FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  "podtopione" rogaliki
   kabushka   02.12.06, 17:35 zarchiwizowany
Dostalam ten przepis od Ciotki na zasadzie wymiany: croissanty za jej rogaliki :-)
Przepis banalnie prosty, a rogaliki wysmienite!
Do 4 jajek wkruszamy 50g drozdzy i miksujemy. Dodajemy szczypte soli, 1/2kg maki i
roztopiona kostke masla. Z ciasta formujemy kule i wkladamy ja do garnka z zimna woda
tak, zeby byla przykryta. Po 10-15 min. wyplynie. Osuszamy ciasto, rozwalkowujemy,
wykrawamy trojkaty, nadziewamy i do piekarnika! Pieczemy je na zloto w 180 stopniach.
Bylam zaskoczona, ze do ciasta nie dodaje sie ani kropli mleka czy cukru... Z ciekawosci
zerknelam w przepisy na "topielca" - tam bylo o mleku, cukrze.... Ale zrobilam jak Ciotka
przykazala i dobrze! Z wierzchu posmarowalam je smietana (jajka mi wyszly) i
posypalam cukrem. Czesc nadzialam jablkami, a czesc mincemeatem - to taka angielska
mieszanka rodzynek, brandy, cukru, kandyzowanych skorek, itp., uzywana do ich
typowych swiatecznych ciasteczek. Malzowidlo lubi.... Dla mnie to za slodkie....
Tak mi te rogaliki posmakowaly, ze jutro pieke nastepna ture! A co!

  Re: "podtopione" rogaliki
   bunia_bunia   02.12.06, 17:44 zarchiwizowany
mmm......... pychotkowo wyglądają ;)
--
Marysiu !!! Ja sie z Marysią ożenie !!

  Re: "podtopione" rogaliki
   jswm   02.12.06, 17:59 zarchiwizowany
wyglądają wspaniale!
jadłam kiedyś takie z wiśniami - niebo w gębie :))


--
We all wanted perfect children. That wasn’t possible – look at their parents.

  Occcchhhhhhhhhhh....
   dorotus76   02.12.06, 18:00 zarchiwizowany
Zawsze cos smakowitego upieczesz!!!
--
home is where the heart is...
...wpadnij do mnie na ciacho:)... (strona
raczkująca)

  Re: Occcchhhhhhhhhhh....
   kabushka   02.12.06, 20:07 zarchiwizowany
I kto to mowi?!?!?!?! Przepraszam, ale ten makowiec to chyba nie moja robota... ;-)

  Re: Occcchhhhhhhhhhh....
   dorotus76   02.12.06, 22:05 zarchiwizowany
kabushka napisała:

> I kto to mowi?!?!?!?! Przepraszam, ale ten makowiec to chyba nie moja robota...
> ;-)

he, he, ale mam juz po uszy maku:)
Za to Twoje rogaliki działają na moją wyobraźnię, już są na liście następnych
wypieków :)
pzdr
--
home is where the heart is...
...wpadnij do mnie na ciacho:)... (strona
raczkująca)

  Re: "podtopione" rogaliki
   wiolunia79   02.12.06, 19:26 zarchiwizowany
Moje "siedzą" własnie w piekarniku. Ale pachną!!!
--
Codziennie upadam...codziennie się waham...
codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat
I dźwigać będę

  Kabushko!
   kikkera   03.12.06, 10:17 zarchiwizowany
to są rogaliki z mojego dzieciństwa, które często robiła moja mama na niedzielę.
Dziękuję za miłe wspomnienia :)
Wrzucam do ulubionych i na pewno je wkrótce zrobię.

PS Zdjęcia bardzo apetyczne
--
Afryka Dzika

  Re: nadzienie do rogalikow
   kendo   03.12.06, 10:46 zarchiwizowany
ja robie zawsze takie i sa pychotka.

zmielone orzechy(obojetnie jakie)mieszam z cukrem i maslem lub margaryna,proporcje
na "oko"nakladam lyzeczka i zawijam.

mozna tez tylko posmarowac margaryna/maslem posypac cukrem i cynamonem i
zawinac.
--
Nawet jeśli niebo zmęczyło się błękitem,
nie gaś nigdy światła nadziei
(Bob Dylan)

  Rewelka!
   dorotus76   03.12.06, 13:32 zarchiwizowany
No cóż, Kabushka chyba juz jestem fanką Twoich wypieków :)
Jak widzisz nie mogłam sie powstrzymać...:)
Tylko w domu nie było do nadzienia nic innego oprócz dżemu, ale i tak sa wspaniałe :)
Dziekuję za przepis i pozdrawiam.
--
home is where the heart is...
...wpadnij do mnie na ciacho:)... (strona
raczkująca)

  Re: Rewelka!
   kabushka   03.12.06, 14:57 zarchiwizowany
Kurcze, Twoje wygladaja.... tak samo! ;-) Jak z jednego pieca! Super! Strasznie sie
ciesze, ze smakuja! Wysle link dla Ciotki, bedzie jej milo...
Jutro mamy gosci i w planie znowu rogaliki. Ale nikt nie protestuje... ;-)

  Re: Rewelka!
   jswm   03.12.06, 15:16 zarchiwizowany
ja tez zrobiłam, jedne z różą drugie z powidłami, pyszne .

--
We all wanted perfect children. That wasn’t possible – look at their parents.

  Re: Rewelka!
   19asia81   05.12.06, 20:25 zarchiwizowany
No nie wytrzymałam i musiałam zrobić :) Wyszły super, choć muszę przyznać, że robiłam
je , żeby upewnić się, że ciasto wcale nie wypłynie ... Jednak jestem mile zaskoczona.
Zrobiłam z nutellą i z jabłkami i cynamonem oraz na słono skoro nie ma cukru :)

  Re: "podtopione" rogaliki
   2030d   04.12.06, 12:58 zarchiwizowany
wiedziałam że będą dobre le że aż tak do środka dałam ser

  Re: "podtopione" rogaliki
   2030d   04.12.06, 13:10 zarchiwizowany


  Re: "podtopione" rogaliki
   fettinia   04.12.06, 18:15 zarchiwizowany
Zabojczo wygladaja:))A podtopione bo w wodzie rosna?:)
--
la donna e mobile :)
Pomóżmy Małgosi
no i jeszcze Pinezka

  Re: "podtopione" rogaliki
   kabushka   05.12.06, 08:10 zarchiwizowany
Dokladnie! Chociaz to ciasto moze nie tyle rosnie, co dojrzewa w wodzie - tak to ladnie
nazywaja... ;-)

  często je robię
   jollka2   06.12.06, 18:44 zarchiwizowany
byl tu kiedys świetny przepis na rogaliki wodne Thiessy, od tej pory często
goszcza w moim domu, bo proste i pyszne są :))
--
"To smutne, że głupcy są zawsze tacy pewni siebie, a mędrcy tak pełni
wątpliwości" (B.Russell)

  trup
   felis2   06.12.06, 19:01 zarchiwizowany
Utopiłam je chyba:( Od pół godziny leżą na dnie i nie zdradzają żadnych śladów
życia. To już chyba tylko pogrzeb im sprawić?

  Re: trup
   gingers73   07.12.06, 07:32 zarchiwizowany
Ja tez chce zrobić a jak się toto tak ładnie zawija - te trójkąty od większej strony do
mniejszej?
Jakaś instrukcja dla laika - plizzzz
--
pozdrawiam, GINGERS

"Kim jest przyjaciel? To jedna dusza mieszkająca w dwóch ciałach."

  Re: trup
   kabushka   07.12.06, 08:11 zarchiwizowany
Dokladnie tak! Zwijasz od podstawy... a potem tylko wygiac, zlepic konce, zeby farsz nie
uciekl i gotowe!

  Re: trup
   gingers73   07.12.06, 08:23 zarchiwizowany
Dzięki
Zrobię w weekend ;)
Z serem i z konfiturką albo z czymś innym
--
pozdrawiam, GINGERS

"Kim jest przyjaciel? To jedna dusza mieszkająca w dwóch ciałach."

  Re: rogaliki
   2030d   07.12.06, 08:33 zarchiwizowany
moje wypłyneły po 10-ciu minutach
pozdrawiam

  Re: rogaliki
   olusinska   10.02.07, 10:07 zarchiwizowany
czy one są bardziej kruche czy bardziej mięciutkie?

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd