FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Z orzechowo-cynamonowym nadzieniem.

Mało imponujące ale samczne :)

Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g masła
2 łyżki cukru+cukier waniliowy
5 łyżek mleka
2 jajka
40 g drożdży
sól, tłuszcz do formy, białko do samrowania

Nadzienie: mielone orzechy włoskie, cukier, cynamon, miękkie masło. Nie podaję ilości
składników, ponieważ tę masę robimy na "wyczucie", tak by orzechy dobrze połączyły
się z masłem a cukier i cynamon dajemy wg uznania.

Posiekać mąkę z masłem, dodać szczyptę soli. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, a
gdy się rozpuszczą połączyć z jajkami oraz mlekiem. Razem z pozostałym cukrem oraz
cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść ciasto. Rozwałkować, kroić na kwadraty lub
trójkąty, nadziewać i zlepiać pierożki lub zwijać rogaliki. Wyłożyć na blachę z papierem
do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Piec ok 15-20min w 180st C.


--
Moje kulinarne blogowe początki (raczej na słodko :))
zapraszamnaciasto.blox.pl

Z orzechowo-cynamonowym nadzieniem. - lullaby22 12.01.07, 17:28    
Re: Z orzechowo-cynamonowym nadzieniem. - jswm 12.01.07, 18:07    
Re: Z orzechowo-cynamonowym nadzieniem. - fettinia 12.01.07, 18:21    
Re: :) - lullaby22 12.01.07, 18:52    
Re: :) - julsza 12.01.07, 21:08    
Re: :) - fettinia 12.01.07, 22:13    
Re: :) - lullaby22 13.01.07, 16:17    
Re: Z orzechowo-cynamonowym nadzieniem. - jswm 13.01.07, 19:34    
Re: Z orzechowo-cynamonowym nadzieniem. - lullaby22 14.01.07, 11:33    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd