FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  mazurki wielkanocne
   hania731   23.03.07, 12:42 zarchiwizowany
Od 7 lat pieke mazurki.Zaczęłam od jednego, a potem co roku więcej,aż trzeba było
przystopować,bo nie mam tego jak przewozić do mamy,gdzie zawsze jadę na święta.
A teraz mazurki ozdabia ze mną moja córeczka,już zarażona bakcylem mazurkowym.

mam dwa przepisy na ciasto,
Pierwsze ( to z mąką krupczatką i gotowanymi żółtkami) jest bardzo kruche i trzeba się
trochę pomęczyć ,żeby je łądnie wyłozyć na blaszce i potem uważać,żeby się nie
połamało, ale za to w smaku preferowane przez moją rodzinkę.
Drugie łatwiejsze do zrobienia.

I ozdabianie według fantazji.
Przepisy dopiszę potem,jeżeli ktoś bezdie zainteresowany.

  Re: mazurki wielkanocne
   kika2705   23.03.07, 12:46 zarchiwizowany
przepis oczywiście poproszę

  Re: mazurki wielkanocne
   hania731   23.03.07, 12:49 zarchiwizowany
jeszcze kilka,przepisy postaram się później

  Re: mazurki wielkanocne
   joans   09.04.07, 11:36 zarchiwizowany
HAnia ,jakzrobilas ta rozowa mase? Mieszkam bardzo daleko w SIngapurze , nie ma tu
ani mazurkow , ani takiej tradycji . Tez rozowy bardzo mi sie podoba , jak wszystkie ale
ten szczegolnie Pozdrawiam

  Re: mazurki wielkanocne
   elaola1   23.03.07, 12:49 zarchiwizowany
Bardzo ,bardzo,bardzo prosże o przepisy!

  Re: mazurki wielkanocne
   hania731   23.03.07, 12:49 zarchiwizowany
No i mojej córci ubiegłoroczny

  Re: mazurki wielkanocne
   dorotus76   23.03.07, 12:57 zarchiwizowany
Piekne!
A i córeczka utalentowana :)
--
home is where the heart is...
moje SŁODKIE życie

  jak napisano u góry w zasadach rządzących tym
   poughkeepsie   24.03.07, 19:27 zarchiwizowany
forum, przepisy są obowiązkowe, nie ma od tego reguły.
--
Komitet Pomocy dla Zwierząt

  wyjątków, tfu :)
   poughkeepsie   24.03.07, 19:28 zarchiwizowany
a ja ze Śląska jestem i tu się mazurków nie robi :)
--
Komitet Pomocy dla Zwierząt

  przecież są przepisy tylko poniżej
   kaska116   24.03.07, 23:03 zarchiwizowany
więc o co chodzi?

  Re: mazurki wielkanocne
   fettinia   23.03.07, 12:57 zarchiwizowany
o rany-toz to cala fabryka mazurkow:)
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: mazurki wielkanocne
   hania731   23.03.07, 13:57 zarchiwizowany
Ciasto mazurkowe klasyczne: ( oczywiście według mnie klasyczne )

50 dkg mąki krupczatki
20 dkg masła
10 dkg cukru pudru
cukier waniliowy
3 ugotowane żółtka

jeżeli bedzie bardzo ciężko zagnieść,a nie jest to łatwe to dodaję łyżkę smietany.

Mąkę przesiac na stolnicę.
Dodać przetarte przez drobne sitko żółtka.
Mąkę posiekać z masłem,żółtkami i cukrem i szybko zagnieść kruche cisato.
Zostawić w chłodnym miejscu na 20-30 minut.
Potem 1/4 ciasta odłozyć, a 3/4 rozwałkować na grubość około 3/4 cm.
Wyłożyć do blaszki.
Z odłożonego ciasta uformować wałeczek grubości palca,dopasować do obwodu ciasta,
przycisnąć , tak aby dobrze się przykleił.
Wałeczek ukształtować ozdobnie ( widelcem, nożem ),powierzchnię posmarować
białkiem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na złoty kolor.


Ciasto drugie na mazurki ( łatwiejsze w wykonaniu ):

50 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
cukier waniliowy
20 dkg masła
3 żółtka ( w wersji 3 3 żółtka gotowane i przetarte)
śmietana 2-3 łyżki
Wykonanie jak wyżej.


  Re: mazurki wielkanocne
   szafirek4   23.03.07, 13:58 zarchiwizowany
Bardzo prosze o przepis na mazurek z pierwszego zdjecia prawy dolny róg ( ten z tymi
dwoma kwiatuszkami).

  Re: mazurki wielkanocne
   hania731   23.03.07, 14:32 zarchiwizowany
To jest własnie mój pierwszy mazurek, czyli klasyka rodzinna i musi być pieczony na
każde święta, jest to tak zwany mazurek ze słonecznikami.

Spód według przepisu jak wyżej, a góra:

Stopić w garczku pół kg krówek ( miękkich ), 1 czekoladę i dodać bakalii według uznania.
Ja daję orzechy, daktyle,figi,orzechy laskowe, daktyle,ale w ogóle to robie tak,że ten
mazurek zostawiam na koniec i daję wszytsko co zostało z przygotowania innych
mazurków.

Jeżeli topimy i jest za gęste to dolać odrobinę śmietanki kremowej słodkiej lub mleka.

Wyłożyć na upieczony spód i ozdabiać.
na brzegach dookoła połówki orzechów maczane w karmelu, a kwiaty : środek śliwka
kalifornijska pokrojona w cienkie paseczki i ułozona, tak aby przypominała środek
słonecznika, a płatki to kawałki małej mandarynki, także zanurzone w karmelu.

W przepisie oryginalnym należało ugotować karmel z wody i cukru i w tym maczać, ale ja
jak nie mam czasu, kupuje słodkie mleko i gotuje aż uzyskam konsystencje rzadkiego
karmelu.

  Re: mazurki wielkanocne
   gingers73   23.03.07, 15:05 zarchiwizowany
A takie były u nas w zeszłym roku...
--
pozdrawiam, GINGERS

"Kim jest przyjaciel? To jedna dusza mieszkająca w dwóch ciałach."

  Re: mazurki wielkanocne
   breskva   23.03.07, 15:43 zarchiwizowany
Moje zeszłoroczne mazurki czekoladowe :)


  Re: mazurki wielkanocne
   fettinia   23.03.07, 15:53 zarchiwizowany
dawac przepisy-nie ma tak dobrze:)
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: mazurki wielkanocne
   s.dominika   23.03.07, 16:00 zarchiwizowany
Jakkkkkkkieeeeeee piękne. Też piekę w tym roku, a co !! W zeszłym zrobiłam tylko
1 czekoladowy i nie dotrwał do Świąt ;-)

  Re: mazurki wielkanocne
   pesteczka5   23.03.07, 16:11 zarchiwizowany
To u mnie będzie przepis bez zdjęcia:

ciasto kruche
300 g mąki
200g masła
100g cukru pudru
1 żółtko

zagnieść szybko po przesiekaniu, upiec spód. Radzę piec na papierze do pieczenia i się
go nie pozbywać - mazurek jest bardzo kruchy.

Na to masa kajmakowa z gotowanego 4 godziny słodzonego mleka skondensowanego,
a na nią
zmielone orzechy (około 25 dkg) zaparowane z mlekiem i łyżką cukru - tyle mleka, żeby
masa była jak plastelina, czyli zabrała się i nie lała.
Mas ma być płasko, po ok. pół cm do cm.

Zdobiony zwykle skórkami cytrusów i płatkami migdałów, przepyszny.


  Re: mazurki wielkanocne
   dorotus76   23.03.07, 17:14 zarchiwizowany
Ja też zawsze robie kajmakowy:)
--
home is where the heart is...
moje SŁODKIE życie

  Re: mazurki wielkanocne
   dorotus76   23.03.07, 17:16 zarchiwizowany
a przepis tu:
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,55912250,55912250.html
--
home is where the heart is...
moje SŁODKIE życie

  Re: mazurki wielkanocne
   julsza   23.03.07, 20:22 zarchiwizowany
a nie sprzedalybyscie jednego? ;)
oto moj ubiegloroczny - ale ja poszlam absolutnie najprosciej w swiecie - wafle
posmarowalam roztopinymi krowkami. smakowalo :)

--
Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać (W.Disney)

  Poprosze o przepis na mase czekoladowa
   madziulek8   24.03.07, 08:03 zarchiwizowany
mnie sie zawsze zwarzy, ale moze macie jakis inny sposob przygotowywania?
Pozdrowienia

  dziuunia dalej jest nie do pobicia:)
   siostraheli   24.03.07, 13:18 zarchiwizowany

  Re: dziuunia dalej jest nie do pobicia:)
   mika974   24.03.07, 16:18 zarchiwizowany
Napiszcie mi proszę kiedy zrobić mazurki? Bo słyszałam, ze wychodzą twarde i dopiero z
czasem miekną. To ile przed Wielką Sobotą upiec ciasto? a kiedy ozdabiać? Patrząc na
Wasze piękne mazurki muszę w tym roku upiec koniecznie:)

  Re: dziuunia dalej jest nie do pobicia:)
   siostraheli   24.03.07, 18:45 zarchiwizowany
ja zawsze tuz przed świetami. Ciasto kruche raczej z czasem robi się bardziej
wilgotne, a nie bardziej kruche. To jednak nie pierniki, które wymagają leżakowania.

  Re: dziuunia dalej jest nie do pobicia:)
   kaska116   24.03.07, 23:01 zarchiwizowany
ależ skąd, to kwestia gustu, mazurki dziuni śliczne,ale moje dzieci są zachwycone takimi
kolorowymi jak wyżej.

Takie kolorowe mazurki są ciepłe jak wiosenny dzień.

Mazurki dziuni piękne, ale takie bardzie dla dorosłych,
czyli dla każdego coś dobrego , a chyba nie chodzi tu o rywalizację.

  Re: mazurki wielkanocne
   dull   24.03.07, 22:18 zarchiwizowany
moje zeszłoroczne mazurki :)

  PIĘKNE!!!
   zly_porucznik   25.03.07, 08:23 zarchiwizowany

  wzorki???
   mkmarek5   25.03.07, 16:17 zarchiwizowany
a powiedzcie mi proszę jak się robi takie śliczne wzorki???

mam polewę i co mi jest potrzebne żeby wyszły takie kontury czekoladowe???

  Re: wzorki???
   mkmarek5   25.03.07, 16:18 zarchiwizowany
takie wzorki jak u dziuuni:)

  Re: wzorki???
   siostraheli   25.03.07, 20:33 zarchiwizowany
dziuunia ma taką łapkę pewną. Pędzelkiem tak leci.
Oczywiście wszystkie mazurki piękne, a te dziecięce wręcz cudne. Chciałam tylko
przypomnieć mazurki dziuuni, jako wzorzec, do którego nigdy mi się nie udało
zbliżyć.

  Re: wzorki
   kwieta4   02.04.07, 06:01 zarchiwizowany
tu jest strona sugerujaca wykorzystanie wszystkich koncowek dekoratorskich. kazdy
obrazek pokazuje jaki wzorek mozna konkretna koncowka stworzyc. na pierwszym
obrazku od lewej jest tort, a na drugim - wzorki 'pisane' koncowkami # 1 i #2,
przeznaczonymi wlasnie do takiego "pisania". na mazurkowych pisankach tez:)

a koncowki i worki do nich mozna zamowic tu:

tortownia.pl/produkty.php?kid=59



  Re: wzorki cd
   kwieta4   02.04.07, 06:12 zarchiwizowany
zapomnialam podczepic pierwszy link. oto on - caly przekroj wzorow i koncowek do nich
w kursie obrazkowym:)

www.sugarcraft.com/catalog/books/AtecoManual/cake_manual.shtml

  Re: Czapki z glow
   hela1   03.04.07, 23:00 zarchiwizowany
Mazurki sa piekne, i te dzieciece, i te dorosle. Upieczemy chyba jakis z dziecmi, inaczej sie
nie da :).
A tu mazurek Siostry i moj z Wielkanocy 2006, poprawny politycznie.

  Re: Czapki z glow
   hela1   03.04.07, 23:02 zarchiwizowany
I jeszcze zdjecie.

  Re: Czapki z glow
   fettinia   03.04.07, 23:04 zarchiwizowany
chyba niepoprawny:D
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: Czapki z glow
   hania731   04.04.07, 00:16 zarchiwizowany
super kaczuchy, bardzo mi się podobają!

  Re: mazurki wielkanocne
   s.dominika   04.04.07, 08:44 zarchiwizowany
Może głupie pytanie, ale w związku z tym, że u mnie w rodzinie nikt nie przepada
za gorzką czekoladą, to czy zamiast gorzkiej - do mazurka czekoladowego nada się
mleczna? Wiem, że kolor nie ten sam, ale tu o smak chodzi. Bo u mniej w
rodzinie, to jakieś francuskie pieski pod względem gorzkiej czekolady.

  Re: mazurki wielkanocne
   hania731   04.04.07, 16:40 zarchiwizowany
ja robiłam z gorzkiej i mlecznej kiedyś, bo tak mi zostało czekolad i było
dobre, ale myślę, że można i z mlecznej tylko nie bedzie taki ciemny, tylko dużo
jaśniejszy.

  Mazurka czas zacząć :)
   zla_wiedzma   04.04.07, 19:31 zarchiwizowany
ciasto kruche:
1/2 kg krupczatki,
1 margaryna 250 g,
1/2 szkl. cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 żóltka
2 łyzki śmietany,

Szybko zagnieść i do lodówki na 1/2 h :) . Wyłożyć foremkę i piec ok 30 min w 180* C.
Ponakłówać zeby sie nie wybrzuszyło

nadzienie z krówek gdzieś tu znalezione ale pwotórzę :D
1/2 kg krówek i tabliczkę czekoaldy rozpuścić razem

Aha i ważne zeby był mały pomocnik :D wietdy jest najlepsiejsze ale jak nie ma też dobre
wychodzi :)
--
KOLEJNOŚĆ LITER NIE MA ZNACZENIA :)
Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch nie
ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby
prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzo

  Re: Mazurka czas zacząć :)
   halberek   04.04.07, 20:11 zarchiwizowany
O kurczę, pokrzyżowałaś mi plany, bo nie znałam tego patentu żeby do krówek
dodać czekoladę...A to może być dobre. I gratuluję sygnaturki. Zazwyczaj mnie
osłabiają, Twoja jest świetna !

  Re: Mazurka czas zacząć :)
   fettinia   04.04.07, 20:18 zarchiwizowany
ooo tak korwki z czekolada beda oki:)Wyprobuje:)
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: Mazurka czas zacząć :)
   hania731   04.04.07, 20:27 zarchiwizowany
krówki z czekoladą są pyszne, tylko krówki powinny być takie ciąąągnąąceeee się.
Ja jeszcze robię drugą wersję i dodaję bakalie, tylko wtedy nie jest już taki równy.

W tym roku mam opóźnienie i jeszcze nie upieczone spody pod mazurki.

Jutro do dzieła.

  Re: Mazurka czas zacząć :)
   fettinia   04.04.07, 20:31 zarchiwizowany
no tu dostepne sa tylko kruche-zobaczymy co wyjdzie:)
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: Mazurka czas zacząć :)
   karolina988   04.04.07, 20:54 zarchiwizowany
Ile czasu moze stac taki mazurek?jak go nikt wczesniej nie zje. jak upioke
jutro to nie wyschnie mi do świąt?

  Re: Mazurka czas zacząć :)
   zla_wiedzma   04.04.07, 21:02 zarchiwizowany
ja swojego włożyłam do reklamówki :) i postawiłam tam gdzie wzrok nie sięga :) ale ciii
--
KOLEJNOŚĆ LITER NIE MA ZNACZENIA :)
Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch nie
ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby
prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzo

  Re: Mazurka czas zacząć :)
   hania731   05.04.07, 08:57 zarchiwizowany
Robiłam też jednego roku z kruchych, bo nie miałam ciągnących , też wyszło tylko
dłużej je topiłam i dodałam troszkę śmietany kremówki.

  Re: Mazurka czas zacząć :)
   zajbel   08.04.07, 17:28 zarchiwizowany
trzy razy obejrzałam wszystkie mazurki. Są śliczne! Ja też robię ale idę po najmniejszej
linii oporu i by rodzina zjadła i nie narzekała że ciasto niezbyt kruche piekę spód
biszkoptowy i ubieram. też smaczny szkoda że nie zrobiłam zdjęcia. Pozdrawiam .

  Re: mazurki wielkanocne
   angelina.s   05.04.07, 13:58 zarchiwizowany
Piękne te wasze mazurki dziewczyny! Gratuluję zdolności i cierpliwości...mi sie nigdy nie
chce tyle pracy wkładać w coś, co i tak zaraz zjem ;)

  Re: mazurki wielkanocne
   halberek   05.04.07, 16:32 zarchiwizowany
Ale ten jest Twój ? Bo jeśli tak, to ja z kolei gratuluję. Co to są te białe kulki ?

  Re: mazurki wielkanocne
   angelina.s   05.04.07, 16:55 zarchiwizowany
tak, ten jest mój...dziękuję bardzo :)
Białe kulki to mleczne draże ;)

  Re: mazurki wielkanocne
   hela1   05.04.07, 20:58 zarchiwizowany
Dolaczam moje, ciasto klasyczne kruche, polewa to kajmak z mleka skondensowanego z
dodatkiem tabliczki czekolady z 77 % kakao, dekoracja z migdalow i orzechow w polewie.

  do Hani
   nikka00   05.04.07, 21:45 zarchiwizowany
Mam pytanko, jestem początkująca, bardzo bardzo początkująca.. stąd takie pytanie:
nie mam wagi domowej - ile to 50 dkg mąki, 10 dkg cukru pudru tak objętościowo?
Twoje piękne mazurki skłoniły mnie do wykonania premiery w tym roku. Ale za chiny
ludowe nie wpadnę na to ile to 10 dkg cukru pudru .......

  Re: do Hani
   jeune-et-belle   06.04.07, 04:04 zarchiwizowany
Podaje prosty (?) przelicznik:
1 szklanka (taka zwykla, 250 ml), pelna po brzegi, pomiesci:
18 dkg maki
23 dkg cukru
20 dkg cukru-pudru

Powodzenia!


  do pięknej i młodej :))
   nikka00   06.04.07, 10:58 zarchiwizowany
Bardzo dziękuję!! No to będzie premiera :)

  Re: mazurki wielkanocne
   siostraheli   05.04.07, 22:26 zarchiwizowany
Gratuluję autorkom mazurków znalezienia się na głównej stronie gazety!

  Re: mazurki wielkanocne
   jutta   05.04.07, 22:38 zarchiwizowany
Moje tegoroczne mazurki to klasyczne kruche ciasto a wierzch to ugotowane mleko z
puszki o smaku kakaowym. Ozdoby sa z kruchego ciasta, lukru plastycznego i lukru na
bazie bialka.



  tegoroczne mazurki
   iwa01   05.04.07, 23:01 zarchiwizowany
własnie skończyłam stroić tegoroczne mazurki, w sumie 5, na 5 róznych stołów
mazurek cygański, praktycznie same bakalie

  Re: tegoroczne mazurki
   iwa01   05.04.07, 23:03 zarchiwizowany
cd

  A to i ja się dokleję ze swoim :-):
   joisana   06.04.07, 11:15 zarchiwizowany

Ciasto tradycyjne kruche z gotowanych żółtek i krupczatki. Mazurki u mnie w domu były
piętrowe, a nie z jednej warstwy ciasta, także i ten ma 3 warstwy ciasta i przełożony jest
kremem maślanym i powidłami śliwkowymi, na wierzchu lukier, migdały, jajka cukierki
czekoladowo-lukrowe i posypka kolorowa.

  mazurek czekoladowy z bakaliami
   szellka   06.04.07, 11:18 zarchiwizowany
z powodów oczywistych :0PP przekroju nie będzie

--
silne upośledzenie litrówkowe

  Re: mazurek czekoladowy z bakaliami
   zlota-puma   06.04.07, 11:28 zarchiwizowany
Szellko, zawsze zaglądam do Twoich postów i nigdy się nie zawiodłam, zawsze jestem
pod wrażeniem !
Tym razem jest tak samo :)))

Czy Ty kiedyś wspominałaś, że nie przykładasz się do wykończeń ? (mylę się, czy dobrze
pamiętam?).
No nie wyobrażam sobie co zobaczyłabym, gdybyś przyłożyła się jeszcze bardziej ! :)

Nie przepadam za mazurkami, ale Twój mazurek zjadłabym bardzo chętnie :)



  Re: mazurek czekoladowy z bakaliami
   aire1   06.04.07, 12:05 zarchiwizowany
Szellko, jak robisz polewę?

  Re: mazurek czekoladowy z bakaliami
   dolores12   06.04.07, 12:20 zarchiwizowany
Piękne te mazurki i bardzo fotogeniczne. ja niestety za tym ciastem nie przepadam, za
słodkie i mało wilgotne, ale pamiętam, że jak byłam młodsza, to co roku dekorowałam
takie kajmakowe. Chyba zrobię tylko po to, żeby dziecię miało frajdę...

  Re: mazurek czekoladowy z bakaliami
   karolina988   06.04.07, 12:28 zarchiwizowany
Nigdy nie piekłam mazurków ale w tym roku przez Was musiałam bo oprzeć się nie
mogłam.Pierwsze dekorowały dzieci ,drugie razem.

  Re: mazurek czekoladowy z bakaliami
   szellka   06.04.07, 13:42 zarchiwizowany
Masę robię bardzo podobnie jak już w tym poście dziewczyny pisały - roztopione
krówki z czekoladą, odrobiną masła. Jak dobrze się rozpuści dodać wszelakie bakalie.
--
silne upośledzenie litrówkowe

  Poma no wiesz...
   szellka   06.04.07, 13:43 zarchiwizowany
bo się zarumienię - tu sa osoby, które robią naprawdę piękne i pracochłonne
rzeczy. Mnie tam daleko do nich.
Wesołych Świąt!
--
silne upośledzenie litrówkowe

  Re: Poma no wiesz...
   zlota-puma   06.04.07, 13:47 zarchiwizowany
Wesołych świąt, Szellka :)))

Nie rumień się, nie ma powodu; napisałam, co myślę i tyle :)

  Dodaję swoje :)
   izka_74   07.04.07, 11:39 zarchiwizowany
Według przepisu hani. Jeden jest z masą z gotowanego mleka skondensowanego
zmiksowanego ze stopioną czekoladą, drugi jest z konfiturą z czarnej porzeczki mocno
zagęszczoną i polewą czekoladową.

--
Tropienie umykających myśli

  Re: Dodaję swoje :)
   magga5   07.04.07, 14:47 zarchiwizowany
Ja robie pierwszy raz w zyciu mazurki, no i oczywiscie mam problem, bo nie
moglam dostac slodzonego mleka skondensowanego w puszce i kupilam nieslodzone.
Czy to ma znaczenie? Prosze o pomoc i rade. Pomyslalam, ze po ugotowaniu tego
mleka zmiksuje z cukrem pudrem i starta gorzka czekolada i dodam orzechy.

  no to moja premiera!!!
   nikka00   07.04.07, 14:57 zarchiwizowany
Ale mam stracha... nigdy tu nic nie umieszczałam, a poza tym jak już w tym wątku
pisałam jestem kompletnym lajkonikiem cukierniczym :)).... No to... raz kozie śmierć!!!
Mój mazurek tara!!

  Re: no to moja premiera!!!
   ancza7   07.04.07, 15:39 zarchiwizowany
Moja też! Dobrze, że maluchy pomogły! Ciekawe, jak to smakuje?

  Re: no to moja premiera!!!
   ancza7   09.04.07, 20:46 zarchiwizowany
Już wiem - smakuje znakomicie (masa z krówek+gorzka czekolada+bakalie)

  Re: no to moja premiera!!!
   piani   09.04.07, 00:56 zarchiwizowany


  Do Nikki
   piani   09.04.07, 01:01 zarchiwizowany
Obejrzalam caly watek z wielka przyjemnoscia :)

Mam wielka prosbe do Nikki. Czy moglabys podac dokladny przepis na karmel, z ktorego
zrobilas zlote nitki? Bardzo bym chciala zrobic takie cudenko, ale moje proby wg.
przepisow "z ksiazki" skonczly sie porazka. Dzieki serdeczne, szczegolnie za nietypowe
pomocne uwagi.

  Re: Do Nikki
   nikka00   09.04.07, 18:15 zarchiwizowany
Przepraszam ze tak późno ale niestety zamieszanie świateczne.... Te nitki, to nic innego
jak karmel - palony cukier, który po lekkim ostudzeniu można tak kształtować - ciągnie
się wtedy. Biorę dużą łyżkę, moczę ją w oliwie i widelczykiem wyciągam z garnuszka nitki
karmelu nakładjąc je na odwróconą łyżkę. Układają się w taki quasi-koszyczek. Dzięki
temu że łyżka jest naoliwiona można łatwo ten koszyczek z niej zsunąć. Ot i cała
tajemnica :)

  Re: Do Nikki
   piani   10.04.07, 11:10 zarchiwizowany
Dziekuje bardzo :)
Czyli po prostu cukier rozuszczoy na patelni. Myslalam, ze dodaje sie np. wody lub soku
z cytryny. Super, dziekuje szczegolnie za podowiedz o oleju!

  Re: Do Nikki
   nikka00   11.04.07, 20:23 zarchiwizowany
polecam oliwę z oliwek a nie olej. Nie wiem czemu, ale kiedy maczam w oleju karmel
zaślizguje się z łyżki, a kiedy maczam w oliwie to jest ok. Powodzenia!!!

  Re: mazurki wielkanocne
   qchcia1   07.04.07, 15:12 zarchiwizowany
Mój świąteczny debiucik na grupie.
Mazurki piekę od lat, a w tym roku zrobiłam cytrynowego, orzeczowego i
czekoladowo - migdałowego. Dwa ostatnie na zdjęciach.

  Re: mazurki wielkanocne
   ppolkaa   07.04.07, 19:05 zarchiwizowany
zachęcił mnie ten smakowity wątek i też zrobiłam pierwszy raz mazurka:-)
--
KACPEREK
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=19500964&a=43922088&s=1
fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,19500964,55451851.html

  Re: mazurki wielkanocne
   mazda25   07.04.07, 20:32 zarchiwizowany
piekne sa te twoje mazurki,moze masz jakis nieskomplikowany przepis na mase
kokosowa na mazurek

  Re: mazurki wielkanocne
   panigazeta   07.04.07, 22:15 zarchiwizowany
Mazury miod malinka jak by to moj tata powiedzial :)

wesolych siwat i smacznych mazurkow

  No to może i ja coś dodam ;)
   my.sza   07.04.07, 22:07 zarchiwizowany


  Re: mazurki wielkanocne
   komarka   07.04.07, 23:55 zarchiwizowany
Dorzucam swoje - bakaliowy.
Przepis już był - fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,22126213,22126335.html

Zające i jajka do ozdoby "ukulane" z marcepanu :)
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: mazurki wielkanocne
   komarka   07.04.07, 23:57 zarchiwizowany
Maurek makowy - kruchy spód, masa makowa (taka jak na makowca japońskiego),
lukier cytrynowy.
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: mazurki wielkanocne
   komarka   08.04.07, 00:00 zarchiwizowany
Miało być "mazurek" nie maurek :)))) Ze zmęczenia gubię literki ;)
Wesołych Świąt!
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: mazurki wielkanocne
   zlota-puma   08.04.07, 11:55 zarchiwizowany
Komarko, piękny mazurek ! :D


  Re: mazurki wielkanocne
   podyanty   08.04.07, 09:00 zarchiwizowany
No, to i ja sie pochwale mazurkowym debiutem!
Dwa pierwsze byly "leniwe" , tj z gotowego ciasta (shortcrust pastry) z kajmakiem (metoda
puszkowa).
Produkcja dziecieca:
img221.imageshack.us/img221/5804/mazurekjuliiac9.jpg
Produkcja mamowa:
img294.imageshack.us/img294/2047/mazurekkasiml3.jpg
Dwa nastepne na kruchym spodzie wg jednego z przepisow z tego watku.
Ten sie nieco przypalil, ale zostal pozarty w mgnieniu oka !
img152.imageshack.us/img152/4356/mazureksliwkowy2bisnu4.jpg
Ten zostal upieczony "na golasa" a potem potraktowany powidlami sliwkowymi i ozdobiony.
img177.imageshack.us/img177/3990/mazureksliwkowybisxa9.jpg
Barana i zajaca prosz ogladac w watku baranim :)

Udanych swiat - przesylam Wam tez nieco naszego slonca!


  mazurki wielkanocne podyanty - Erratum
   podyanty   08.04.07, 09:03 zarchiwizowany
Golas i przypalony powinny zamienic sie miejscami;)

  Re: mazurki wielkanocne
   ziuz   08.04.07, 11:48 zarchiwizowany
Witam!

a oto moje mazurki.
w tym roku tylko dwa: kajmakowy i miodowo-orzechowy. tak malo, bo swieta
spedzamy tylko w trojke, a ja mam grype, ktora uniemozliwia mi jedzenie
czegokolwiek.
rodzinka mowi, ze pycha.
a zdjecia sa unikatowe, poniewaz z cist juz niewiele zostalo.

gratuluje Wam takich cudnych wypiekow!

Wesolych Swiat!

  Re: mazurki wielkanocne
   azonka1   09.04.07, 17:44 zarchiwizowany
Też się dokleję, uwielbiam mazurki i ich robienie, chociaz cienka jestem w dekorowaniu,
ale i tak to uwielbiam.
--
Joanna i dzieciaczki forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=22862460

  Re: mazurki wielkanocne
   corrina_f1   09.04.07, 20:48 zarchiwizowany
Mój mazurek kajmakowy (dokładnie ten ze zdjęcia) znalazłam dziś rano.... bez kajmaku !
Zdjęcie zatem historyczne, bo zrobione dzień przed przestępstwem, dowód ewidentny !!
(mam 2 koty i zastanawiałam się, którego to sprawka! ;)

--
Egipt 2004
Zdjęcia
Cairo Story

  Re: mazurki wielkanocne
   ancza7   09.04.07, 20:58 zarchiwizowany
Jakiego masz pięknego kota :) To pewnie od kajmaku taki się zrobił - znaczy się
dobre było!

  [OT] To kotka,a kot zeżarł w nocy kiełbasę ze świę
   corrina_f1   09.04.07, 21:08 zarchiwizowany
- conki ! Skończyło się to dla niego jednak bardzo... nieciekawie... :-/
Ale kto mu kazał !! :D

--
Egipt 2004
Zdjęcia
Cairo Story

  A to mój dorobek
   corrina_f1   09.04.07, 21:32 zarchiwizowany
--
Egipt 2004
Zdjęcia
Cairo Story

  Re: A to mój dorobek
   corrina_f1   09.04.07, 21:33 zarchiwizowany
--
Egipt 2004
Zdjęcia
Cairo Story

  Re: A to mój dorobek
   jagodno   09.04.07, 21:50 zarchiwizowany
Dołożę i ja moją cegiełkę do mazurkowej ikonografii. Te są z ciasta kruchego z masą
kajmakową.

  Re: A to mój dorobek
   jagodno   10.04.07, 09:03 zarchiwizowany
hmmm... Łatwiej piec mazurki niż publikować ich zdjęcia... ale spróbujmy encore un fois!

  Re: A to mój dorobek
   dakula   09.04.07, 22:06 zarchiwizowany
Napasłam oczy widokiem pięknych mazurków, bo po moich nie ma już śladu i zakochałam
sie w kotce.

Okazje

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatnościMapa serwisu Poleć stronę znajomym  |   Zgłoś problem lub błąd