FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

torcik nieco wyskokowy ;)

biszkopt jasny z 2 jaj
biszkopt ciemny z 2 jaj
(mysle, ze kazdy ma swoj wyprobowany przepis)

5 lyzeczek zelatyny
1 op. budyniu waniliowego
600 ml czerwonego wina
75 g cukru
275 ml kremowki
5 gruszek
1 laska cynamonu
1 lyzeczka przyprawy do grzanego wina
posypka czekoladowa
lyzka siekanych migdalow


Budyn wymieszac z 50 ml wina.
450 ml wina wlac do garnka, dodac cukier, podgrzac. Stale mieszajac wlac budyn.
Krotko gotowac.
Dodac zelatyne rozpuszczona w 2 lyzkach goracej wody, wymieszac.
Kiedy budyn zacznie zastygac, ubic 125 ml smietany i dodac.

Obrac 4 gruszki, pokroic w czastki.
100 ml wina podgrzac z przyprawa i cynamonem.
Wlozyc gruszki, dusic ok. 3 min.
Osaczyc.

Jansy biszkopt ulozyc na paterze, rozlozyc na nim gruszki, posmarowac polowa kremu.
Przykryc ciemnym biszkoptem, posmarowac reszta kremu.
Chlodzic ok. 2 godz. 150 ml smietany ubic, posmarowac boki tortu o raz zrobic gwiazdki
na wierzchu.
Udekorowac gruszkami (do dekoracji moga byc z puszki)
Dodac posypke i migdaly.

przepis pochodzi z gazety kulinarnej.

torcik nieco wyskokowy ;) - atankaa 08.12.06, 03:30    
Re: torcik nieco wyskokowy ;) - fettinia 08.12.06, 18:30    
Re: torcik nieco wyskokowy ;) - atankaa 08.12.06, 23:50    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd