FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  "Garidopitakia"
   pinos   01.03.07, 21:12 zarchiwizowany
Przepis na rożki phyllo z nadzieniem z fety i krewetek dostałam z restauracji
"Santorini". Ale do phyllo z reguły daleko, a z ciastem francuskim po pierwsze
jestem na bakier, no i to jednak nie to samo...

Strzałem w dziesiątkę okazał się przepis na ciasto z moich ulubionych
cebulaczków, zamieszczonych kiedyś przez Salem...

50 dag twarogu
25 dag margaryny
50 dag mąki pszennej
pieprz, sól

Twaróg (najlepiej taki najzwyklejszy, z kostki) rozdrobnić trzeba rękami.
Dodać kostkę margaryny, dwie łyżeczki soli i znowu rozdrobnić. Dodać mąkę -
tyle, żeby wyrobić ciasto odchodzące od ręki, elastyczne. Następnie włożyć
ciasto do lodówki i przygotować farsz.

50 dag fety greckiej
50 dag krewetek koktajlowych
1 pęczek koperku
2 małe cebule
masło
sól, pieprz

Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać krewetki. Poddusić, aby
odparowała woda, następnie dodać posiekany koperek (tymianek, miętę), i drobno
pokruszoną fetę. Wszystko delikatnie wymieszać z przyprawami (pieprzem i
solą), na małym ogniu.

Ciasto wywałkować należy niezbyt cienko, wycinać miseczką koła, nakładać farsz
i lepić, jak pierogi.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pitakie, posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać ulubionymi ziołami, pieprzem, papryką... Piec w temperaturze
200 stopni około 25 minut (ale i po 15 minutach, mogą być już rumiane)

--
Mruczę dla Sinistry
fotoforum.gazeta.pl/3,0,522402,2,1.html

  a podeślesz mi takie pyszności :) nt
   lomas   01.03.07, 21:39 zarchiwizowany


  Re: "Garidopitakia"
   thiessa   01.03.07, 22:26 zarchiwizowany
Pewnie lepsze nawet niz z fillo, bo ono jest bez smaku. A polaczenia krewetek i fety
jeszcze nie probowalam. Wyglada super.
--
Chiny 16.06.2006-01.07.2006

  Re: "Garidopitakia"
   pinos   01.03.07, 22:30 zarchiwizowany
O, połączenie feta i krewetki jest super...

--
Mruczę dla Sinistry
fotoforum.gazeta.pl/3,0,522402,2,1.html

  Re: "Garidopitakia"
   jswm   01.03.07, 22:58 zarchiwizowany
jej jakie piękne, ślinotok!

  włąśnie w tej chwili wrocilismy z S... i nie byly
   jacek1f   01.03.07, 23:52 zarchiwizowany
takie :-( takie dobre, i takie ladne...

Na 10 potraw, dla mnie tylko zaskoczyli mnie jakscia kalmarow ...

Twoje pikne!

  Re: "Garidopitakia"
   evamarija   02.03.07, 10:15 zarchiwizowany
A mozna zobaczyc przepolowiony?
--
Forumprawne

  Re: "Garidopitakia"
   pinos   02.03.07, 12:06 zarchiwizowany
Jak upiekę drugą, zamrożoną porcję, to tak ;o)
--
Mruczę dla Sinistry
fotoforum.gazeta.pl/3,0,522402,2,1.html

  Bardzo do mnie przemawiają.
   cipcipkurka   02.03.07, 11:17 zarchiwizowany
Tyle że mi bliżej do filo niż do twarogu :-)
--
Departament Wspierania Cnoty i Walki z Występkiem

  Re: "Garidopitakia"
   carmela_soprano   02.03.07, 11:27 zarchiwizowany
A te krewetki po tak długim duszeniu/pieczeniu nie będą gumiaste?

  Re: "Garidopitakia"
   pinos   02.03.07, 12:05 zarchiwizowany
koktajlowe to i tak ersatz ;o)
na szybko można zrobić ze zblanszowanymi i surową cebulą...
--
Mruczę dla Sinistry
fotoforum.gazeta.pl/3,0,522402,2,1.html

  Pinos, obłędne! Powiedz jeszcze, ile sztuków
   basiul   02.03.07, 12:56 zarchiwizowany
Ci wyszło? I czy zamrażasz surowe czy upieczone? świetny pomysł z tym mrozeniem,
nota bene, za jednym zamachem więcej naprodukować a potem leniwie do pieca
wstawiać...
dzięki za inspirę:)

  Re: Pinos, obłędne! Powiedz jeszcze, ile sztuków
   pinos   02.03.07, 13:17 zarchiwizowany
Zamroziłam surowe - podobnie jak pierogi mrożę.
Sztuk ile wyszło... ze 80?
--
Mruczę dla Sinistry
fotoforum.gazeta.pl/3,0,522402,2,1.html

  80, łomatko! no nic, pozostaje nadzieja, ze szybko
   basiul   02.03.07, 13:28 zarchiwizowany
się robią:) w pierogach jestem rodzinnym miszczem (lepienia i jedzenia, chodzi o ilość:)

dzięki za szybką odpowiedź, moze na weekend się załapią
Btw. fajna nazwa, ciekawe skąd się wzięła...

  Re: 80, łomatko! no nic, pozostaje nadzieja, ze s
   pinos   02.03.07, 14:44 zarchiwizowany
Z greckiego:
garides - krewetki
pitakia - rożki, bułeczki, i inne takie małe wypieki...
czy dobrze myślę, Jacku?
--
Mruczę dla Sinistry
fotoforum.gazeta.pl/3,0,522402,2,1.html

  Re: "Garidopitakia"
   brunosch   04.03.07, 12:22 zarchiwizowany
Mlask :b
na przystawkę zyrtec, na deser dużo wapna.
To się nazywa masochizm - przy alergii na krewetki tak bardzo je lubię :)
--
Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć

  dobrze:-) pita - ciasto, pieróg, piatakia - l.m
   jacek1f   04.03.07, 12:33 zarchiwizowany
od maleńkich, mniejszych pierożków..

spinako - pitki - ze szpinakiem,

garido.. z krewetkami itd itp..:-)

tiropitaki:-) zwane przez Młodego kiedyś pteropitakami - od tiri - ser, pierożki z serem:-)

:-) mniam.


  Re: podobają mi się,
   narcyza5   04.03.07, 14:52 zarchiwizowany
tylko te krewetki czymś bezmięsnym bym zastąpić musiała.
Pieczarki może? Albo cieciorka?
W każdym razie - do wypróbowania.


--
Niezmiennie jest mi przyjemnie,
gdy świat sobie radzi beze mnie

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd