FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce

truskawkowej z rozmarynem

Składniki ( 2 porcje):

1 polędwiczka wieprzowa
300g truskawek
125ml octu z pomidorów
50ml octu balsamicznego
1 łyżeczka agar agar
75 ml oliwy extra virgin
2 łyżki miodu
Gałązka rozmarynu
50g parmezanu, świeżo startego (niezbyt drobno)
Sól morska, pieprz
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka mąki pszennej

Robimy marynatę z 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, 25ml oliwy i 25ml octu
balsamicznego. Smarujemy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na min 4 godziny.
250g truskawek miksujemy w blenderze z 50ml oliwy i 50ml octu balsamicznego, 1
łyżką miodu i agar agar. Masę wkładamy do rondla i podgrzewamy do 80 stopni C
wraz z gałązką rozmarynu i odrobiną pieprzu Przecedzamy i wlewamy do formy o
płaskim dnie. Odstawiamy aby masa stężała.
Na silpacie wysypujemy parmezan w kształcie trójkątów , do tego celu można
użyć szablonu lub wysypać parmezan wedle uznania , uzyskując nieregularne
kształty. Blachę wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200C. Kiedy parmezan
się rozpuści i zacznie rumienić wyciągamy z pieca i studzimy. Polędwiczki
osuszamy z marynaty, oprószamy mąką w woreczku foliowym i krótko smażymy z
każdej strony. Wkładamy polędwiczki do pieca i pieczemy aż temperatura w
środku będzie wynosić około 58 stopni C, co powinno zająć jakieś 15 minut.
Polędwiczki wyjmujemy z pieca ,zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy aby
mięso odpoczęło i soki uległy koncentracji. Miksujemy ocet balsamiczny z
pozostałymi 50g truskawek i miodem. Sos wlewamy do rondla i jeśli jest za
gęsty dodajemy odrobinę wody, redukujemy. Z galaretki truskawkowej wycinamy
spodki, układamy na talerzach i podgrzewamy w piecu ( uwaga; agar agar
wytrzymuje w postaci stałej do 80C, a potem masa zaczyna się rozpływać). Na
galaretce udekorowanej truskawkami układamy ukośnie przekrojone polędwiczki,
na których kładziemy parmezanowy trójkąt z truskawką. Dookoła dekorujemy sosem.


--
Możemy żyć bez poezji, muzyki i sztuki.Możemy żyć nawet bez serca i
sumienia.Możemy żyć bez przyjaciół, bez książek,ale cywilizowany człowiek nie
może żyć bez kucharzy?

Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - michal.brys 17.04.07, 23:37    
Forma formą ale w smaku może być ciekawe. nt. - mwookash 18.04.07, 16:51    
Re: Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - michal.brys 18.04.07, 17:03    
zamiast octu pomo zastosowalbym ocet trusko - ale - jacek1f 18.04.07, 17:15    
Re: zamiast octu pomo zastosowalbym ocet trusko - - michal.brys 18.04.07, 17:33    
Re: Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - kika2705 18.04.07, 17:31    
:-) mysle, ze to tzw ostatek, czyli zostawiona - jacek1f 18.04.07, 17:33    
Re: Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - michal.brys 18.04.07, 17:37    
Re: Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - kika2705 18.04.07, 19:20    
Re: Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - ju.bi 18.04.07, 20:25    
Re: Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - michal.brys 18.04.07, 20:35    
Re: Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - borsuk_dawid 18.04.07, 21:02    
lekko rozowe poledwiczki - okolo 15 minut w piecu - jacek1f 18.04.07, 21:07    
Re: Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - michal.brys 18.04.07, 22:02    
Re: Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - borsuk_dawid 19.04.07, 13:19    
Re: Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - michal.brys 19.04.07, 14:54    
Re: Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - fettinia 19.04.07, 15:42    
Re: Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - michal.brys 19.04.07, 15:46    
Re: Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - fettinia 19.04.07, 15:48    
Re: Polędwiczka wieprzowa na gorącej galaretce - rena31 28.04.07, 09:39    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd