FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Podkamieniec

Nazwa może niespecjalnie atrakcyjna, ale ma swoje uzasadnienie (o czym potem), a to
rozpływające się w ustach ciasto z pewnością warte jest grzechu:-)

Składniki ciasta:
60 dkg mąki
1/2 kostki masła
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
2-4 łyżki śmietany (ile zabierze)

Zagniatamy ciasto jak na kruche, to znaczy rozdrabniamy masło z mąką, potem
dodajemy resztę składników i początkowo 1 łyżkę śmietany, jeśli ciasto nie będzie
chciało się zagnieść dodajemy śmietany więcej. Ma się dać zagnieść szybko.

Po zagnieceniu ciasto dzielimy na 3 równe części, do jednej z nich dodajemy 2 łyżki
kakao i porządnie wgniatamy.
Jeśli ciasto nie wyjdzie nam idealnie i jednolicie brązowe nie przejmujemy się tym, potem
i tak nie będzie tego widać.

Każdą z 3 części ciasta wałkujemy cienko i pieczemy przez około 15 minut (zależy od
piekarnika) w temperaturze 180 stopni.
Studzimy i przystępujemy do robienia masy.

Masa:

dwie szklanki dobrze schłodzonej śmietany kremówki (30%)
1/2 szklanki cukru pudru
mały cukier waniliowy

Śmietanę ubijamy z cukrami na klasyczną bitą śmietanę, a następnie przystępujemy do
składania całości.

Na tacy rozkładamy folię spożywczą (zwykłą, z rolki, nie aluminiową) na to kładziemy
jasny blat, mniej więcej połowę śmietany, na to ciemny blat i prawie całą śmietanę,
całość zamykamy jasnym blatem. Ciasto lekko przyciskamy, wyrównujemy, resztką
śmietany smarujemy boki i całość bardzo szczelnie owijamy folią, po czym zapominamy o
nim na co najmniej 24 godziny.
Poszczególne warstwy muszą porządnie przesiąknąć masą. W idealnym cieście masy
praktycznie nie widać, a ciasto jest doskonale ze sobą zespojone, mięciutkie.

Aby efekt przesiąknięcia był najlepszy leżakujące ciasto dobrze jest przykryć deską lub
jakąś tacką i na niej położyć coś ciężkiego. Kiedyś kładło się kamień i stąd nazwa:-)),
teraz spokojnie można użyć na przykład garnka napełnionego wodą.

Ciasto najlepsze jest po jednej lub po dwóch dobach leżakowania. Wtedy rozpakowuje
się je z folii, na wierzchu można położyć polewę czekoladową, zetrzeć twardą czekoladę
lub po prostu ubić jeszcze odrobinę śmietany i posmarować wierzch.

Mimo dodatku bitej śmietany ciasto świetnie się przechowuje, bo śmietana w całości
wsiąka w warstwy.
Ja moje zrobiłam w czwartek przed świętami. To co na zdjęciu, to jego ostatni kawałek,
jeszcze dziś jest pyszne. Pierwszą dobę a nawet dwie spokojnie można trzymać je poza
lodówką, we w miarę chłodnym miejscu.

Przepis jest na tak zwaną dużą blachę.

Może brzmi skomplikowanie, ale robi się bardzo szybko, a najwięcej czasu trzeba na
czekanie, kiedy to spokojnie można zająć się czymś innym:-)




Podkamieniec - agma 10.04.07, 14:33    
Re: Podkamieniec - kkaren 10.04.07, 15:25    
Re: Podkamieniec - agma 10.04.07, 15:55    
Re: Podkamieniec - kkaren 10.04.07, 16:07    
Re: Podkamieniec - em_es 10.04.07, 18:25    
Re: Podkamieniec - halberek 10.04.07, 21:35    
Re: Podkamieniec - yfcia 11.04.07, 13:10    
Re: Podkamieniec - paool 11.04.07, 15:39    
Re: Podkamieniec - panigazeta 11.04.07, 16:53    
Re: Podkamieniec - agma 11.04.07, 23:07    
Re: Podkamieniec - dorotus76 11.04.07, 23:44    
Intrygujący - sinistra80 11.04.07, 23:53    
do em_es - kkaren 12.04.07, 00:48    
Re: do em_es - bei 12.04.07, 20:45    
Re: do bei - agma 12.04.07, 21:37    
królewiec - roxy361 12.04.07, 22:13    
Re: Podkamieniec - ala67 13.04.07, 11:47    
Re: Podkamieniec - yawoorka 13.04.07, 12:03    
Re: Podkamieniec - agma 13.04.07, 15:05    
Re: Podkamieniec - fettinia 13.04.07, 14:30    
Re: Podkamieniec - zielonka16 13.04.07, 23:20    
Re: Podkamieniec - yfcia 14.04.07, 09:20    
Re: Podkamieniec - zielonka16 14.04.07, 12:18    
Re: Podkamieniec - kuchareczka10 14.04.07, 12:45    
Re: Podkamieniec - zielonka16 14.04.07, 15:24    
Re: Podkamieniec - agma 14.04.07, 17:00    
Re: Podkamieniec - kwieta4 14.04.07, 20:43    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd