FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

zapiekanka ze szpinaku

Zapiekanka ze szpinaku:
30 dkg makaronu rurki ugotowane al dente.Ja do gotowania dodaję trochę oliwy z
oliwek
Na dno głębokiej patelni wlewam trochę oliwy z oliwek, żeby cieniutką warstwą
pokryła dno.
Po odcedzeniu i zahartowaniu makaronu wrzucam go na patelnie i rozprowadzam
równą warstwą po całej powierzchni.
Farsz szpinakowy:
Na drugiej patelni: wlałem trochę wody i rozmroziłem paczkę szpinaku.
Odparowałem nadmiar płynu aby szpinak był gęsty. Włożyłem 1/3 kostki masła
śmietankowego 82%. Gdy masło całkiem się rozpuściło, wlałem ? torebki
śmietanki 30% z Kossowa Lackiego. Śmietanka stała kilka dni w lodówce, aż
zgęstniała. dodałem moją wedetę, grubo mielony pieprz, kilka posiekanych
listków bazylii, trochę utartej gałki muszkatołowej. Wszystko razem dokładnie
wymieszałem i poddusiłem chwilę na wolnym ogniu. Patelnię zdjąłem z ognia i
wystawiłem na balkon , żeby szybciej przestygło. Gdy już było prawie zimne
wbiłem5 jajek do szpinaku i dokładnie wymieszałem. Zalałem tym makaron i
równomiernie rozprowadziłem po całości. Na wierzchu posypałem tartym
parmezanem, a na to położyłem plasterki żółtego sera tak aby przykryły
wszystko równomiernie. Na to kilka wiórków masła i do piekarnika na ok 30min
temp 180 st. Zjedliśmy z keczupem smacznego


zapiekanka ze szpinaku - jarek_zielona_pietruszka 28.01.07, 23:27    
Re: zapiekanka ze szpinaku c.d. - jarek_zielona_pietruszka 28.01.07, 23:31    
Re: zapiekanka ze szpinaku c.d. - angelina.s 29.01.07, 05:17    
mam pytanie - panna111 29.01.07, 08:30    
Re:odpowiadam - jarek_zielona_pietruszka 29.01.07, 10:16    
A może wendeta? - cipcipkurka 29.01.07, 21:21    
Re: zapiekanka ze szpinaku - fettinia 29.01.07, 10:26    
Re: wendeta to wendeta - jarek_zielona_pietruszka 30.01.07, 20:03    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd