FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  daktylowo-orzechowe dacquoise z kremem mokka
   szellka   08.02.07, 12:53 zarchiwizowany
słodycz bezy, intensywnie kawowy krem bardzo ciekawe zestawienie, chociaż
cięższe niż Pavlova

Daktylow-orzechowe dacquoise z kremem mokka
100 g orzechów włoskich
100 g daktyli
5 białek
225 g cukru
20 g kakao
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Odłożyć kilka orzechów i daktyli do dekoracji. Pozostałe posiekać, daktyle
pokroić na niewielkie kawałki. Uprażyć orzechy na patelni na złoto i wystudzić.
W misce ubić białka dodając pod koniec ubijania stopniowo po łyżeczce cukier
aż piana będzie sztywna i lśniąca, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i kakao.
Dodac daktyle i orzechy i delikatnie wymieszać. Na blasze narysować dwa koła
średnicy ok 23 cm - na każde z nich wyłożyć połowę masy bezowej. Piec 10 min w
temp 10st i potem jeszcze 25 w temp 150 st. Wystudzić w piekarniku przez ok 15
minut a potem na kratce.

Na krem mokka:
W misce ubić 100g cukru pudru z 100g miękkiego masła,45 g kakao i 5 łyżkami
czarnej kawy. Ubijać aż masa łatwo będzie się rozsmarowywać.

Na paterze wyłożyć spodem do góry jedną bezę, posmarowac kremem mokka i
przykryć drugą bezą. Odstawić do stężenia do lodówki ,a 2-3 godziny.
Udekorować pozostałymi orzechami i daktylami i oprószyć pudrem.

Smacznego

  Re: daktylowo-orzechowe dacquoise z kremem mokka
   ptasia   08.02.07, 12:57 zarchiwizowany
cudne... może nawet taką bezę bym zjadła...
ale rozumiem, że 10 min w 100, nie w 10 stopniach ;)?
--
There are nine million bicycles in Beijing/That's a fact/It's a thing you can't
deny/Like the fact that I will love you till I die
Bica

  tfu tfu pierwsze 10 min w 180 st! nt
   szellka   08.02.07, 13:10 zarchiwizowany


  Re: daktylowo-orzechowe dacquoise z kremem mokka
   posafega   08.02.07, 13:48 zarchiwizowany
W jeden przepis udało się upchnąć wszystko, czego ja nie cierpię :D
Ale za to Twoje zdjęcie Szellko, jest mistrzowskie i zrekompensowało mi tę
niedogodność ;)
--
Szlag trafił sygnaturkę :(

  Re: daktylowo-orzechowe dacquoise z kremem mokka
   jollka2   09.02.07, 12:34 zarchiwizowany
Wyglada zachęcająco :)
--
"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na
maczugi"
Albert Einstein

  Re: daktylowo-orzechowe dacquoise z kremem mokka
   illiterate   10.02.07, 19:11 zarchiwizowany
Zrobilam (zdjecia nie ma, bo nie ma czym) - i bardzo byl fajny, zwlaszcza, ze robi sie
latwo i szybko. Problem tylko byl z beza - zrobila sie na niej sucha skorka, ktora
skrywala srodek ciezki i lepki, i ona sie go, srodka tego, nie trzymala w ogole. W metny
sposob chce powiedziec, ze obkruszala sie niemozliwie, wiec placek wygladal jak
obskubany. Czy to tak ma byc? Podejrzewam, ze moglabyc to wina bialek, ktore
zostawilam w chodzacym mikserze i sie wziely i przebiły - tzn zanim dodalam cukier staly
sie od zbyt dlugiego ubijania wodniste i serowate. Gubie sie w domyslach.
--
nie wszyscy nadaja sie do polityki i dyplomacji. docenmy to.

  Re: daktylowo-orzechowe dacquoise z kremem mokka
   lis_ka   10.02.07, 22:30 zarchiwizowany
Wygląda po prostu bosko!!! Ale mnie bezy nie lubią i mi nie wychodzą :-(((


--
Forum Zdrowe życie

  Re: daktylowo-orzechowe dacquoise z kremem mokka
   kikkera   14.02.07, 15:13 zarchiwizowany
Wygląda świetnie!

Szellko, czy mogłabyś podąć źródło przepisu (do tortu gruszkowo czekoladowego także).
Bede wdzięczna.

--
Afryka Dzika

  Re: daktylowo-orzechowe dacquoise z kremem mokka
   szellka   14.02.07, 18:54 zarchiwizowany
oba przepisy wyszperałam gdzieś w sieci i nie zapisałam niestety źródła :0(

  Re: daktylowo-orzechowe dacquoise z kremem mokka
   dziuunia   14.02.07, 19:14 zarchiwizowany
Ten przepis jest bardzo podobny do tego, który jest w Deserach Mary Berry(podawałam
go na Cinie: www.cincin.cc/index.php?showtopic=11349&hl=dacquoise ) Tylko tam
jest niestety gigantyczna ilość cukru pudru w masie.

--
No wonda that Loch Ness Monsta keeps comin' back, woman! You keep givin' him three
fitty!

  Re: daktylowo-orzechowe dacquoise z kremem mokka
   szellka   14.02.07, 19:24 zarchiwizowany
tak tak to możliwe, że ten właśnie przepis widziałam, bo oglądałam jakiś z tej
książki, ale prędzej było to kombinowane z kilku przepisów na dacquoise, które
skądeś "wytrzasnęłam" m. in ze słodkiego fukiera

a to gruszkowe ciasto to pieczone jest od lat w hotelu Holiday Inn

--
silne upośledzenie litrówkowe

  Szkoda
   kikkera   14.02.07, 20:25 zarchiwizowany
lubię sobie z oryginałem
Taki mój mały fioł...

--
Afryka Dzika

  Re: daktylowo-orzechowe dacquoise z kremem mokka
   kajamama   14.02.07, 22:36 zarchiwizowany
Zdjęcie pyszne, a deser zapewne przesłodki:)
--
Spójrz! ja jestem naprawdę bogaty, bogaty
mam przecież gwiazdy na niebie i Ciebie i kwiaty!

  Re: daktylowo-orzechowe dacquoise z kremem mokka
   frapuczino   15.02.07, 00:47 zarchiwizowany

nic sie nie zmienilo, Szellko Twoje zdjecia to mistrzostwo swiata!!!
Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd