FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Pasztet z cukinii i szpinaku

Składniki:
2 kg cukinii
300 g cebuli
200 g tartej bułki
250 ml mleka
6 jajek
400 g świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
opcjonalnie listki świeżej mięty do przybrania

Wykonanie
1. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Cukinię opłukać i ze skórką pokroić w
plastry. Miętę posiekać. Tartą bułkę namoczyć w ciepłym mleku.
2. Cebulę i cukinię podmażyć do miękkości na oliwie, rozdrobnić widelcem, dodać
odciśniętą bułkę tartą, jajka, miętę, doprawić solą, pieprzem i gałką.
3. Czosnek posiekać. Szpinak opłukać, przesmażyć z czosnkiem na maśle, aż
powstanie masa. Posolić.
4. Formę natłuścić (wyłożyłam papierem do pieczenia), włożyć połowę masy z
cukinii, potem masę szpinakową, i druga połowę masy z cukinii. Przykryć
natłuszczoną folią aluminiową, wstawić do gorącej kąpieli wodnej. Piec 1,5
godziny w 170 stopniach. Po ucpieczeniu ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.

Moje uwagi:
1. Na małą keksówkę wzięłam połowę składników. Z 200 g szpinaku zrobła się
smętna kupka - widać na zdjęciu, jaka ta warstwa jest cienka. Radziłabym więc
wziąć całe 400 g szpinaku na 1 kg cukinii.
2. Takiej ilości tartej bułki nie da się "namoczyć" w takiej ilości mleka i nie
ma czego odciskać. :) Grudy mi się porobiły, ale bałam się dolać więcej mleka,
żeby masa cukiniowa nie wyszła za rzadka. Chyba więc byłki powinno być mniej.
3. Cukinię od razu pokroiłam w cienkie słupki, żeby łatwiej się ją smażyło i
rozdrabniało.
4. Gałkę dodałam do szpinaku, nie do cukinii.
5. Pasztet był przepyszny, ale okropnie się rozpadał. Więcej białek potrzeba?

Terriny, pasztety, paszteciki... - nobullshit 11.01.07, 19:43    
Rolada z soli - nobullshit 11.01.07, 19:46    
Rybny klops :) - nobullshit 11.01.07, 19:50    
Re: Rybny klops :) - em_es 11.01.07, 20:47    
Moja się nie umywa. - cipcipkurka 28.02.07, 19:05    
Trójkolorowa terrina rybna ze szpinakiem - nobullshit 11.01.07, 19:51    
Pierożki z tuńczykiem - nobullshit 11.01.07, 19:53    
Re: Pierożki z tuńczykiem - amused.to.death 11.01.07, 20:01    
zrobiłam pierożki, ale..... - amused.to.death 12.01.07, 23:30    
Re: zrobiłam pierożki, ale..... - nobullshit 13.01.07, 20:38    
Re: zrobiłam pierożki, ale..... - jezowka 13.01.07, 23:09    
Dla tych, co nie lubią ryb - pasztet z bakłażanów - nobullshit 11.01.07, 19:55    
za zdjecie pasztetu - p.olina 11.01.07, 20:32    
Koniec i bomba - nobullshit 11.01.07, 19:58    
aha - hania55 11.01.07, 21:48    
Re: Koniec i bomba - jswm 11.01.07, 22:16    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - dziuunia 11.01.07, 20:16    
NB, jak miło Cię przeczytać:) - basiul 11.01.07, 20:20    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - ptasia 11.01.07, 20:40    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - fettinia 11.01.07, 21:18    
rewelka! - siostraheli 11.01.07, 21:58    
u mnie wygrywa szpinakowy i pierozki:) - bir.ke 11.01.07, 22:15    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - marta76 11.01.07, 23:05    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - mysiulek08 11.01.07, 23:06    
Ślinotok - sinistra80 12.01.07, 08:58    
Nobel dla Nobul ! n.t. - klaryma 12.01.07, 09:56    
Nobull, jak miło, że się pojawiłaś! - iwu 12.01.07, 10:24    
To się nazywa efektowne wejście :-) - mwookash 12.01.07, 17:06    
:)) - nobullshit 12.01.07, 19:54    
ślicznotki normalnie :) - ka2 12.01.07, 20:33    
Re: :)) - em_es 12.01.07, 23:19    
No nareszcie! - lunatica 14.01.07, 00:55    
Re: cierpliwosci..... - cat-lover 14.01.07, 03:46    
Aaaaa....ale ładne! Podziwiam najszczerzej. - cipcipkurka 14.01.07, 20:55    
Pasztet z kurczaka, szynki i moreli - nobullshit 10.02.07, 21:02    
Pasztet z cukinii i szpinaku - nobullshit 10.02.07, 21:17    
Brak słów. Piękne. N/t - cipcipkurka 12.02.07, 07:51    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - andzia-nie-ania 10.02.07, 22:14    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - lis_ka 10.02.07, 22:27    
Re: Terriny, pasztety, paszteciki... - thiessa 14.02.07, 18:30    
Krajanka z zielonym groszkiem i fetą - cipcipkurka 15.02.07, 20:17    
cck super, zapisane do zrobienia nt - lomas 28.02.07, 22:32    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd