FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Sernik miód-pomarańcze-ricotta Giady de Laurentiis

Puszysty, lekki, letni... w sam raz na dzisiejszą aurę (to jeszcze marzec? nie
maj?)
oryginał przepisu jest tu:
www.foodnetwork.com/food/recipes/recipe/0,1977,FOOD_9936_29525,00.html
a moje tłumaczenie:
formę tortową 23/24 cm owijamy dwukrotnie mocną folią. Rozdrabniamy w
blenderze/malakserze 250 g biszkoptów (miałam 240 g i nie sądzę, by było za
mało). Stapiamy 6 łyżek masła, łączymy z biszkoptami na mokry piasek.
Wgniatamy w dno przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 15 minut (do
zezłocenia; u mnie ok. 13 min) w 180 stopniach. Studzimy tortownicę na kratce
(lub parapecie, jak u mnie).
Ubijamy ok. 350 g ricotty na gładko. Dodajemy 500g serka śmietankowego (u mnie
Turek Świeży Serek) i 3/4 szkl. cukru, miksujemy dokładnie, ściągając co jakiś
czas serek ze ścianek miski (uwaga: robiłam sernik w moim ślicznym nowym
mikserze i użyłam nasadki do mieszania, nie ubijania - sprawdziła się
świetnie). Dodajemy 1/4 szkl. łagodnego miodu (w oryginale z kw.
pomarańczy/koniczyny, u mnie wielokwiat) i łyżkę skórki z pomarańczy (u mnie z
grubsza starta skórka z całej pomarańczy), mieszamy. Dodajemy 4 całe jaja i
mieszamy/miksujemy tylko by połączyć całość.
Masę sernikową wylewamy na wcześniej upieczony spód. Umieszczamy tortownicę w
brytfance, dolewamy wrzątku do 1/2 wysokości tortownicy i pieczemy w kąpieli
wodnej, cytuję, "godzinę i 5 min", lub aż brzegi się zezłocą i będą stałe, a
środek lekko ruchomy.
Sernik studzimy w temp. pokojowej i następnie w lodówce. Najlepszy na następny
dzień i później.
Wydawał mi się taki łysy :) bez niczego i, inspirując się pomarańczami i
"Forever Summer" Nigelli zrobiłam do tego karmelizowane pomarańcze bez
kardamonu, który był w oryginalnym przepisie: zrobiłam karmel z niecałej 1/2
szkl. cukru pudru i dwóch pełnych łyżek miodu rozpuszczonych w 1/2 szkl. wody
(uwaga: przejście ze stanu syropu po zagotowaniu do brązowego karmelu trwa,
należy zostawić garnek by bulgotał na niewielkim ogniu, nie mieszać, czekać -
ok. 20 min) i wrzuciłam do tego, bo zdjęciu z gazu, dwie pokrojone w poprzek
spore pomarańcze (bez skórki oczywiście). Trzeba błyskawicznie mieszać, bo
karmel się od razu częściowo zestala, przełożyć do miski i mocno schłodzić.
Pomarańcze nie są koniecznym dodatkiem, bo sam sernik jest wystarczająco
słodki, o niezwykle lekkiej, puszystej konsystencji. Osobiście wolę to
złamanie słodyczy w serniku londyńskim, jakie daje sam cream cheese i
ciasteczka digestive, ale to jest też bardzo, bardzo dobre i efektowne, nawet
jeśli słodsze. M twierdzi, że można zjeść znacznie więcej, niż sernika
londyńskiego ;). Jedzony na tarasie, w słońcu, z winem rose i z pomarańczami w
karmelu jest... całkiem na miejscu. Polecam, u nas wróci z pewnością.
--
You are the tiger burning bright...
Bica

Sernik miód-pomarańcze-ricotta Giady de Laurentiis - ptasia 31.03.07, 16:34    
Re: Sernik miód-pomarańcze-ricotta Giady de Laure - ptasia 31.03.07, 16:35    
Re: Sernik miód-pomarańcze-ricotta Giady de Laure - dorotus76 31.03.07, 16:45    
Re: Sernik miód-pomarańcze-ricotta Giady de Laure - femme_individuelle 31.03.07, 17:44    
Re: Sernik miód-pomarańcze-ricotta Giady de Laure - dorotus76 19.04.07, 21:55    
Re: Sernik miód-pomarańcze-ricotta Giady de Laure - ptasia 20.04.07, 10:07    
Re: Sernik miód-pomarańcze-ricotta Giady de Laure - vespertinee 20.04.07, 10:18    
Re: Sernik miód-pomarańcze-ricotta Giady de Laure - dorotus76 26.04.07, 16:44    
Re: Sernik miód-pomarańcze-ricotta Giady de Laure - buffy79 26.04.07, 19:54    
Re: Sernik miód-pomarańcze-ricotta Giady de Laure - ptasia 26.04.07, 21:22    
Re: Sernik miód-pomarańcze-ricotta Giady de Laure - dorotus76 26.04.07, 21:37    
Re: Sernik miód-pomarańcze-ricotta Giady de Laure - fettinia 27.04.07, 10:13    
Re: Sernik miód-pomarańcze-ricotta Giady de Laure - pinos 27.04.07, 10:16    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd