FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Lussekatter na sw. Lucje

Jutro sw. Lucji, dzien, ktory w Skandynawii obchodzi sie jako swieto swiatla. Wypieka sie
tu tradycyjnie szafranowe bulki z rodzynkami, tzw. lusekatter.

Wyjelam przed chwila moje z pieca, niniejszym sie z Wami dziele:

pol kilo maki
100 gr masla
250 ml mleka
25 gr drozdzy
szczypta soli
jajko
szafran lub kurkuma
3 lyzki stolowe cukru
pol szklanki rodzynek
1 jajko de posmarowania buleczek

Drozdze posypac cukrem, rozpuscic w letnim mleku i zostawic zeby "ruszyly".
Maslo stopic, dodac cukier i dobrze wymieszac, dodac szafran. Make przesiac, dodac
maslo z cukrem, jajko, drozdze z mlekiem i sol. Zarobic gladkie ciasto, pozostawic do
wyrosniecia na co najmniej godzine.
Wyrosniete ciasto przelozyc na stolnice, podsypac maka i uformowac lusekatter. Ozdobic
rodzynkami.
Posmarowac rozmaconym jajkem. Piec przez ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do
250 stopni (230 termoobieg).





Lussekatter na sw. Lucje - hela1 12.12.06, 23:35    
Zjadłabym taką na śniadanie :) nt - quara 13.12.06, 00:05    
Piękne. - cipcipkurka 13.12.06, 07:03    
Re: Piękne.lussekatter - kendo 13.12.06, 11:52    
Re: Lussekatter na sw. Lucje - fettinia 13.12.06, 12:17    
Re: Lussekatter na sw. Lucje - dorotus76 13.12.06, 12:50    
Re: Lussekatter na sw. Lucje - apsik1 13.12.06, 14:50    
matko, jakie piękne !! n/t - jollka2 13.12.06, 15:03    
Sa po prostu wzorcowe:))) wiem co mowie;) n/tx - kaiserka 13.12.06, 16:03    
Re: Lussekatter na sw. Lucje - corrina_f1 13.12.06, 16:09    
Re: Lussekatter na sw. Lucje - siostraheli 13.12.06, 20:53    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd