FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Rolada z soli

SKŁADNIKI:
800 g filetów z soli

Farsz:
500 g filetów białej ryby (u mnie panga)
2 białka
500 ml gęstej śmietany
60 g łuskanych orzechów pistacjowych
1/2 zielonej papryki, 1/2 czerwonej papryki (użyłam tylko czerwonej, dla
jednolitości kolorystycznej :))
2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy (użyłam czerwonego, bo zielonego nie dostałam :))
500 ml bulionu (najlepiej rybnego, ale może być i warzywny)
żelatyna, woda
puszeczka czerwonego kawioru (opcjonalnie)
szczypta szafranu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
masło do wysmarowania formy

Ja na keksówkę 12 x 25 cm wzięłam tego wszystkiego... Większą połowę? :)
Powiedzmy, że 2/3. Mea culpa, nie zanotowałam i nie pamiętam. Kłopot polega na
tym, że kiedy kupuje się ryby mrożone, i tak trudno przewidzieć, ile będą ważyć
po rozmrożeniu, więc lepiej kupić za dużo niż za mało. A potem się kombinuje.

WYKONANIE:
1. Filety z białej ryby zmiksować z solą, pieprzem i gałką, dodać białka(o),
przetrzeć przez sito i odstawić na godzinę do lodówki.
2. Szafran namoczyć w łyżce gorącej wody. Orzechy pistacjowe posiekać (ja
najpierw je jeszcze namoczyłam, bo miałam solone). Papryki umyć, wybebeszyć,
pokroić w drobną kostkę.
3. Do schłodzonej masy dodać śmietanę, orzechy, paprykę, pieprz,, szafran razem
z wodą i wymieszać.
4. Keksówkę wysmarować masłem - (ja "wyklejam" jeszcze papierem do pieczenia,
łatwiej potem terrinę wyjąć) i wyłożyć filetami z soli, dokładnie, jeden obok
drugiego, tak, żeby końce wystawały poza formę. W razie potrzeby poprzycinać "na
miarę". Włożyć mus rybny, końce filetów z soli zawinąć na wierzch.
5. Przykryć nasmarowaną masłem folią aluminiową i wstawić w gorącej kąpieli
wodnej do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Na godzinę, może być z hakiem.
6. Po upieczeniu odlać z formy wodę, terrinę wyłożyć na półmisek, ostudzić,
wstawić do lodówki.
7. Zrobić z żelatyną to, co się robi z żelatyną - każdy ma swoje metody -
używając wody i bulionu rybnego, kiedy zacznie tężeć, polać terrinę cienką
warstwą i ponownie schłodzić. Na zastygniętej galarecie ułożyć ozdobnie kawior,
polać resztą galarety, znów schłodzić.

MOJE UWAGI:
Wbrew moim obawom rolada trzymała się "kupy" i ładnie kroiła. I dobra była, ale
nie rewelacyjna. Imho ta papryka do środka nie pasuje. Chyba sam pieprz i
orzechy by wystarczyły. Albo może sola i panga zbyt bliskie były sobie smakiem?
Przepis do drobnego dopracowania.


Terriny, pasztety, paszteciki... - nobullshit 11.01.07, 19:43    
Rolada z soli - nobullshit 11.01.07, 19:46    
Rybny klops :) - nobullshit 11.01.07, 19:50    
Re: Rybny klops :) - em_es 11.01.07, 20:47    
Moja się nie umywa. - cipcipkurka 28.02.07, 19:05    
Trójkolorowa terrina rybna ze szpinakiem - nobullshit 11.01.07, 19:51    
Pierożki z tuńczykiem - nobullshit 11.01.07, 19:53    
Re: Pierożki z tuńczykiem - amused.to.death 11.01.07, 20:01    
zrobiłam pierożki, ale..... - amused.to.death 12.01.07, 23:30    
Re: zrobiłam pierożki, ale..... - nobullshit 13.01.07, 20:38    
Re: zrobiłam pierożki, ale..... - jezowka 13.01.07, 23:09    
Dla tych, co nie lubią ryb - pasztet z bakłażanów - nobullshit 11.01.07, 19:55    
za zdjecie pasztetu - p.olina 11.01.07, 20:32    
Koniec i bomba - nobullshit 11.01.07, 19:58    
aha - hania55 11.01.07, 21:48    
Re: Koniec i bomba - jswm 11.01.07, 22:16    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - dziuunia 11.01.07, 20:16    
NB, jak miło Cię przeczytać:) - basiul 11.01.07, 20:20    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - ptasia 11.01.07, 20:40    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - fettinia 11.01.07, 21:18    
rewelka! - siostraheli 11.01.07, 21:58    
u mnie wygrywa szpinakowy i pierozki:) - bir.ke 11.01.07, 22:15    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - marta76 11.01.07, 23:05    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - mysiulek08 11.01.07, 23:06    
Ślinotok - sinistra80 12.01.07, 08:58    
Nobel dla Nobul ! n.t. - klaryma 12.01.07, 09:56    
Nobull, jak miło, że się pojawiłaś! - iwu 12.01.07, 10:24    
To się nazywa efektowne wejście :-) - mwookash 12.01.07, 17:06    
:)) - nobullshit 12.01.07, 19:54    
ślicznotki normalnie :) - ka2 12.01.07, 20:33    
Re: :)) - em_es 12.01.07, 23:19    
No nareszcie! - lunatica 14.01.07, 00:55    
Re: cierpliwosci..... - cat-lover 14.01.07, 03:46    
Aaaaa....ale ładne! Podziwiam najszczerzej. - cipcipkurka 14.01.07, 20:55    
Pasztet z kurczaka, szynki i moreli - nobullshit 10.02.07, 21:02    
Pasztet z cukinii i szpinaku - nobullshit 10.02.07, 21:17    
Brak słów. Piękne. N/t - cipcipkurka 12.02.07, 07:51    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - andzia-nie-ania 10.02.07, 22:14    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - lis_ka 10.02.07, 22:27    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - thiessa 14.02.07, 18:30    
Krajanka z zielonym groszkiem i fetą - cipcipkurka 15.02.07, 20:17    
cck super, zapisane do zrobienia nt - lomas 28.02.07, 22:32    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd