FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Najlepsza zupa pomidorowa co uda się każdemu

Czas karnawału, to czas potasu, a ta zupa już niejednemu życie uratowała,
dodatkowo udaje się zawsze i z pajdą razowca z masłem spokojnie robi za obiad.
To obok porowej z camembertem zupa którą mogę gotować na okrągło i zawsze
znika. Jest banalna w przygotowaniu, a esencjonalna w smaku, zapewne za sprawą
czosnku. A więc :
1 kg pomidorów (oczywiscie porą zimową są to po prostu dwie puszki pomidorów w
zalewie, raczej krojonych)
2 szklanki soku pomidorowego
4 szklanki bulionu
1 pęczek natki
garść świeżej bazylii (może być łyżka suszonej)
1/2 albo i więcej główki czosnku
1/2 papryczki chilli, albo szczytpa suszonych papryczek
sól pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
puszka fasoli (albo jak kto ambitny to niech ugotuje)
opcjonalnie dwie łodygi selera naciowego posiekane
parmezan

Czosnek obieramy, ząbki kroimy w płatki, podsmażamy na 3 łyżkach oliwy i
oczywiście uważamy, żeby nie zrobił się brązowy, bo będzie gorzki i
niesmaczny. Dodajemy chilli, pomidory, sok pomidorowy. Mieszamy, dodajemy
fasolę, seler naciowy (jeśli chcemy) i zalewamy wywarem. Po kwadransie
dodajemy natkę i bazylię. Gotujemy chwilkę i własciwie gotowe. Rozlewamy do
miseczek, posypujemy tartym parmezanem i możemy oczywiście dodać np. łyżkę
gęstego jogurtu na wierzch, ale i bez tego jest dobre. I gęste. Jeśli bedzie
dla was za gęste, to wystarczy wlać więcej bulionu.

PS. Moja mama daje pęczek natki i pęczek kopru. I to też jest słuszna koncepcja.


Najlepsza zupa pomidorowa co uda się każdemu - halberek 10.01.07, 22:16    
o tak, to jedna z zup - em_es 11.01.07, 07:40    
a ta porowa z camembertem? - kropka8 11.01.07, 11:22    
Re: a ta porowa z camembertem? - halberek 11.01.07, 17:20    
bardzo fajna! - wiktoria244 11.01.07, 16:16    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd