FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  rolada szpinakowa z łososiem
   moni197606   30.12.06, 14:17 zarchiwizowany
Bardzo proste, bardzo pyszne i ładnie wygląda. Znam dwie wersje - jedną chrzanową,
drugą czosnkową. Obie są super.

Przepis:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- dwa serki Almette chrzanowe lub śmietankowe plus 4 ząbki czosnku
- łosoś w plastrach 400g

Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, chrzan lub czosnek, sól, pieprz. odsączamy
na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę
dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy
serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy
ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   zlota-puma   30.12.06, 15:52 zarchiwizowany
Robiłam coś takiego z jakiegoś gazetowego przepisu, mniej więcej właśnie takiego.
Szczerze polecam, pyszne :)
I efektowne, i lekkie - krótko mówiąc same zalety :)

--
Oddychaj, reszta się jakoś ułoży ...

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   s.dominika   30.12.06, 16:07 zarchiwizowany
Ale wspaniałe. Moje dwa ulubione składniki: łosoś i szpinak razem. Rewelacja.
Problem polega na tym, że mrożony szpinak wg. mnie to już jest nie szpinak.
Nijak się ma do świeżego, a jak się kupi rozdrobniony to masakra (z drugiej
strony 2 kg mrożonego szpinaku w liściach 12 zł).
Jakich zabiegów dokonujecie, żeby szpinak mrożony choć zbliżył się smakiem do
świeżego?

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   zlota-puma   30.12.06, 16:10 zarchiwizowany
W zasadzie nie widzę na to sposobu :) Jeden i drugi i tak zawsze doprawiam czosnkiem
i gałką :)
Żeby nie wiem co, tego typu dania nie da się skonstruować ze świeżego szpinaku, no,
trudność jest na pewno większa.

--
Oddychaj, reszta się jakoś ułoży ...

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   miszam   30.12.06, 16:17 zarchiwizowany
Świetny pomysł.
Efektowne i pyszne.
--
Są dziwne rzeczy na ziemi i niebie, o których nie śniło się filologom.

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   althea35   30.12.06, 16:20 zarchiwizowany
Wygląda bosko! Smakuje pewnie jeszce lepiej... ale niestety to danie nie dla mnie.
Przynajmniej nie teraz.

Mam pytania do przepisu:
-ile to jest opakowanie szpinaku?? Ile ma tego szpinaku byc? I czy lisciasty czy
rozdrowniony?
-ile waży serek almette? Bo nie jestem w stanie kupic i musze zastapic innym.
-jaki ma byc ten łosos? Wędzony na zimno czy marynowany?

Ale mi smaka narobilas... a jutro na dodatek tesciowa bedzie mnie katowala podajac
łososia marynowanego, ktorego ja nie powinnam jesc.

--
Althea
Nasze maleństwo... jest juz taaakie duze

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   moni197606   30.12.06, 21:42 zarchiwizowany
Jakiej gramatury jest opakowanie szpinaku - szczerze mówiąc nie mam pojęcia.
Serek almette waży 150g jedno pudełeczko, więc w sumie ma go być 300g.
Łosoś powinien być wędzony.
Rolada jest naprawdę pyszna.
Warto zrobić.
Pozdrawiam.
Smacznego

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   althea35   31.12.06, 12:38 zarchiwizowany
Zrobie, zrobie z pewnoscia! Ale juz po rozpakowaniu...
--
Althea
Nasze maleństwo... jest juz taaakie duze

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   moni197606   30.12.06, 21:44 zarchiwizowany
Zapomniałam dodać, że szpinak ma być rozdrobniony.

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   kikkera   30.12.06, 18:07 zarchiwizowany
Rewelacja !
Do ulubionych :)
--
Afryka Dzika

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   czuszkaa   31.12.06, 11:26 zarchiwizowany
robiłam, polecam! pyszne i efektowne. wprawdzie rodzina, przyzwyczajona do
tradyjnych dań, patrzyła trochę bokiem, ale odwazniejsi się przekonali i chwalili :)

  Piękna!!! n/t
   mosiia   02.01.07, 09:33 zarchiwizowany

--
Jesteś lekiem na caaałe zło
Moja Zosia

  otak! n/t
   jacek1f   02.01.07, 10:32 zarchiwizowany


  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   apsik1   02.01.07, 10:44 zarchiwizowany
taką roladę robi moja ciocia i kuzym, uwielbiam ją
--
misz masz

  coś niesamowitego jakie te ludzie som zdolne.
   reniatoja   02.04.07, 17:54 zarchiwizowany

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   asiek25   03.04.07, 09:17 zarchiwizowany
Po prostu bossssssssssssssssssssssskie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Do ulubionych :)))))))
Ale mam pytanie. Jak ten placek szpinakowy się już upiecze, to ma jakąś giętką
konsystencję? Bo się zastanawiam czy się nie połamie przy zwijaniu w roladę. Lub nie
rozciapcie.

--
Co może być przyjemniejszego od spaceru na świeżym powietrzu?
Posiedzieć w zadymionym barze przy flaszce wódki!

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   fettinia   03.04.07, 09:53 zarchiwizowany
A mnie tu jeszcze nie bylo?!:))
No coz za niedopatrzenie-taaaka rolade przeoczyc:)
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   nimeska   03.04.07, 10:09 zarchiwizowany
juz wiem jak wykorzystam pol paczki szpinaku co mnie wola z zamrażalnika ;)
a zdjęcie fajne :)

--
♀Schudnij w Ziutkowie ♀

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   nimeska   03.04.07, 11:50 zarchiwizowany
Monika, czy tego łososia przed rozłożeniem na mase kroiłaś na kawałeczki czy
położyłaś cale płaty ?
b o ja sie obawiam ze sie będzie źle kriol jak nie posiekam go wcześniej :/

--
♀Schudnij w Ziutkowie ♀

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   maja100maja   03.04.07, 12:49 zarchiwizowany
ja się jakiś miesiac temu skusiłam i zrobiam to cudo w wersji czosnkowej. PYcha.
Ciasto szpinakowe po upieczeniu jest jak gąbeczka nie ma problemu z jego
zwinięciem. Co do łosoia to układałam go całymi płatami i nie było problemu z
krojeniem.
--
Szymonites

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   maniusza   03.04.07, 12:52 zarchiwizowany
osz w mordę jeża...

a ja własnie szukam czegoś na świeta dla siebie bo nie mięsożerna jestem a tu takie
cudeńko... zrobię obowiązkowo. też miałam wątpliwości co do samej procedury zwijania
czy się nie rozpiertentego ale skoro tylu osobom się udało to i mi się uda...

bardzo dziękuje za przepis- zestaw smaków genialny :)

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   pinos   03.04.07, 13:03 zarchiwizowany
się zgadzam - na święta super.
dzięki za przepis i inspirację
--
Mruczę dla Sinistry
fotoforum.gazeta.pl/3,0,522402,2,1.html

  Moniko - wielkosc blaszki
   nimeska   03.04.07, 18:08 zarchiwizowany
ta paczka szpinaku ( przypuszczam ze był chyba kilogram) na jaka ci blaszkę
weszła ?
jak gruba jest ta warstwa szpinaku ? 0.5 cm - 1 cm ???

--
♀Schudnij w Ziutkowie ♀

  Nimeska-75000:D a ja sie czailam:)
   fettinia   03.04.07, 18:15 zarchiwizowany

  Re: Nimeska-75000:D a ja sie czailam:)
   nimeska   03.04.07, 19:32 zarchiwizowany
o kurka wodna, przepraszam, niechcący ;) naprawdę nie chciałam, Fetti dziękuje i
przepraszam, ale oddaje ci 100 000 post ;)

--
♀Schudnij w Ziutkowie ♀

  pare moich uwag
   nimeska   03.04.07, 19:42 zarchiwizowany
właśnie upiekłam szpinak, na dwa razy 25*40cm
bardzo cienkie i chyba za
na papierze do pieczenia było super, odszedł ładnie, nic sie nie kruszył
natomiast drugi piekłam na na silikonie - i klapa, bo nie chciał sie odkleić,
cały sie pokruszył, ale co nieco z niego uratowałam,
już sie chłodzą , jutro będą fotki jak coś z nich zostanie :)

ps dodałam do szpinaku jeszcze posiekana natkę pietruszki w ramach porządków w
lodowce :D i na ok 700g szpinaku dałam 3 jajka


--
♀Schudnij w Ziutkowie ♀

  Re: pare moich uwag
   moni197606   03.04.07, 21:01 zarchiwizowany
ja piekę roladę na takiej zwykłej kuchenkowej blaszce, na papierze do piecznia.
Ponieważ rolady są moim popisowym ciastem (mam na myśli takie na słodko, a
szczególnie jedną z jagodami, którą pewnie upiekę na święta i zaprezentuję na forum),
mam na zwijanie ciasta swój wypróbowany sposób. A mianowicie, po upieczeniu ciasto
wykładam na mokrą i schłodzoną ściereczkę, następnie przykrywam taką samą i czekam
aż wystygnie. Po takim zabiegu rolada nie ma prawa się nie zwinąc i na pewno nie
popęka.


  Re: pare moich uwag
   nimeska   03.04.07, 22:36 zarchiwizowany
HA ! to juz znam sekret mistrza a Twoja rolada ? palce lizac !!niebo w gębie !!!!!
użyłam serka czosnkowego i normalnie jeszcze mi kubeczki smakowe pracują jak
sobie pomysle o tym małym kawałku co został aby go jutro sfotografować w lodowce ;)

Moniko, dziękuję ślicznie, to było pyszne !!!!!!!!

ps nie odsączałam szpinaku na sitku bo dobrze mi sie udało go odparować, ale
zapamiętam sobie Twój sposób ze ściereczka !!

gdybym spędzała święta w domu, na pewno Twoja rolada znalazła by sie na
Wielkanocnym stole :)

jeszcze raz ślicznie dziękuje i wszystkim polecam :)


--
♀Schudnij w Ziutkowie ♀

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   andzia-nie-ania   03.04.07, 21:54 zarchiwizowany
Bardzo fajny przepis, mysle, ze smaczne bedzie tez z samym serkiem np kozim
twarozkiem czosnkowym, albo z musem lososiowym.

--
A la faveur de l'automne
Revient cette douce mélancolie...

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   maniusza   04.04.07, 08:29 zarchiwizowany
ja mam jeszcze pytanie - paczka szpinaku to 0,5 kg tak? bo ktoś wyzej pytal czy to
kilogram i zwątpiłam...

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   nimeska   04.04.07, 11:32 zarchiwizowany
Maniusza, u mnie szpinak jest po kilogram pakowany , co więcej, sama zrobiłam z
ok 700-800g, i za malo bylo 200g łososia,.
W kazdym badz razie mysle ze tu proporcje szpinak=losos=serek= nie sa az tak
bardzo istotne. Jasne ze najwięcej powinno byc szpinaku a reszta to tylko masa
do przełożenia.

Jesli chodzi o przechowanie ro raczej nie za dlugo, myślę ze jak ma byc do
spożycia w niedziele w poniedziałek to lepiej zrobić rolade w piatek ale mysle
ze spokojnie można sobie szpinak odmrozic i odparowac dzis czy jutro a upiec i
zawinąć w piątek.

--
♀Schudnij w Ziutkowie ♀

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   asiek25   04.04.07, 09:11 zarchiwizowany
Ja chciałam jeszcze zapytać ile to może w lodówce postać? Zamierzam zrobić na święta i
to trochę wcześniej, aby się nie zarżnąć przy garach w sobotę. Czy może wszyscy
pożarli od razu, więc nikt nie wie? ;)))

--
Co może być przyjemniejszego od spaceru na świeżym powietrzu?
Posiedzieć w zadymionym barze przy flaszce wódki!

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   nimeska   04.04.07, 16:54 zarchiwizowany
uff udało sie zachować ostatnie kawałki do sesji fotograficznej ;)


--
♀Schudnij w Ziutkowie ♀

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   fettinia   04.04.07, 17:16 zarchiwizowany
ale masz szczescie do tych rownych liczb:D
a zdjecie mmmm-chiba tez zrobie:)

--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   nimeska   04.04.07, 17:44 zarchiwizowany
hihi jak nigdy w cyferki wygrywam :)

a roladę polecam, uważam ze świetnie pasuje na Wielkanoc :)


--
♀Schudnij w Ziutkowie ♀

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   mag-ia1   05.04.07, 15:49 zarchiwizowany
mam pytanie, moj szpinak po upieczeniu od strony blachy był dosyć wilgotny i
miałam dylemat którą stronę smarować , w rezultacie posmarowałam tę suchę i
teraz jestem ciekawa ,czy ta wilgotna odklei mi się od foli,czy będziemy jeść
łyżeczką z folii.

może ktoś ma pomysł dlaczego ta spodnia warstwa jest taka mokra?

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   s.dominika   05.04.07, 17:37 zarchiwizowany
No i ja popełniłam to cudo. Było warto.

Coś z ostrością zdjęć jest nie tak, ale nie wiem dlaczego.

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   kiniamum   10.04.07, 14:21 zarchiwizowany
a oto moje roladki, przepis rewelacyjny jedyny problem to jak zwykle sciagniecie
szpinaku z pergaminu... :(
--
Forum Pierwsze Dziecko ?-przyłącz się do Nas,
...I Nasz Forumowy Sklepik-tu możesz umieścić swoje ogłoszenie.

  Re: rolada szpinakowa z łososiem
   asiek25   10.04.07, 16:02 zarchiwizowany
Ja też zrobiłam, poszła cała w wielkanocne śniadanie :))) Fotki oczywiście nie zdążyłam
trzasnąć, ale wyglądała pięęęęęęęęęęęęknie, bo udała mi się bardzo.
Jest niezwykle prosta w wykonaniu. I niezbyt pracochłona. Ciasto od papieru do
pieczenia odeszło mi baaaardzo łatwo i wcale nie było wilgotne na spodzie. Zgodnie z
zaleceniami, gdy zdjęłam je z papieru to położyłam na mokrej zimnej ściereczce i takową
przykryłam. Jak było już chłodne zwinęło się w roladę bardzo łatwo.
Przepis po prostu genialny, a moim gościom poopadały szczęki. Najpierw jak zobaczyli. A
drugi raz jak spróbowali :))))


--
Co może być przyjemniejszego od spaceru na świeżym powietrzu?
Posiedzieć w zadymionym barze przy flaszce wódki!

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd