FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

śląskie makówki-tradycyjne, wigilijne danie.

1/2 kg maku, 3 łyżki miodu, 20 dkg cukru (ja daję mniej),1/2 łyżeczki soli, po
20 dkg: rodzynek,orzechów włoskich i migdałów,2-3 łyzki posiekanej skóki
pomarańczowej,1 mały zapach migdałowy,8 dkg masła,bułka,2 l mleka.

Rodzynki umyc,osączyć.Migdały sparzyć, obrać i posiekać razem z
orzechami.Bakalie przesmażyć z masłem, cukrem i miodem.Dodać mak (zmielony i
sparzony!) i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 1 litr mleka dodać skórkę
pomarańczową, sól, zapach. Zagotować mieszając.

Makówka powinna miec konsystencję półpłynną. Bułkę pokroić na kromki. Zagotowć
mleko,osłodzić. W gorącym mleku moczyć bułki. Uładać w naczyniu, przekładając
makiem. Smacznego;-)


--
żeby mi się tak chciało,jak mi się nie chce;-o

śląskie makówki-tradycyjne, wigilijne danie. - mannalisa1 28.12.06, 09:43    
śląskie makówki-po mojemu :) - karina1974 28.12.06, 11:33    
Re: śląskie makówki- podstawa - brobot 28.12.06, 11:49    
Re: śląskie makówki-po mojemu :) - mannalisa1 28.12.06, 12:00    
Re: śląskie makówki-tradycyjne, wigilijne danie. - karolinaa9 28.12.06, 14:44    
Re: śląskie makówki-tradycyjne, wigilijne danie. - karina1974 28.12.06, 19:15    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd