FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Makowiec japoński

Jeszcze ze świątecznego stołu :)

Znany również jako makowiec jabłkowy - alternatywa dla tradycyjnego makowca
zawijanego, bez grama mąki, za to z jabłkami - mokry i pyszny :)

2 szkl. maku, 1 szkl. cukru, 5 jaj, 1/2 kostki masła, 1/2 kg jabłek, 4 łyżki
bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bakalie (rodzynki + posiekane orzechy)

Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
Białka ubić na sztywną pianę, a jabłka starkować na dużych oczkach. Do masy
dodać mak, bakalie, pianę z białek i jabłka. Na końcu dodać bułkę tartą, proszek do
pieczenia i ewentualnie aromat. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Piec ok. godziny
w średnio nagrzanym piekarniku (180-190 stopni).

Tutaj w wersji z kruchym ciastem na spodzie (np. z pół porcji ciasta z przepisu Szellki -
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28349614&a=28349614 ), ale równie
dobrze może być samo ciasto makowe.

Po upieczeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Dodatkowo
dekorowałam kleksami rozpuszczonej czekolady białej.
--
Milka
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

Makowiec japoński - komarka 29.12.06, 23:24    
Re: Makowiec japoński - alcia15 30.12.06, 10:09    
Re: Makowiec japoński - saiss 30.12.06, 12:08    
Re: Makowiec japoński - zielonka16 30.12.06, 12:15    
Re: Makowiec japoński - lis_ka 30.12.06, 12:37    
Re: Makowiec japoński - kikkera 30.12.06, 18:10    
Re: Makowiec japoński - pinkink2 30.12.06, 18:33    
Re: Makowiec japoński - fettinia 30.12.06, 18:50    
ps pinki:) - fettinia 30.12.06, 18:51    
Bajeczny po prostu :) - brynia2 30.12.06, 19:07    
Re: Makowiec japoński - komarka 30.12.06, 19:43    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd