FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Marmolada pomaranczowa

Zrobilam po raz pierwszy w zyciu i jestem z siebie dumna! :)

Przepis z lutowego Good Food:

4 wyszorowane pomarancze, ok. 500g wagi (ja uzylam odmiany Seville - podobno
najlepsza na marmolade, bo ma duzo pektyn)

1.7 litra wody

1 kg cukru

Wykonanie:

Pomarancze przekroic na polowy i wycisnac sok do duzego stalowego garnka. Zachowac
pestki. Lyzeczka wybrac resztki miazszu i razem z pestkami zawiazac w kawalek muslinu
lub gazy, czyli zrobic taki woreczek. Skorki drobno posiekac na paseczki (mozna w
robocie, ale wtedy nie uzyskamy ladnych paseczkow) co jest najzmudniejsze w tym
przepisie.
Do soku w garnku dolac wode, wrzucic pokrojona skorke i nasz woreczek z pestkami.
Zostawic na noc. Dzieki temu wydobedziemy z owocow wiecej pektyn oraz zmiekczymy
skorke, co skroci czas gotowania.

Nastepnego dnia postawic garnek na ogniu, zagotowac. Gotowac odkryte ok 1,5 - 2 godz
do czasu kiedy skorka bedzie bardzo miekka (czas zalezy od tego, jak cienko pokroilismy
skorke). Plyn sie zredukuje.
Wyjac woreczek z pestkami i ostroznie wydusic do garnka, aby uzyskac jak najwiecej
pektyn (warto zalozyc gumowe rekawiczki, zeby sie nie poparzyc). Sam woreczek nie
bedzie juz potrzebny.
Zwazyc calosc (czyli plyn ze skorkami), powinnismy miec ok 775-800g. Jesli jest za duzo,
to pogotowac jeszcze chwilke. Jesli za malo, dolac tyle wody, aby uzyskac te 775-800g.

Wlozyc 4 male talerzyki do zamrazarki, ktorych potem uzyjemy do sprawdzenia, czy
marmolada jest dostatecznie scieta.
Dodac caly cukier do garnka, postawic na srednim ogniu, podgrzewac az do
rozpuszczenia cukru. NIE GOTOWAC zanim cukier sie rozpusci. Kiedy juz to nastapi,
zwiekszyc ogien i gotowac nie mieszajac. Po ok 5 minutach marmolada powaznie
zababluje i bedzie wygladac jakby miala wykipiec (co tez sie moze zdazyc, dlatego
wazne, zeby miec duuzy garnek). Po ok 8-10 min. gotowania nalezy sprawdzic, czy
marmolada jest gotowa.
W tym celu zdjac garnek z ognia, poczekac az piana opadnie, wyjac talerzyc z zamrazarki
i wylac na niego ok lyzke plynu. Wlozyc na 1 minute do zamrazarki, po czym wyjac i
przejechac po powierzchni palcem. Powinna sie troche marszczyc i slad po przejechaniu
palcem powinien byc widoczny przez dluzsza chwile. Jesli tak sie nie dzieje, postawic
garnek ponownie na ogniu i gotowac kolejne 2 min, po czym test powtorzyc. Ja chyba
testowalam ze 3 razy. Jesli mamy termometr, to masa powinna osiagnac temp. 105 stopni.

Kiedy uznamy, ze marmolada miala dosc, odstawiamy na 10 min, zeby zaczela gestniec,
po czym wlewamy do sloiczkow i od razu zakrecamy. Nie trzeba pasteryzowac.

Uff! Przepraszam, za dlugosc, ale chcialam wszystko dokladnie opisac.
Wydaje sie skomplikowany, ale robi sie bezproblemowo.

Bede jeszcze robic wariacje z marakuja:

Przepis jak powyzej, ale nalezy zwiekszyc ilosc cukru o dodatkowe 100g i dodac sok i
pulpe z 6-7 owocow marakuji, tyle, zeby miec 200ml (passion fruit).

--
"Legenda głosi, że urodził się w labiryncie i wyszedł z niego natychmiast drogą dedukcji."

Marmolada pomaranczowa - borsuk_dawid 06.02.07, 12:15    
Re: Marmolada pomaranczowa - ptasia 06.02.07, 12:21    
Re: Marmolada pomaranczowa - borsuk_dawid 06.02.07, 12:28    
Re: Marmolada pomaranczowa - fettinia 06.02.07, 12:39    
Re: Marmolada pomaranczowa - julsza 06.02.07, 13:07    
Re: Marmolada pomaranczowa - ptasia 06.02.07, 13:11    
cytrynowa - julsza 06.02.07, 13:29    
mmmmm, bomba, robie na Walentynki, a były takie: - jacek1f 06.02.07, 13:36    
Jacku, - cipcipkurka 06.02.07, 16:02    
no nie ma, kurde... a link sie nie otwiera, bo Mni - jacek1f 06.02.07, 16:57    
Re: Marmolada pomaranczowa - borsuk_dawid 06.02.07, 13:46    
Re: Marmolada pomaranczowa - elaola1 06.02.07, 15:09    
Re: Marmolada pomaranczowa - ptasia 06.02.07, 13:03    
mandarynka z Cointreau... - ptasia 06.02.07, 17:11    
Re: mandarynka z Cointreau... - fettinia 06.02.07, 17:12    
Re: mandarynka z Cointreau... - ptasia 06.02.07, 17:26    
oczywiście cytrusów, nie cytrysów (n/txt) - ptasia 06.02.07, 18:03    
Re: mandarynka z Cointreau... - borsuk_dawid 07.02.07, 14:57    
Re: mandarynka z Cointreau... - ptasia 07.02.07, 22:04    
się moczy..:-) jutro c.d.n.. n/t - jacek1f 07.02.07, 23:15    
konfitura cytrynowa - fettinia 06.02.07, 17:11    
Re: konfitura cytrynowa - bartoszowa 06.02.07, 17:15    
o rany sorry:))))) - fettinia 06.02.07, 17:20    
marmolada pomaranczowa najlepsza jest - kika2705 06.02.07, 17:23    
Re: marmolada pomaranczowa najlepsza jest - borsuk_dawid 07.02.07, 15:09    
Re: marmolada pomaranczowa najlepsza jest - kika2705 07.02.07, 20:15    
zara sie wkurze zas to samo... - fettinia 06.02.07, 17:25    
Re: zara sie wkurze zas to samo... - agus7 06.02.07, 17:51    
Re: zara sie wkurze zas to samo... - kika2705 06.02.07, 18:07    
konfitura z cytryn do herbaty - julsza 06.02.07, 19:11    
Re: konfitura z cytryn do herbaty - julsza 06.02.07, 19:29    
Re: Marmolada pomaranczowa - wiktoria244 07.02.07, 20:20    
klementynka - ptasia 11.02.07, 12:13    
Re: Marmolada pomarańczowa - agus7 11.02.07, 14:35    
i produkt finalny - agus7 11.02.07, 14:36    
groziłem i zrobiłem.. brrr słodkie, ale nie dla - jacek1f 14.02.07, 19:38    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd