FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Babka czekoladowa
   komarka   01.04.07, 17:56 zarchiwizowany
12 dkg czekolady gorzkiej (+ dodatkową tabliczkę na polewę), 3 łyżki mleka, 15 dkg
miękkiego masła, 15 dkg miałkiego cukru, 3 jajka, 20 dkg mąki, 2 łyżeczki proszku do
pieczenia, 1 łyżka kakao

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na
puszysty krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę i
wymieszać.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie
wymieszać metalową łyżką.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki keksowej. Piec ok. 40 min. w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczoną babkę oblać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i
odrobiną mleka.

Babka "pewniak" - piekłam wielokrotnie i ani razu nie zdarzył mi się zakalec, mimo że nie
mam ręki do ciast ucieranych :)
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: Babka czekoladowa
   dorotus76   01.04.07, 18:05 zarchiwizowany
Robię na świeta!!!!!!
Wygląda cudownie, o rany...
--
home is where the heart is...
moje SŁODKIE życie

  Re: Babka czekoladowa
   fettinia   01.04.07, 18:07 zarchiwizowany
Komarko ty kusicielko ty:)))No i ja znowu ta najgorsza buuuuuu:)
A nienie-zawezme sie i sprobuje:)
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: Babka czekoladowa
   dorotus76   01.04.07, 19:58 zarchiwizowany
Komarko, dodam jeszcze że fajna forma do babki! To jakaś odmiana keksówki?
--
home is where the heart is...
moje SŁODKIE życie

  Re: Babka czekoladowa
   eyka   01.04.07, 20:09 zarchiwizowany
uwielbiam czekoladowe ciasta mniam :-))
--
www.nicky.bobasy.pl/

  Re: Babka czekoladowa
   wiolunia79   01.04.07, 20:23 zarchiwizowany
Piękna babka i piękne zdjęcie.A forma to do metrowca, tak?
--
Codziennie upadam...codziennie się waham...
codziennie podpieram...Ale dźwigam cały mój świat
I dźwigać będę

  Foremka
   komarka   01.04.07, 21:10 zarchiwizowany
To bardzo stara (nadszarpnięta już zębem czasu jak widać) półokrągła foremka
keksowa/pasztetowa. Bardzo ją lubię, właśnie za ten oryginalny kształt :)
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: Babka czekoladowa
   thiessa   01.04.07, 21:17 zarchiwizowany
Piekna!
A forma to faktycznie taka na metrowca. Nie wiem, czy jest teraz do kupienia, ja swoja
dostalam od mamy i ma juz pare latek.
--
Chiny 16.06.2006-01.07.2006

  Re: Babka czekoladowa
   thiessa   01.04.07, 21:21 zarchiwizowany
Wlasnie obejrzalam swoja foremke. Ma identyczny znaczek! Pod ta niepelna korona jest
napisane krakow, albo rakow, bo poczatku nie widac.
--
Chiny 16.06.2006-01.07.2006

  Re: Babka czekoladowa
   komarka   01.04.07, 21:31 zarchiwizowany
Thiesso, w takim razie mamy takie same foremki! U mnie też jest Raków :)
Najlepsze jest to, że jeszcze nigdy nie piekłam w niej metrowca - zawsze to robiłam w
foremkach kwadratowych :))) Znowu forum się przydało - dowiedziałam się, że to forma
do metrowca ;)
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  a tak naprawde to forma piernikowa
   bursztyn9   01.04.07, 21:39 zarchiwizowany
i pod taka nazwa można ja kupić

  Re: Babka czekoladowa
   vespertinee   01.04.07, 20:22 zarchiwizowany
Ależ ta polewa lsni...

  Re: Babka czekoladowa
   dorotus76   01.04.07, 21:44 zarchiwizowany
Ta forma jest prze-świetna, idealnie pasuje do tej baby.
--
home is where the heart is...
moje SŁODKIE życie

  Re: Babka czekoladowa
   nobullshit   02.04.07, 01:05 zarchiwizowany
vespertinee napisała:
> Ależ ta polewa lsni...

No właśnie - jak zrobić polewę, żeby tak lśniła, i żeby się LAŁA? Bo mnie jak
się leje,
to spływa z polewanej rzeczy, albo ma gęstość kitu do okien. I w żadnym z tych
przypadków nie lśni :(((


  Re: polewa
   kwieta4   02.04.07, 04:24 zarchiwizowany
dzis wertowalam swoje notatki w poszukiwaniu receptury na gotowana babke i
natknelam sie na przepis limby z 2005 r.
oto co limba pisala wtedy o polewie do tej babki, a potem o tajemnicy udanej polewy z
prawdziwej czekolady . warto to przeanalizowac przes Swietami;)


****Polewa - tradycyjna jak do ciast ucieranych, tzn. 1/4 kostki margaryny, 1/2 szklanki
cukru, 3 łyżki wody, 3 łyżeczki kakao i cukier waniliowy – rozgrzewać aż do zupełnego
rozpuszczenia cukru > NIE MOŻNA GOTOWAĆ POLEWY, ANI ZBYT DŁUGO PODGRZEWAĆ,
BO SIĘ ZWARZY.


****Jeśli natomiast chodzi o tajemnicę błyszczącej polewy z prawdziwej czekolady to
jest to zasada:
- nie można podgrzewać jej w zbyt dużej temperaturze- oraz trzeba robić to dwukrotnie.
Nadmieniam, że sposób dwukrotnego rozpuszczania czekolady prezentowany był w
Domowej Kawiarence – nazywa się to fachowo klarowaniem.

Czekoladę szybko rozpuścić w gorącej kąpieli dodając 3 łyżki oliwy, żeby polewa nie
pękała. Woda w garnku, w którym zanurzony jest drugi z czekoladą – NIE MOŻE SIĘ
GOTOWAĆ.
Rozpuszczoną czekoladę wstawić natychmiast po wyjęciu do zimnej wody > po
całkowitym wystudzeniu i zastygnięciu zrobi się matowa.
Potem znowu wstawić do gorącej kąpieli [tym razem woda musi być już znacznie
chłodniejsza] i rozpuścić ją ponownie.
Gdy polewa wystygnie, czekolada będzie miała piękny połysk.


  a co do foremek
   kwieta4   02.04.07, 04:33 zarchiwizowany
to zapomnialam napisac, ze mam takie same - dwie, kupione dawno temu (koniec lat
70tych?) wlasnie dla metrowca. w jednej pieke czesc biala, w drugiej czekoladowa, w
tym samym czasie. probowalam w nich piec kiedys pasztet, ale wydaly mi sie troche za
plytkie. natomiast zupelnie dobrze radzi sobie w nich zwykly zytni chleb.

  Re: a co do foremek
   gingers73   02.04.07, 07:49 zarchiwizowany
Jak ja nie lubię tej komarki ;)
A ciasto zrobię - roztyję się i to będzie Twoja wina.
Hihihihi
A formy też takie mam - no musze to na święta zrobić !!!!
--
pozdrawiam, GINGERS

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20711;29/st/20070815/dt/6/k/7137/preg.png

  Polewa
   komarka   02.04.07, 19:42 zarchiwizowany
W mojej polewie czekoladowej nie ma żadnej tajemnicy :) Robię ją dokładnie z tych
składników, które podałam w przepisie.

A krok po kroku robię tak:
tabliczkę czekolady (najczęściej pół gorzkiej, pół mlecznej) łamię w kawałki i wrzucam do
miski, która stoi na drugiej misce z wrzątkiem (tak żeby wrzątek nie dotykał dna). Od
razu do czekolady dorzucam kawałek masła (łyżeczkę lub łyżkę - zależy ile tej polewy
robię) i wlewam trochę mleka (ok. 2 łyżki). Kiedy czekolada jest już rzadka, mieszam
wszystko łyżką i cały czas mieszając dolewam po odrobinie mleka aż do porządanej
konsystencji polewy. Taka polewa jest lśniąca i nie spływa z ciasta. Nie zasyga też w
twardą skorupkę, tylko cały czas jest kremowa.

Myślę, że ważna jest jakość czekolady (z czekolady, której bliżej do wyrobu
czekoladowo-podobnego wyjdzie zwarzona zupa albo twardy ulepek, co mi się niestety
też zdarzyło :/)
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Dziękuję
   nobullshit   02.04.07, 20:33 zarchiwizowany
Czekolady zawsze używałam dobrej gatunkowo, ale jakoś do mnie nie dotarło,
że masło jest potrzebne. :) No i nie zawsze mi się chciało na parze...
Następnym razem będzie krok po kroku wg. Komarki.

  Piękna !!
   jollka2   03.04.07, 14:06 zarchiwizowany
jaka gladka polewa....
--
TAK dla Doliny Rospudy
TAK dla obwodnicy
Ratujmy Rospudę !!

  Re: Polewa
   ella111   03.04.07, 15:29 zarchiwizowany
A czy to "ucieranie" to moze byc przy pomocy miksera?
N.B. obejrzalam sobie zdjecia w blogu, baaardzo mi sie podobaja, WSZYSTKIE :-)

  Re: Polewa
   komarka   03.04.07, 15:47 zarchiwizowany
Ellu, pytasz o ciasto czy polewę? :)
Bo ciasto (tzn. masło + cukier + jaja + czekoladę) jak najbardziej mikserem. Potem tylko
samą mąkę z proszkiem wystarczy wmieszać łyżką.
A czekoladę na polewę to nie bardzo ;) Wystarczy wymieszać ręcznie.
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: Polewa
   ella111   03.04.07, 16:26 zarchiwizowany
A, dzieki! Chodzilo mi o ciasto (ucieranie nie wiedziec dlaczego kojarzy mi sie z makutra i
drewniana palka, a takich narzezi nie posiadam ;-))).

  Re: Polewa
   ella111   03.04.07, 16:28 zarchiwizowany
a ta tabliczka czekolady to ile wazy?

  Re: Polewa
   komarka   04.04.07, 00:13 zarchiwizowany
Standardowa tabliczka to 100 g. Na ciasto potrzeba jedną całą + kilka kostek z
dodatkowej. A resztę można wykorzystać na polewę :)
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: Polewa
   gingers73   04.04.07, 08:14 zarchiwizowany
" A resztę można wykorzystać na polewę :)"
Albo zjeść :)))

Zaglądam tu i się ślinię.
Odwiedziłam też Twój blog - fajne fotki robisz.
--
pozdrawiam, GINGERS

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;28/st/20070820/k/02e1/preg.png

  Nie mogłam się powstrzymać :)
   zla_wiedzma   04.04.07, 19:19 zarchiwizowany
Bogadan mówi bankowo w sobotę powtórka :) pychaaaa



--
KOLEJNOŚĆ LITER NIE MA ZNACZENIA :)
Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch nie
ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby
prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzo

  Re: Babka czekoladowa
   ciociapolcia   03.04.07, 21:50 zarchiwizowany
Bardzo, bardzo apetyczne! :) I ta czekolada na paterze... O bosz! Śliczne zdjęcia. :)
--
Miej serce
- Ty wiesz jak można leczyć owsiki?
- A co? kaszlą?

  Re: Babka czekoladowa
   dorotus76   07.04.07, 15:25 zarchiwizowany
Nie ma słów by opisac jej smak...w domu wszyscy zachwyceni...:)
Za takie ciasta naprawde powinni dawac jakies odznaczenia !!!
Miałam inna forme, ale jak spotkam taką, jak ma Komarka to kupie, bo jest
rewelacyjna.
Komarko!!! To najlepsza BABA jaka do tej pory jadłam!!!
dzięki :)
--
home is where the heart is...
moje SŁODKIE życie

  Re: Babka czekoladowa
   panigazeta   07.04.07, 23:07 zarchiwizowany
Aloe sliczne mniam wyrzuccie mnie z tego foruym bo moje oczy i zoladek nie
wytrzymuja :)))))))))))))


  Re: Babka czekoladowa
   winoczerwone   01.05.07, 19:41 zarchiwizowany
bardzo łatwa i czekoladowa
tylko przesadziłam z gorzka czekolada i było hmm.. wytrawne, nastepnym razem polewę
zrobię z mlecznej

  Re: Babka czekoladowa
   jl76   25.09.07, 09:48 zarchiwizowany
Była babka i ... nie ma babki, Szybko znikła z talerza. Dzięki za przepis!
Szkoda tylko, że nie udało mi się uzyskać błyszczącej i lśniącej polewy
czekoladowej.
--
Kwestia Smaku

  Re: Babka czekoladowa
   lullaby22   25.09.07, 17:38 zarchiwizowany
Bardzo udane zdjęcia!
--
Mój blog NA DESER

  Re: Babka czekoladowa
   angelina.s   25.09.07, 19:37 zarchiwizowany
> Była babka i ... nie ma babki, Szybko znikła z talerza. Dzięki za przepis!
> Szkoda tylko, że nie udało mi się uzyskać błyszczącej i lśniącej polewy
> czekoladowej.

Przy takich zdjęciach mam gdzieś lśniącą polewę ;) PIĘKNE!
--
Od kuchni :) picasaweb.google.pl/urbanska.sylwia/OdKuchnijl76 napisała:


  Re: Babka czekoladowa
   komarka   26.09.07, 10:26 zarchiwizowany
Jl76, czy ja źle widzę czy Ty troszeczkę przesadzasz? ;) Przecież Twoja polewa jest
błyszcząca! :) Śliczne zdjęcia.
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: Babka czekoladowa
   jl76   26.09.07, 14:58 zarchiwizowany
Komarko, moja polewa jakby się trochę zwarzyła, i bardziej przypominała masę
czekoladową. Wydaje mi się, że dałam zbyt silny ogień, podczas rozpuszczania
czekoladay. Więcej cierpliwości!
--
Kwestia Smaku

  Re: Babka czekoladowa
   piegusek1976   26.09.07, 15:06 zarchiwizowany
ależ twoja babka jest przecudna niema co sie przejmować polewą- nawet nie
zauważyłam że coś z nią nie tak :o))

  Re: Babka czekoladowa
   komarka   26.09.07, 18:55 zarchiwizowany
To już wiem gdzie pies pogrzebany ;) Czekolada bardzo nie lubi ognia! :) Jak następnym
razem rozpuścisz czekoladę powoli w kąpieli wodnej (ale miska z wodą nie może stać
na gazie - musi być gorąca, ale nie gotująca się) to na bank nic się nie zwarzy.
--
Komarka Foto Blog
Life is too important to be taken seriously (O.Wilde)

  Re: Babka czekoladowa
   jl76   26.09.07, 20:18 zarchiwizowany
Dzięki!
--
Kwestia Smaku

  Re: Babka czekoladowa
   nikka00   27.09.07, 14:37 zarchiwizowany
Komarko wielkie dzięki za przepis!! Jestem laikiem ciastowym. ale wyszlo rewelacyjnie!
Nawet polewa się blyszczy... :) Jak poczynie zdjęcia to wrzucę.
--
chcesz ukryć twarz? wyjdź nago :))

S.J.Lec

  Re: uwielbiam połączenie czekolady z wiśniami ;)
   anula52   02.10.07, 17:46 zarchiwizowany
babkę zrobię napewno ;)

  Re: uwielbiam połączenie czekolady z wiśniami ;)
   gzn   04.10.07, 08:23 zarchiwizowany
PYCHA, PYCHA, PYCHA

trafia do zeszytu na stałe. Lepsza niż murzynek. Polewa z przepisu "krok po
kroku" wychodzi boska.
Gorąco polecam i dziękuje za przepis!;-)
--
Dorota

  Re: bardzo dobra- dodałam do ciasta wiśnie ;)
   anula52   10.10.07, 16:57 zarchiwizowany


  Re: Babka czekoladowa
   kasia_gdansk1   23.10.07, 14:59 zarchiwizowany
Zrobiłam i powiem,że była pyszna. Ale mam zbyt długa foremkę i raczej nie
wyglądała jak babka a jak placuszek. choć była super.

  Re: Babka czekoladowa
   wiorka_mrau   31.10.07, 21:35 zarchiwizowany
A mi nie wyszła ;-(( zakalec.
Nie mam wagi i mąki wsypałam szklankę- może za mało?
Jak myślicie? CHcę jeszcze raz spróbować. Pozdrawiam.

  Re: Babka czekoladowa
   hani-2   02.11.07, 20:49 zarchiwizowany
Szklanka mąki to zaledwie 130g więc musiałabyś wsypać z półtorej szklanki.

Ja piekłam dzisiaj. Jest po prostu wspaniała. Coś pysznego. Wspaniały przepis.
Dzięki wielkie

  Re: Babka czekoladowa
   ma_go   03.11.07, 08:51 zarchiwizowany
A u mnie na tę foremkę mówi się "cwibakówka"/Zwieback
Ale ja stara jestem i mam b. poplątane korzenie:)


  Re: Babka czekoladowa
   piegusek1976   14.11.07, 22:02 zarchiwizowany
i w końcu zmobilizowałam się żeby ją zrobić :o))
nie żałuję

jest bardzo bardzo czekoladowa a ja mam słabość do czekolady :o)

dzieki Komarko za super przepis :o)

buziaczek

  Re: Babka czekoladowa
   letruska   16.12.07, 19:38 zarchiwizowany
u nas dzisiaj czekoladowo...ale trzeba jeszcze dopracowac polewe coby blyszczala .
--
sygnaturka sie dopiero rodzi...

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd