FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Oponki Dukielskie

Podaje przepis na przepyszne oponki w wg przepisu mojej teściowej
po prostu rozpływają się w ustach

1/2 paczki drożdży
2 żółtka
3 dobre garści cukru
1/2 l mleka
mąka

w ciepłym przegotowanym mleku rozpuszczamy drożdże, 2 garści cukru i żółtka.
Odstawić na około 10 minut
Dodać mąki tak aby było w miarę gęste ale nie za geste (inaczej nie umiem tego
wyjaśnić)
odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia
Po tym okresie czasu dodać jeszcze mąki i cukru. Wyrobić mątewką w garnku.
Ciasto wyłożyć na stolnice. Uwaga!!!: Powinno być dosyć rzadkie!!!!
rozprowadzić ręką cisto a potem szklanką wykrawać koła a w środku np
kieliszkiem drugą dziurkę tak aby powstały oponki
Rozłożyć na stolnicy do wyrośnięcia.
Smażyć na złoty kolor.
Ciasto ma być naprawdę rzadkie!

Ja robiłam pierwszy raz sama i oczywiście dałam za dużo mąki i zrobiłam za
twarde ciasto
ale i tak były super w smaku



--
a życie toczy się dalej

Oponki Dukielskie - bk110 20.03.07, 13:05    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd