/That's a fact/It's a thing you can't
deny/Like the fact that I will love you till I die
Bica

  i ja juz napierniczylam
   julsza   10.12.06, 10:54 zarchiwizowany
jak uporam sie z technika i pozyczonym aparatem to wkleje zdjecia
--
Decyzja oswojenia niesie w sobie ryzyko łez

  Dekoracja cz. I :)
   bunia_bunia   10.12.06, 18:22 zarchiwizowany
Pierwsza partia na kolorowo przy użyciu dwóch małych łapek :D
--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Re: Dekoracja cz. I :)
   bunia_bunia   10.12.06, 18:25 zarchiwizowany
--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  oto i one!
   julsza   14.12.06, 21:37 zarchiwizowany


--
Decyzja oswojenia niesie w sobie ryzyko łez

  Dorzucę jeszcze swoje
   komarka   10.12.06, 20:42 zarchiwizowany
Robiłam z przepisu Buni (wyszły bardzo dobre - od razu kruche i smaczne), a ozdabiałam
sposobem Borowiny75, bo baaardzo mi się podobał :-)
--
Milka
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  I jeszcze świąteczny kot ;-)
   komarka   10.12.06, 21:08 zarchiwizowany
I pierniczki w stanie surowym
--
Milka
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  komarka, skąd perełki???
   borowina75   10.12.06, 21:19 zarchiwizowany
czy ty też kupiłaś je na hali targowej we Wrocławiu? :)
bo ja ich szukam od dwóch tygodni, ale w Warszawie i nie mogę znaleźć :(
--
Bo.

  Re: komarka, skąd perełki???
   komarka   11.12.06, 08:29 zarchiwizowany
Nie, ja kupiłam w Krakowie na Kleparzu i to nawet nie w tym roku ;-) Też poszukiwałam
długo, więc jak dorawałam to nabyłam cały zapas - mniejszych i większych :-)
--
Milka
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: komarka, skąd perełki???
   borowina75   11.12.06, 13:04 zarchiwizowany
chyba muszę się wybrać na jakieś targowisko, bo do tej pory próbowałam raczej w
hipermarketach.
a jakiej firmy są te perełki?
--
Bo.

  Re: komarka, skąd perełki???
   komarka   11.12.06, 13:54 zarchiwizowany
Pojęcia nie mam - kupiłam je na wagę! :-))
--
Milka
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: komarka, skąd perełki???
   foamclene   11.12.06, 17:22 zarchiwizowany
u mnie ani foremek do wycinania ani perelek...

zostaje mi lukier bialy i czekoladowy :) wlasnej roboty oraz szklanak do wycinania...
a starsznie zalezalo mi na formie serduszka...

  Re: komarka, skąd perełki???
   foamclene   11.12.06, 18:21 zarchiwizowany
srebrne perelki znalazlam w sklepie internetowym mniammniam.pl 12, 70

  Znalazłam anioły - właśnie przyleciały!!!
   xena26   11.12.06, 10:17 zarchiwizowany
Tuż przed weekendem przyleciały anioły do Carrefoura (przynajmniej w Tarnowie) i inne
cudeńka też, nawet wigilijne karpie. Sprzedawane na sztuki. Ale będzie pierniczenia :))
--
pozdrawiam,
Magda

  Re: Znalazłam anioły - właśnie przyleciały!!!
   annika-ja   11.12.06, 13:50 zarchiwizowany
Bałwanek stanął na cylindrze!
--
Forum służy do prezentowania jedynie miłych i przyjemnych opinii. Niekoniecznie
szczerych.

  też się pochwalę...
   jola164   11.12.06, 21:15 zarchiwizowany
przepis mojej sąsiadki Renaty, proponuję podwoić, bo szkoda zachodu.

2 SZKLANKI MĄKI
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
¾ KOSTKI MARGARYNY
1 TABLICZKA GORZKIEJ CZEKOLADY
1 SZKLANKA CUKRU
½ PACZKI PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ
2 JAJKA

1 .DO PRZESIANEJ MĄKI Z PROSZKIEM DO PIECZENIA - WSYPAĆ CUKIER , WBIĆ JAJKA,
DODAĆ POSIEKANĄ NOŻEM MARGARYNĘ, ORAZ ZMROŻONĄ (w zamrażarce), STARTĄ NA
TARCE CZEKOLADĘ
2. WYROBIĆ RĘKĄ CIASTO, POTEM SCHŁODZIĆ W LODÓWCE OK. 30 MIN.
3. WAŁKOWAĆ PRZESYPUJĄC MĄKĄ NA GRUBOŚĆ OK.0,5 CM.
4. WYCINAĆ CIASTECZKA Z FOREMEK LUB Z SZABLONÓW,
5. PIEC WYKŁADAJĄC NA WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA BLACHĘ
15 MIN W 200 C.

niestety są bardzo smaczne, znikaja szybko nie doczekawszy świąt, jak nic trzeba
będzie dorobić między bigosem a myciem okien...


  Re: też się pochwalę...
   jola164   13.12.06, 21:52 zarchiwizowany


  Re: też się pochwalę...
   foamclene   15.12.06, 23:04 zarchiwizowany
pieknie udekorowane...


  troche zbliżeń
   bunia_bunia   16.12.06, 08:48 zarchiwizowany
--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Re: też się pochwalę...
   jola164   13.12.06, 21:58 zarchiwizowany


  Re: Znalazłam anioły - właśnie przyleciały!!!
   xena26   12.12.06, 09:43 zarchiwizowany
Biedny bałwanek stał na cylindrze bo moja wyobraźnia wmówiła mi, że to chłopczyk z
dużą głową. Dopiero wasze pierniczki mnie uświadomiły :))))))))))))))
--
pozdrawiam,
Magda

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   procek   12.12.06, 12:56 zarchiwizowany
Jak robicie taki gładki, nieprzeźroczysty lukier??? Proszę o przepis, bo mój jest albo
przeźroczysty i lejący albo biały i tak gesty, że nie nadaje sie do dekoracji.
Dzięki
Marta

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   bunia_bunia   12.12.06, 13:16 zarchiwizowany
xena ale sie uśmiałam :) ale nie martw sie; oglądałam foremki takie plastkowe z tescomy i
mówie beee co oni wymyslili jakieś kwiatki nieforemne dopiero mnie ktos uświadomił ze to
buśki dzieci chłopca i dziewczynki :) a pod ten lukier sie podłączam tez jestem ciekawa czy
kupny czy robiony.....
--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   xena26   13.12.06, 15:06 zarchiwizowany
To ja też pokażę moje pierniki. Może nie tak pikne jak wasze ale sie rozkręcam i kto wie,
może sama się jeszcze zaskoczę. "Chłopczyk z dużą głową" tu wyszedł myślę
poprawnie :)
--
pozdrawiam,
Magda

  do buni buni i xeny26!
   borowina75   13.12.06, 16:38 zarchiwizowany
czy możecie mi uprzejmie powiedzieć, co robicie z tymi landrynkami, żeby przekroić je???
bo moje pryskają, rozłupują się, kruszą, ale na pewno nie przekrajają!!!
--
Bo.

  Re: I jeszcze takie...
   xena26   13.12.06, 22:48 zarchiwizowany
Domki maja dachówke z płatków migdałowych, dość szybko się układa. Wpadłam na
pomysł, żeby wykorzystać pieczątki dla dzieci i oto efekt, chociaz może na inną okazję :)
--
pozdrawiam,
Magda

  Ja tez troche napierniczylam
   althea35   13.12.06, 13:31 zarchiwizowany
Pierwsze i nie ostatnie w tym sezonie. Zrobiłam dwie porcje cista według tego przepisu:
Pierniczki

1/2 LITRA MIODU
3 JAJKA
1/2 SZKLANKI MLEKA
3 PŁASKIE ŁYŻKI SODY OCZYSZCZONEJ
2 SZKLANKI CUKRU
1 KOSTKĘ SMALCU
1 KG MĄKI
SZCZYPTĘ SOLI
1 PACZKĘ PRZYPRAWY DO PIERNIKÓW
ale to nie wystarczy, wiec dodatkowo: CYNAMON, GAŁKA, KARDAMON, GOŹDZIKI ETC
(albo dać 2-3 paczki przyprawy do piernika)
Wszystkich przypraw ma wyjść 1/2 szklanki

Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Sodę rozpuszczamy
w mleku. Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawy i sól. Kiedy smalec, miód i
cukier nieco przestygną wlewamy je do mąki, dodajemy mleko i jajka i wyrabiamy
rękami na miękką masę. Następnie miske przykrywamy luźno folią lub ręcznikiem i
odkładamy na dwór, na balkon lub do lodówki. Niech sobie ciasto dojrzeje.
Po kilku tygodniach (np. 2) ciasto wyjmujemy, wałkujemy (niezbyt cienko) i
wycinamy z niego przeróżne cudeńka. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180'C.
Po upieczeniu i udekorowaniu pierniki wkładamy do pudełka i leciusieńko skrapiamy
wodą. Po trzech dniach są idealnie miękkie i pyszne.

Mam jeszcze 3/4 ciasta do wykorzystania:) Z cześci będzie piernik, z cześci pierniczki na
choinke a reszta do zjedzenia i rozdania. Oj czeka mnie ejszcze sporo pieczenia...
--
Althea


  lukier kolorowy
   kasiarzynap   13.12.06, 16:18 zarchiwizowany
ja w prawdzie pierniczków w tym roku jeszcze nie popełniłam, ale z doświadczenia z lat
poprzednich moge powiedzieć, że w sklepach spożywczych mozna zakupić lukier w kilku
kolorach np żółty o samku cytrynowym, czerwony, zielony, brązowy no i są również
pisaki do tortó, któymi bardzo fajnie ozdabia sie pierniczki :)

  okienka landrynkowe
   klaryma   13.12.06, 17:17 zarchiwizowany
ja robię tak, że landrynki rozbijam na proszek w moździerzu i wsypuję ten proszek do
otworu w pierniczku. Skoro niektórym wystarca landrynke przekroic, to myśle, że tak
niedbale pokruszone, np. przy krojeniu i wsypane do "dziurki" dadzą ten sam efekt.

  ja też mam pierniki :D
   led_zeppelinka   01.01.07, 19:59 zarchiwizowany
a przepis wzięty stąd:

serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,72320,408777.html

--


  zrobilam wedle tego przepisu
   martina.15   28.12.06, 22:03 zarchiwizowany
z polowy dokladnie... ponad setka pierniczkow mi wyszla, ciasto lezakowalo tylko
kilka godzin, ale co tam... cieple byly jak torunskie, w ogole miekkie
pyyyyyyycha :)

na zdjeciu drugim-czesc ozdoby rodzinnej-kazda z kilkunastu osob z naszej
rodziny miala swoj osobisty pierniczek z inicjalami :) a moja corka osobiscie
zjadla pierniczek z napisem boze narodzenie 2006 :)

no i tu tez moja mala pomocnica ;P
--
Hanusia tu...
i tu też :)
Hania ma...

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   sceptyk31   13.12.06, 22:07 zarchiwizowany
Po takich pierniczkach przysługuje długi spacer, najlepiej po górach.

www.rdomin.com/

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   zastepowa   14.12.06, 00:13 zarchiwizowany
Jestem pod ogromnym wrazeniem.
Za pomysłowość w wykorzystywaniu najróznieszych przyozdabiaczy.
Są to wspaniałe cudeńka i do chrupania i pewnikiem choinka będzie się puszyć z powodu
tak pięknych ozdób.
Nie podejmuję się tak ciężkiej pracy. W lodówce stoi gar z ciastem na pernik staropolski
i już się martwię czy podołam.
A co dopero taka precyzyjna robota.
Ślinka mi leci, kupię katarzynki lub inne perniczki i będę musiała się zadowolić.
--
pozdrawiam gorąco
Małgorzata

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   madzia_ja   14.12.06, 08:33 zarchiwizowany


  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   kraabik   14.12.06, 09:43 zarchiwizowany
Taka chatka jak Baby Jagi - rewelacja, cudne te pierniczki, przecudne...

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   borowina75   14.12.06, 09:54 zarchiwizowany
o rrrany, ale fajny domek!!!
sama upiekłaś elementy, czy zrobiłaś z takich gotowych??
--
Bo.

  Re: No bosko napierniczyło sie :) na choinkę :D
   madzia_ja   14.12.06, 21:42 zarchiwizowany
Upieczony własnoręcznie. Niestety przepisu na samo ciasto (masę) dokładnie nie znam,
bo zajmuję się tylko wycinaniem. Ciasto musi być dosyć twarde (po upieczeniu), żeby
konstrukcja wytrzymała. Wystarczy zrobić formę z kartonu na wymiar (kazda
sciane+dach), przyłożyć do rozwałkowanego ciasta i wyciać. Upiec, a po upieczeniu i tak
można dociąć, żeby nie bylo nierówności. Pozostałe formy trzeba też wyciąć. Choinkę
robi się z gwiazdek poskładanych od najmniejszej do najwiekszej. Wszystko jest
posklejane lukrem z surowych białek i cukru pudru. Jak wyschnie to trzyma jak zaprawa
murarska. No i jest śnieżnobiały i gęsty dzięki czemu wychodzą takie sopelki. Nic
trudnego, a dymek jest rzeczywiście z waty jak ktoś już zauwazył:) Dziękuję za miłe
słowa:)

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd