FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Bardzo imbirowe ciasto marchewkowe

Ekhm, nie ma się co oszukiwać, że moje rozpasanie wypiekowe było bezkarne. Co
prawda M twierdzi "teraz przynajmniej masz pupę", ale mnie nie cieszą ciasne
spodnie. No ale bez przesady, przecież na takie sytuacje też można znaleźć
rozwiązanie. Czyli ciasto z marchwi. Dodatkowo z dużą iloscią imbiru,
częściowo na pełnoziarnistej mące, ale nic mu to wszystko nie ujmuje. Ciasto
marchewkowe zasadniczo podaje się z polewą z serka, albo z jogurtem. W każdym
razie dla przełamania smaku dobrze żeby się pojawiło coś nabiałowego i coś
kwaśnego - u mnie mrożone maliny, które cudownie się rozpadają w rękach na
malutkie kuleczki i stanowią bardzo wdzięczną naturalnego pochodzenia ozdobę
typu posypka.
Przy 10 kawałkach ciasta jeden kawałek to 249 kcal. Bardzo wdzięczna dieta,
taki kawałeczek na kolację. Jeśli ktoś jest w stanie poprzestać na jednym, of
course.

125 gr mąki "białej"
100 gr mąki z pełnego przemiału (może być też 225 gr zwykłej mąki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli (zawsze daję więcej, bo wtedy ciasto jest bardziej charakterne)
2 łyżeczki mielonego imbiru
175 gr brązowego cukru
225 gr marchwii startej na drobnych oczkach
4 kawałki kandyzowanego imbiru (pewnie można dostać w kuchniach swiata albo w
sklepach z herbatami, ja swój dostałam jako souvenir z Anglii)
25 gr świeżo startego imbiru (to kawałek długości bardzo grubego kciuka)
60 gr kandyzowanego ananasa
2 roztrzepane jajka
3 łyżki oleju roślinnego
sok z jednej pomarańczy

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tortownicę 20 cm smarujemu cienko
tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy mąki, sodę,
proszek, sól, imbir mielony. Dodajemy cukier, marchew, swieży imbir i ananasa.
W innym naczyniu mieszamy sok, olej, roztrzepane jajka. Wszystkie składniki
ciasta dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy 60-75 minut (u mnie
elegancko 60 minut).

Polewa:
Jest taki serek homogenizowany maćkowy 0% tłuszczu. 250 gr opakowanie. to jest
mój faworyt do takich działań. Więc dosładzamy go do smaku czym chcemy i jak
lubimy (miód, cukier, słodzik, syrop klonowy, no co kto lubi), dodajemy
ziarenka z jednej laski wanilii i co nam dalej w duszy gra - kardamon,
cynamon, goździki mielone... Ja mam taką przyprawę od której jeste uzależniona
(łyżka anyżu, łyżka ziarenek maku, kawałek cynamonu, 6 goździków, 2 kapsułki
kardamonu, uprażyć na patelnii aż zacznął pachnieć i zemleć w młynku) i dodaję
jej pół łyżeczki.

Ciasto wyjąć z formy. Można cale posmarować polewą i potem trzymać w lodówce,
ale ja smaruję wg uznania pokrojone kawałki, żeby lepiej się przechowywało.
No to smacznego.

Bardzo imbirowe ciasto marchewkowe - halberek 21.04.07, 16:40    
Mmmmniam! - lunatica 21.04.07, 17:14    
Re: Bardzo imbirowe ciasto marchewkowe - fettinia 21.04.07, 17:17    
Re: Bardzo imbirowe ciasto marchewkowe - margot11 21.04.07, 17:33    
Re: Bardzo imbirowe ciasto marchewkowe - ptasia 21.04.07, 17:37    
Re: Bardzo imbirowe ciasto marchewkowe - kika2705 21.04.07, 21:57    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd