FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Jeszcze świątecznie - piernik

Przepis ten sam co na pierniczki:

1/2 LITRA MIODU
3 JAJKA
1/2 SZKLANKI MLEKA
3 PŁASKIE ŁYŻKI SODY OCZYSZCZONEJ
2 SZKLANKI CUKRU
1 KOSTKĘ SMALCU
1 KG MĄKI
SZCZYPTĘ SOLI
1 PACZKĘ PRZYPRAWY DO PIERNIKÓW
ale to nie wystarczy, wiec dodatkowo: CYNAMON, GAŁKA, KARDAMON, GOŹDZIKI ETC
(albo dać 2-3 paczki przyprawy do piernika)
Wszystkich przypraw ma wyjść 1/2 szklanki

Miód, cukier i smalec rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Sodę rozpuszczamy
w mleku. Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawy i sól. Kiedy smalec, miód i
cukier nieco przestygną wlewamy je do mąki, dodajemy mleko i jajka i wyrabiamy
rękami na miękką masę. Następnie miske przykrywamy luźno folią lub ręcznikiem i
odkładamy na dwór, na balkon lub do lodówki. Niech sobie ciasto dojrzeje.
Po kilku tygodniach (np. 2) ciasto wyjmujemy, wałkujemy (niezbyt cienko) i
wycinamy z niego przeróżne cudeńka. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180'C.
Po upieczeniu i udekorowaniu pierniki wkładamy do pudełka i leciusieńko skrapiamy
wodą. Po trzech dniach są idealnie miękkie i pyszne.

W przyszłym roku upiekę stanowczo wiecej piernika a mniej pierniczków. W tym roku
zrobiłam dwie porcje ciasta i mam pierniczkow cała mase nadal i wyszły mi dwa takie
pierniki.

Upiekłam ciasto na całą blache z piekarnika, przekroiłam na 4 cześci. Poskładałam po
dwie, przekładając ciepłymi podidłami z dodatkiem pokrojonych drobno suszonych śliwek i
daktyli.
Pierniki upiekłam tydzien przed swiętami, przełożylam, zawinełam w papier i lnianą
ściereczke o poszły do zmiekniecia przyciśniete deska do krojenia z dwoma słoikami
miodu jako obciazeniem. Polukrowałam tuż przed świętami.
--
Althea
Nasze maleństwo... jest juz taaakie duze

Jeszcze świątecznie - piernik - althea35 29.12.06, 16:07    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd