FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Bakłażan korzenny z soczewicą

Uwielbiam bakłażana. I w ogóle lubię dyniowate. W wersji duszonej przewijają
się przez nasz dom, czy raczej stół ;) przez cały rok, w sezonie ok.
maj-grudzień (dynie!) są conajmniej raz na tydzień, na ich bazie miksuję i
pasteryzuję pasty a la ajvar. Doprawiać można różnie, tak by było bardziej
rozgrzewająco, tak by było łagodnie, ziołowo - dowolnie. Poza tym jest to
swoista koloroterapia - nie wiem, jak was, ale mnie potrawy w żywych barwach
rozweselają.
Ponieważ bakłażan w tej chwili jest dostępny cały rok, a się stęskniłam, tu
wersja wczorajsza-improwizacja:
1 średniego bakłażana (ok. 0,4 kg) pokroić w miarę drobną kostkę, posolić,
odstawić by puścił sok. Nastawić wodę na soczewicę w małym garnku. W rondlu
najlepiej teflonowym rozgrzać oliwę razem z listkami z jednej gałązki świeżego
romarynu, na rozgrzaną oliwę wrzucić większy ząbek czosnku, po chwili,
koniecznie zanim zbrązowieje, dorzucić opłukanego i osączonego bakłażana.
Potrzymać wszystko razem, aż bakłażan nieco zmięknie. W międzyczasie
podgotować (ok. 5 min) 1/2 szkl. czerwonej soczewicy. Do bakłażana dołożyć
kartonik passaty pomidorowej lub puszkę pomidorów. Zabulgotać razem, skręcić
gaz na mały i dołożyć soczewicę. Doprawić - u mnie trochę jarzynki zamiast
soli, z ziół - oregano i czubrycy, szczypta ostrej papryki i, uwaga: trochę
(może 1/4 łyżeczki) cynamonu i 1/2 łyżeczki korzennej przyprawy do szarlotki
Kotanyi (która, z tego co sprawdzałam, najlepiej oddaje przyprawy korzenne
dodawane do zapiekanek mięsnych i warzywnych w kuchni kanadyjskiej). Ponieważ
passata była dość kwaśna, dodałam ok. 2 łyżeczek cukru pudru rozmarynowego
(kiedyś natchniona Nigellą wsadziłam do słoja cukier puder z suszonym
rozmarynem - pow. być gałązka świeżego, celem dosładzania sosów pomi i
duszonych dań mięsnych i proszę, czasem się przydaje).
Całość poddusić ok. 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem, ew. doprawić
solą i pieprzem. Podawać z kuskusem (wczoraj) lub ryżem, może do miękkiej
tortilli lub pide?
Taki wariant robiłam 1szy raz, wcześniej były wersje najróżniejsze: z cukinią,
brukselką, papryką; imbirem, kuminem, curry, słodką papryką i ostrą,
tymiankiem - kombinacje są niezliczone. Jednak często dodaję choć szczyptę
cynamonu, bo wydaje mi się, że i ja i bakłażan ją lubimy ;)
--
You are the tiger burning bright...
Bica

Bakłażan korzenny z soczewicą - ptasia 20.02.07, 19:16    
Re: Bakłażan korzenny z soczewicą - martvica 20.02.07, 21:05    
Re: Bakłażan korzenny z soczewicą - ptasia 20.02.07, 21:19    
Re: Bakłażan korzenny z soczewicą - thiessa 20.02.07, 22:25    
Re: Bakłażan korzenny z soczewicą - zabsterek 21.02.07, 09:09    
Re: Bakłażan korzenny z soczewicą - martvica 23.02.07, 19:58    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd