FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Coś prostego a smacznego - pasta fasolowa
   neferett   10.01.07, 15:20 zarchiwizowany
Fasolowa pasta do kanapek - smak z mojego dzieciństwa.Jedyny wynalazek , w
którym udawało sie mojej mamie "przemycić" odrobinę mięsa, tłustszego od
kurzej piersi ;)

250 g białej, suszonej fasoli (umytej i namoczonej przez noc)
6 średnich cebul
boczek wędzony (ilość dowolna) ja daję ok.8 plasterków
3/4 kostki masła
sól i pieprz
ew. sok z cytryny

Fasolę dobrze ugotować (nawet lekko rozgotować).Boczek pokroić, podsmażyć na
maśle, po chwili dodać cebulę i smażyć do uzyskania brązowego koloru.
Fasolę odcedzić , dodać cebulę z boczkiem i masłem, całość zmiksować.
Doprawić solą i pieprzem.Jeśli pasta jest zbyt słodka, dodać trochę soku z
cytryny.
Jeszcze ciepłą pastę można włożyć do słoiczków, odwrócić słoik do góry
dnem.Wtedy pasta wytrzyma nawet do 2 tygodni.



  Re: Coś prostego a smacznego - pasta fasolowa
   ciociapolcia   10.01.07, 15:44 zarchiwizowany
Ooo, a ja to znam z restauracji Mołdawskiej. :) Pyszne toto. Tam podaja z duza iloscia
czosnku (w srodku) a cebule duszona na wierzchu.
Proste i fajne. :)

  Re: Coś prostego a smacznego - pasta fasolowa
   illiterate   11.01.07, 01:52 zarchiwizowany
No wlasnie - w Villa Moldova podaja to jako czekadelko. Mielismy tam jakas rodzinna
uroczystosc, pasta fasolowa zrobila na nas wstrzasajace wrazenie. Odtworzylismy w
domu z czarnej fasoli, bo innej nie bylo. Smakowalo bosko, ale wyglad byl
przekoszmarnie skatologiczny. W ramach sentymentalnego dowcipu robimy te paste
zawsze z czarnej fasoli.
--
oprócz codziennego brudu jest jeszcze prawdziwa czystość

  Re: Coś prostego a smacznego - pasta fasolowa
   wiktoria244   10.01.07, 16:13 zarchiwizowany
Przyznaje swietna pasta,robilam w zeszlym tygodniu.Ja dodaje jeszcze czosnek i
sok z cytryny.

  Re: Coś prostego a smacznego - pasta fasolowa
   zielonka16   10.01.07, 16:24 zarchiwizowany
Muszę spróbować bo lubię fasole,coś nowego.Pozdrawiam

  oooo, to coś dla mnie :)
   em_es   10.01.07, 18:02 zarchiwizowany
taki fasolowy pasztet - na pewno wypróbuję, od siebie dodałabym czosnek, ostrą
paprykę i majeranek, ale jak zawsze z nowymi przepisami, najpierw zrobię bez
modyfikacji :)
--
emes

  Re: oooo, to coś dla mnie :)
   neferett   10.01.07, 19:33 zarchiwizowany
Przyznam , że z czosnkiem nie probowałam , choć czasem mnie kusi by go dodać ,
ale , że czosnek dodaje do wielu potraw , to tutaj go sobie odpuszczam. Pomysł z
majerankiem jest ciekawy, właściwie to takie cuś co można dowolnie modyfikować :)
A , im więcej sie doda masła, tym lepiej pasta będzie sie rozsmarowywać.

  Re: oooo, to coś dla mnie :)
   em_es   10.01.07, 20:01 zarchiwizowany
jak zrobię po swojemu to zamelduję jak smakowało, a co do masła, to na pewno
masz rację, takie "pasztety" bez sporej ilości masła alebo innej oliwy są po
prostu suche
--
emes

  Re: Coś prostego a smacznego - pasta fasolowa
   szadoka   11.01.07, 08:51 zarchiwizowany
wyglada fajnie ale brzmi na jakies milion kalorii...

  Re: Coś prostego a smacznego - pasta fasolowa
   em_es   11.01.07, 11:12 zarchiwizowany

> wyglada fajnie ale brzmi na jakies milion kalorii..

jak większość pasztetów - prawie każdy ma w składzie tłuszcz, sądzisz, że np.
kawałek boczku to dużo mniej kalorii niż podobnej wielkości kawałek masła? ;)

na szczęście nikt chyba nie żywi się takimi rzeczami cały czas - ja np. zwycznie
jestem za leniwa, żeby często produkować takie przysmaki :D
--
emes

  Re: Coś prostego a smacznego - pasta fasolowa
   martvica   11.01.07, 12:30 zarchiwizowany
Fajne, może bym sobie zrobiła? Tylko dla mnie bez boczku, a w zamian za to
czosnek :)
--
Fotoblog Woli Justowskiej
Forum mieszkańców Woli Justowskiej
Ruda Paskuda

  Re: Coś prostego a smacznego - pasta fasolowa
   fettinia   11.01.07, 16:41 zarchiwizowany
ale fajna ta pasta:)I az wola z tych pieknych zdjec-"zrob mnie":)))Pytanie
male-czy puszkowa tez moze byc?Bo z suszona to czasem u nas krucho:)
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Fetti
   em_es   11.01.07, 17:07 zarchiwizowany
to może Ci wysłać fasoli? ;)

mnie się właśnie gotuje duży jasiek na tę pastę, ale myślę, że z puszkowej też
wyjdzie - tylko koniecznie musisz ją dobrze wypłukać, bo zalewa spsuje smak, no
i raczej białą weź, czerwona czy czarna to raczej niespecjalnie będzie wyglądać,
dzieciaki będą wydziwiać pewnie ;)
--
emes

  Re: Fetti
   fettinia   11.01.07, 17:51 zarchiwizowany
Yessooo:)Jakie dobre ludzie:)Jedna mi mleko w proszku chce wysylac,druga
fasole:)))No sprobuje z ta puszkowa na razie-francuski piesek to najmlodszy
blizniak jest:)Reszta zjada bez szemrania co zrobie:)
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: Fetti
   em_es   11.01.07, 18:07 zarchiwizowany
ale ja całkiem poważnie z tym wysyłaniem - nie wiem tylko jak teraz, w dobie
terroryzmu, wąglików w kopertach i innych takich jest z wysyłaniem jedzenia i
innych nasion, ale jak tylko można to czemu nie, zakupię, zapakuję i wyślę pod
wskazany adres :)
--
emes

  Re: Coś prostego a smacznego - pasta fasolowa
   neferett   11.01.07, 18:25 zarchiwizowany
Myślę , że może być puszkowa. Jeśli zrobisz , to proszę daj znac jak wyszła
pasta z puszkowa fasolka :)

  ładne zdjęcie no i pasta smakowita nt
   mammaanna   11.01.07, 23:53 zarchiwizowany


  Re: Coś prostego a smacznego - pasta fasolowa
   elaola1   12.01.07, 16:27 zarchiwizowany
Właśnie dzisiaj zrobiłam.
Dla tych co lubią fasolę PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Re: Coś prostego a smacznego - pasta fasolowa
   neferett   12.01.07, 17:13 zarchiwizowany
Cieszę sie , że smakuje :)

  Re: Coś prostego a smacznego - pasta fasolowa
   thiessa   17.02.07, 14:16 zarchiwizowany
Pycha. W ogole wszystkie pasty ze straczkowych sa pyszne i mozna je modyfikowac na
rozne sposoby dodajac za kazdym razem inne przyprawy.
A Tobie Fetti polecam paste z puszkowanego groszku, jak juz musi byc z puszki. Jadam
tylko mrozony, ale z puszki do pasty kupuje. Wystarczy piaprz ziolowy, posiekany
koperek, podsmazona cebula i co tam sobie jeszcze chcesz.
--
Chiny 16.06.2006-01.07.2006

  o dzieki:)
   fettinia   17.02.07, 14:35 zarchiwizowany
ale dla mnie wersja bez koperku:))Czekam na dostawe fasoli z Polski:)
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: o dzieki:)
   thiessa   17.02.07, 14:37 zarchiwizowany
Up, zapominialam, ze jestes bezkoperkowa. Zawsze mozna inne zielsko.
--
Chiny 16.06.2006-01.07.2006

  moje zdjęcia Twojej pasty :-)))
   s.poline   17.02.07, 10:21 zarchiwizowany
spróbowałam-zakochałam się!:-)
pasta jest pyszna!!!
jedyna zmiana w składnikach-dodałam 2 ząbki czosnku, bo uwielbiam!

Dzięki za przepis:)
--
styczen2006.photosite.com/Album13/

  Re: moje zdjęcia Twojej pasty :-)))
   neferett   24.02.07, 15:37 zarchiwizowany
Nie ma za co . Super ci wyszło.

  Re: Coś prostego a smacznego - pasta fasolowa
   jo_miekka   17.02.07, 16:39 zarchiwizowany
Rewelacja!
Ja to myślę, że z czerwonej fasoli może być pyszniowiaste!
A ile tego wychodzi z 250g fasoli?

  mam fasole- sie gotuje-trzymajcie kciuki:)))n/t
   fettinia   24.02.07, 11:29 zarchiwizowany

--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: mam fasole- sie gotuje-trzymajcie kciuki:)))n
   neferett   24.02.07, 15:35 zarchiwizowany
trzymam :) i koniecznie powiedz czy smakowało?

  Ludzie to jest pyyyyszne:)))
   fettinia   24.02.07, 16:46 zarchiwizowany
Wieczorem wrzuce zdjecia:)Dzieciarnia lyzeczka wyzera:)))
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  bardzo smaczna:)
   bir.ke   24.02.07, 22:08 zarchiwizowany
robilam z czerwona fasola z puszki, duza iloscia cebulki i boczku, dodalam tez
odrobine czosnku. najlepiej smakowala jeszcze cielpla na swiezej bulce:)
___________________________________
"A quoi ca sert d'etre sur la terre
Si c'est pour faire nos vies a genoux"

  niech ja tylko wrócę z santorium... tu nie mam jak
   krzysztof_wandelt   24.02.07, 17:54 zarchiwizowany
ale karmią przyzwoicie... też róznymi pastami... kotletami z ziemniaków w sosie
grzybiowym - oprócz mięs :)
ale ta fasolowa to jest COŚ!!!
jeszcze 2 tygodnie zabiegów... ehhhh
--
moje :) przy sm@ki
rodzynek

  Zrobilam dzis eksperyment-udany:)
   fettinia   05.04.07, 14:37 zarchiwizowany
Zostalo mi troche ciasta po lepieniu ruskich i..wpakowalam farsz z tej wlasnie
pasty:)
I naprawde pyszne pierogi wyszly:)
A poza tym to ja juz uzalezniona jestem-musze zawsze zapas miec w lodowce:))
Jeszcze raz dzieki za przepis i Wesolych Swiat:)
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: Czy boczek wędzony surowy ?
   majewska12   07.04.07, 08:56 zarchiwizowany
Pytam aby nie zrobic głupstwa ;-)

  Re: Czy boczek wędzony surowy ?
   kato15   07.04.07, 16:32 zarchiwizowany
Pasta-rewelacja

  Re: Czy boczek wędzony surowy ?
   fettinia   07.04.07, 16:40 zarchiwizowany
Boczek surowy wedzony:)
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd