FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

zielone risotto

przepis na 4 porcje:

250 g szparagów
1 l wywaru warzywnego
4 łyżki oliwy z oliwek
pół pora
2 ząbki czosnku
250 g zielonego groszku(świeży lub mrożony)
100 g szynki
1,5 szkl ryżu arborio
1 łyżka masła
natka pietruszki
parmezan (u mnie cheddar z braku laku)

szparagi obieramy,kroimy kazdy na 4 czesci.
glowki odkładamy a reszte wrzucamy na 2 min do wrzacego wywaru (moze byc z
vegety).odcedzamy i odswieżamy w zimnej wodzie.wywar zostawiamy.
do garnka z rozgrzana oliwa wrzucamy pokrojonego pora i rozgnieciony czosnek.
po minucie dodajemy pokrojona w cienkie paski szynke i groszek.podlewamy wywarem
(ok pol szkl) i chwile dusimy.nastepnie dodajemy ryz i szparagi i na wolnym ogniu
gotujemy az do wchloniecia wywaru po czym znów dolewamy go.
czynnośc powtarzamy az do uzyskania miekkosci potrawy (ok 25-30min)
na koniec dodajemy natke pietruszki,masło,pieprz ,sól (w razie potrzeby) oraz główki
szparagów i delikatnie mieszamy.ser pokroic w cienkie wiórki i posypac nim risotto.
podajemy gorące.


zielone risotto - kachaha1 27.01.07, 23:57    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd