FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Wielkanocna szynka z Pld MD nadziewana jarmuzem
   mjermak   11.04.07, 17:02 zarchiwizowany
To jest tradycyjna potrawa z poludniowej czesci stanu Maryland (gdzie mieszkam) i moim
zdaniem bije na glowe tradycyjne amerykanskie szynki w iodzie i gozdzikach.
Znalazlam, ze Kale greens to polski Jarmuz
pl.wikipedia.org/wiki/Jarmu%C5%BC
Nie wiem jednak czy jest w Polsce w jakims stopniu dostepny.
Szynka ma obledny smak, wymaga co prawda duzo zachodu ale warto. Jesli macie
dostep do tego zielska to przetlumacze przepis na polski.


12 pounds Ham -- country cured

3 pounds Kale

3 pounds Watercress

2 pounds Cabbage -- green

1 bn Celery

1 Pepper -- hot red

6 tablespoons Salt

5 tablespoons Pepper -- black

2 tablespoons Pepper -- red

2 tablespoons Mustard seed

2 tablespoons Celery seed

2 teaspoons Tabasco sauce


Choose a plump, thick ham with a thin layer of fat. Parboil 20 minutes. Steam
and remove all skin. Cut greens in small pieces (1" to 1 1/2"). Chop celery and
pepper fine. Blanch greens, celery and pepper in boiling water until limp;
drain well. Add seasonings and mix. Cool ham until you can handle it
comfortably. Starting at the butt end of the ham, cut three lengthwise slits,
2" long, all the way through. Second row--two slits. Third row--three slits, so
that one slit for stuffing does not split into another. The ham is now ready to
be stuffed. With your fingers, push the seasoned greens into slits first from
the top, then from underneath, until you can feel all the spaces have been
filled. The remaining greens are banked over the top of the ham.

To keep the ham in shape, use a large square of clean cloth. Place ham, skin
side up, on the cloth, fold the ends over tightly and pin. Return to ham boiler
and simmer 15 minutes to the pound. Let cool for two hours in the pot liquor.
Chill in refrigerator overnight, in its cloth.

Mrs. Edward J. Edelen Port Tobacco, MD The Hammond Harwood House
--
Don't look for problems look for solutions!
Moj swiat:
organicknitter.blogspot.com/

  Podaj proszę dokładny przepis po polsku, nt
   dziuunia   11.04.07, 17:24 zarchiwizowany

--
No wonda that Loch Ness Monsta keeps comin' back, woman! You keep givin' him three
fitty!

  Jarmuz jest mi znany od zawsze, ale jako ozdoba
   krzysztof_wandelt   11.04.07, 17:49 zarchiwizowany
potraw... inni go zjadają ;)
jesli jest jako ozdoba to i mozna go zastosowac do szynki... tłumacz :)))
--
moje :) przy sm@ki bis
rodzynek

  mozna go sobie samemu wyhodować:
   krzysztof_wandelt   11.04.07, 17:49 zarchiwizowany

  Re: Wielkanocna szynka z Pld MD nadziewana jarmuz
   mjermak   11.04.07, 18:04 zarchiwizowany
6 kilowa szynka, peklowana, nie wedzona do gotowania
1, 5 kg jarmuzu
1,5 kg rukwi wodnej (ja nie dawalam, bo zapomnialam kupic)
1 mala glowka bialej kapusty (1kg)
1 paczek selera naciowego
1 mala czerwona ostra papryczka
6 lyzek soli
5 lyzek czarnego pieprzu ziarnistego
2 lyzki piaprzu ziarnistego czerwonego
2 lyzki gorczycy
2 lyzki nasion selera
2 lyzeczki sosu Tabasco

Wybrac nalezy szynke, ktora jest miesna z mala warstwa tluszczu. Sparzyc 20 minut.
Odparowac i usunac caly tluszcz. Zostawic do ostygniecia.
W tym czasie poszatkowac jarmuz, kapuste, papryke i seler, podgotowac na parze aby
zrobily sie miekkie (do 10 minut). Odedzic dobrze. Wymieszac z reszta przypraw.
Zaczynajac od szerszej czesci szynki zrobic ostrym nozem naciecia poprzeczne-kazde na
cala glebokosc (do kosci) i 3cm dugosci tak, aby naciecia sie nie stykaly. Nadziac szynke
nadzieniem wpychajac w kazda szpare tyle "zielska" ile sie da. Reszte nadzienia (malo
zostaje) ulozyc na wierzchu szynki. calosc zawinac w plotno i szczelnie zabezpieczyc
(zawiazac). Gotowac calkowicie zanurzona 30 minut na kilo szynki. Ostdzic i wsadzic na
kilka godzin lub na noc do lodowki nie zdejmujac plotna.
Podawac na zimno albo na goraco (my podgrzewamy w piekarniku okolo 30 minut).
--
Don't look for problems look for solutions!
Moj swiat:
organicknitter.blogspot.com/

  Re: Wielkanocna szynka z Pld MD nadziewana jarmuz
   neferett   11.04.07, 19:17 zarchiwizowany
szynka wygląda rewelacyjnie ! a jarmuż w tym roku będzie w moim ogrodzie :)

  Re: Wielkanocna szynka z Pld MD nadziewana jarmuz
   kika2705   11.04.07, 20:42 zarchiwizowany
ja w zeszłym roku posadziłam i rósł jak oszalały, ale okazał się zupełnie
niezjadliwy, choć pięknie wyglądał, ponoć jarmuż trzeba przemrozić wtedy będzie
ok, ale Twoja szynka wygląda bardzo apetycznie, więc w tym roku może znowu
podejmę próbę wyhodowania

  Re: Wielkanocna szynka z Pld MD nadziewana jarmuz
   mjermak   11.04.07, 22:10 zarchiwizowany
A jak robilas jarmuz?Ja jarmuz dusze na maselku z wczesniej na nim podsmazonym
czosnkiem. Mozna tez zrobic tzw kremowe zielsko (creamed greens) czyli na patelnie
odrobina oleju, na to przyparwy, najlepiej czosnek i pieprz ale moga byc inne, drobno
posiekana cebulka i podsmazyc, potem dodac jarmuz umyty i pokrojony w cieniutkie
paski (kroic jak bazylie zwijajac lisc w rulon) pomieszac, poddusic na malym ogniu, dodac
odrobine wody a jak zrobi sie miekki dodajemy baze sosu bialego czyli smietanke slodka
z rozbeltana w niej lyzka maki. Wszystko zagotowac, jak jest za rzadkie to dodac
jeszcze troche maki. Mozna dodac sera cheddar utartego na drobnej tarce. Mozna to
potem zapiec 20 minut ale niekoniecznie. Poszukaj w internecie przepisow na greens,
tutaj jest ich mnostwo rodzajow i Amerykanie je lubia, zwlaszcza Afro Amerykanie. Ja na
przyklad odkrylam, ze liscie rzodkiewki podsmazone na maselku z czosknkiem i pieprzem
sa wysmienite (tylko rzodkiewka z wlasnego ogrodka najlepiej, ja mialam z
gospodarstwa ekologicznego i liscie byly dorodne i rzodkiewka tez niczego sobie ale
wcale nie jakas specjalna odmiana o jadalych lisciach -specjalnie pytalam).
--
Don't look for problems look for solutions!
Moj swiat:
organicknitter.blogspot.com/

Okazje

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatnościMapa serwisu Poleć stronę znajomym  |   Zgłoś problem lub błąd