FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Tarta rabarbarowo truskawkowa z kruszonka
   ami34   09.05.07, 12:41 zarchiwizowany
Mialam ochote na cos slodkiego, ale nie za bardzo slodkiego i wlasnie
polaczenie kruchego ciasta z kwaskowatym rabarbarem i truskawkami zaspokoil
moja ochote na slodkosci.Tarta jest pyszna, wilgotna a zarazem krucha. Polecam
robi sie szybko a jest wysmienita.
Skladniki:
40 dag rabarbaru
40dag truskawek
szklanka cukru
2 szklanki maki
25 dag masla
torebka cukru waniliowego
szczypta soli
wiorki kokosowe
Rabarar wymyc , obrac z wlokien i pokroic na kawalki ok 2 cm , wymieszac z 4
lyzkami cukru i odstawic na 30 min. Do maki dodac maslo, reszte cukru, cukier
wan. i szczypte soli. Wszystko zmiksowac i zagniesc. Dwie trzecie ciasta
wylozyc do formy na tarte i docisnac, zrobic brzeg ok 2 cm. Spod piec w temp.
190 C do zrumienienia. Truskawki pokroic na cwiartki. Rabarbar osaczyc. Na
podpieczonym spodzie ulozyc rabarbar , na nim polozyc truskawki i posypac
wiorkami kokosowymi, wszystko posypac kruszonka z reszty ciasta i jeszcze jak
ktos lubi posypac wiorkami kokosowymi. Piec w 190C 35-40 min. Mozna jeszcze
posypac cukrem lub cukrem pudrem.
Ja zrobilam z poltorej porcji ciasta, rabarbaru i truskawek, a forma na tarte
miala 26 cm. Ja nie wytrzymalam i jadlam juz ciepla byla pyszna. Zdjecia sa
zaraz po upieczeniu, ale i na drugi dzien jest bardzo smaczna jak nawet nie
lepsza. Smacznego

--
Moja najukochansza Sandrusia <a
href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446"
target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446</a>
<*>Sandrusia ma tiny.pl/mh6v

  Bijemy brawa za ciasto :)
   panigazeta   09.05.07, 13:44 zarchiwizowany
Żeby nie bylo za kolorowo i za slodko powiem ze zdjecia nie fotogeniczne <za duzo soku
mialy owoce> ale... mimo wszystko napewno bardzo smaczne ciasto uwielbiam takie do
tego sezon na rabarbary w trakcie wiec trzeba robic z nich co sie tylko da bo sa pyszne i
do tego bardzo zdrowe :)
--
www.pajacyk.pl/

,,A ja kocham moją Mamę, co ma włosy jak atrament``

  mam rabarbar i ma truskawki. Dzieki. n/t
   jacek1f   09.05.07, 13:59 zarchiwizowany


  Re: Bijemy brawa za ciasto :)
   ami34   09.05.07, 15:34 zarchiwizowany
Wbrew pozorom wcale nie bylo tak duzo soku jak piszesz. Ciasto na tych zdjeciach
jest po prostu dopiero co wyjete z piekarnika i krojone jak bylo gorace wiec sok
nawet jeszcze nie zdazyl sie wchlonac. Jak wystyglo nie bylo ani grama soku.
Jesli nawet komus wyjdzie z nadmiarem soku, to i tak jest pyszne, bo ono ma byc
troche wilgotne. Jesli chodzi o fotogenicznosc moich zdjec, to kwestia gustu, mi
sie podobaja i nie wiem po co te Twoje uwagi, mialas zly dzien?
--
Moja najukochansza Sandrusia <a
href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446"
target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446</a>
<*>Sandrusia ma tiny.pl/mh6v

  Re: Bijemy brawa za ciasto :)
   karina997   09.05.07, 15:42 zarchiwizowany
ciasto wyglada wspaniale, jutro spróbuje zrobić, może mi sie uda ;)
komentarzem sie nie przejmuj, zawsze jakaś menda ( sorry) musi sie przyczepić, może
to zespól napiecia przedmiesiaczkowego ;)

  Re:
   lullaby22   09.05.07, 20:46 zarchiwizowany
ami34 napisała:

> . Jesli chodzi o fotogenicznosc moich zdjec, to kwestia gustu, m
> i
> sie podobaja i nie wiem po co te Twoje uwagi, mialas zly dzien?

Ami, nie możesz się spodziewać, że wstawiając tu zdjęcia, wszyscy będą Ci słodzić :)
Publikując tu swoją radosną twórczość ;) musisz być przygotowana na krytykę,
zwłaszcza, że pani gazetowa nic obraźliwego nie napisała :)

Dodam, że mnie się to drugie zdjęcie podoba :D


--
Moje kulinarne blogowe początki (raczej na słodko :))
zapraszamnaciasto.blox.pl

  Re:
   lullaby22   09.05.07, 20:48 zarchiwizowany
Tfu, miało być pierwsze zdjęcie :D
Chętnie bym zjadła całą tę apetycznie przypieczoną kruszonkę :)
--
Moje kulinarne blogowe początki (raczej na słodko :))
zapraszamnaciasto.blox.pl

  Re a jajka?
   lena385   09.05.07, 21:18 zarchiwizowany
do tego ciasta nie dodaje się jajek?

  Kruche może być bez jajek.
   cipcipkurka   09.05.07, 21:25 zarchiwizowany
Zachęcona się czuję do nabycia rabarbaru :-)
--
Kooo kooo kooo

  Re: Re a jajka?
   ami34   10.05.07, 15:14 zarchiwizowany
Dokladnie tak,do tego ciasta nie trzeba dodawac jajek i jeszcze jedno nie trzeba
go chlodzic przez 30 min. jak inne kruche ciasta, po prostu czescia ciasta
wylepic forme na tarte , a reszte ciasta rozdrobnic w palcach i posypac jako
kruszonke.
--
Moja najukochansza Sandrusia <a
href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446"
target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446</a>
<*>Sandrusia ma tiny.pl/mh6v

  Do Autorki
   panigazeta   11.05.07, 23:52 zarchiwizowany
Widze ze nie potrafisz przyjac krytyki ami34, pozatym jeszcze sie taki nie urodzil zeby
wszystkim dogodzil, no a co do tego ze zdjecia tobie sie podobaja to pojecie wzgledne
sa gusty i gusciki, o ktorych sie nie dyskutuje, ja stwierdzilam ze zdjecie ciasta wyszlo
nie fotogenicznie, ot co moze gdybys poczekala i pstryknela fotke po godzince wtedy
wygladalo by lepij, nie kwestionuje tu walorow smakowych, bo nie probowalam, pisze
tylko co widze tyle :)
--
www.pajacyk.pl/

,,A ja kocham moją Mamę, co ma włosy jak atrament``

  Panigazeto, mylisz pojęcia
   em_es   25.05.07, 18:05 zarchiwizowany
fotogeniczny bądź nie to jest obiekt fotografowany, a nie zdjęcie, które może
być np. udane, ostre, ładnie wykadrowane, albo i nie, ale nie fotogeniczne...

za Słownikiem Języka Polskiego:
"fotogeniczny (Wilga)
przym. Ia, ~ni ‘mający takie cechy zewnętrzne, dzięki którym wygląda atrakcyjnie
na zdjęciach i w filmie’"

wyszukane tu:
portalwiedzy.onet.pl/polszczyzna.html?qs=fotogeniczny&tr=pol-all&ch=1&x=0&y=0
krytykować można, wystawiając swoje zdjęcia i z tym należy się liczyć - jak
również z reakcją na swoje niefortunne wypowiedzi ;)
--
są rzeczy na niebie i na ziemi, o których się nie śniło fizjologom...

  Re: Bijemy brawa za ciasto :)
   coronella   29.05.07, 16:44 zarchiwizowany
Zrobiłam!!
raczej tOrte nie tArte, bo w tortownicy, uwielbiam kruszonkę, i nie żałowałam jej :)
jak zdażę po upieczeniu, a przed zjedzeniem- zrobię fotkę :)

--
moje wielkie małe szczęścia

  Re: Tarta rabarbarowo truskawkowa z kruszonka
   sathi1983   13.05.07, 13:34 zarchiwizowany
Ale soczyste :)
Wygląda bardzo smakowicie!
--
BABSKIE PODZIEMIE - DOŁĄCZ DONAS :)

  Re: Tarta rabarbarowo truskawkowa z kruszonka
   s.poline   24.05.07, 18:03 zarchiwizowany
Mniam!! Ale smakowite!! Własnie nabyłam kilo rabarbaru, z częsci zrobie to caco zaraz, a
z częsci na dzien matki:-)
Lece do kuchniiiiiii!!!!!!!!
--
styczen2006.photosite.com/Album13/

  No i zrobiłam!!:)))
   s.poline   25.05.07, 14:20 zarchiwizowany
PRZE-PY-SZNE!
Dzięki za przepis i natchnienie:-)
--
styczen2006.photosite.com/Album13/

  Re: No i zrobiłam!!:)))
   s.poline   25.05.07, 14:20 zarchiwizowany
No tak, to widać, ale dodam, że z racji tego, ze nie lubie kokosu zastapiłam go płatkami
migdałowymi:)
--
styczen2006.photosite.com/Album13/

  Re: No i zrobiłam!!:)))
   ami34   25.05.07, 19:53 zarchiwizowany
Wyszla Ci super. Sliczne zdjecia. Musze koniecznie sprobowac z tymi platkami
migdalowymi. Ciesze sie ze smakowala.
--
Moja najukochansza Sandrusia <a
href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446"
target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446</a>
<*>Sandrusia ma tiny.pl/mh6v

  wielce zachęcające zdjęcia
   em_es   25.05.07, 18:06 zarchiwizowany
chyba sobie jutro upiekę taką tartę, bo z ciast to ja jadam tylko takie mocno
owocowe, więc przepis dla mnie jak znalazł :)

--
są rzeczy na niebie i na ziemi, o których się nie śniło fizjologom...

  Moje problemy z tartą
   agaelgam   28.05.07, 08:44 zarchiwizowany
Ami34, zrobiłam tartę odkładnie wg przepisu z 1,5 porcji bo też mam dużą formę.
Ponieważ mam kostki masła 200g to musiałam dodać prawie 2 kostki (375g). Ciasto było
bardzo tłuste, ładnie się wyrobiło, ale w piekarniku efekt był taki, że popłynęło. Spłynął
mi zwłaszcza 2cm brzeg. Dobrze, że robiłam też drugie, inne ciasto i z tego drugie go
zostało mi troche kruchego(twardszego) na obrzeża. Miałam też problem z kruszonką.
Żeby zetrzeć pozostałą częśc ciasta na tarce musiałam je co chwila wkładać do
zamrażarki, bo rozpływało sie w rękach. Czy coś źle zrobiłam?? Poza tym w smaku jest
bardzo dobre. Ciasto wychodzi bardzo kruche, zastnawiam się tylko, czy jednak nie
przydałyby sie jajka.

  Re: Moje problemy z tartą
   frodolong   28.05.07, 11:23 zarchiwizowany
ja tez zrobiłam - pyszna była!!! zdjęć brak, bo robilam u rodziców w weekend i aparatu
pod ręką nie było a rozeszla się szybko.... U mnie też podczas podpiekania spodu brzeg
opadł, ale wyrównałam go trochę po wyjęciu z piekarnika (na brzegach ciasto było
jeszcze dośc miękkie więc dąło się go trochę podnieść), może na drugi raz podpiekac z
obciążeniem (grochem czy czymś takim??). Moja wyszła słodziutka w sam raz i taka
właśnie dość maślana. Pychota.
--
trzymam dziś w ramionach wszystko co stworzone, kiedy Bóg jest w dziecko małe
przemieniony...

  Re: Moje problemy z tartą
   ami34   28.05.07, 16:39 zarchiwizowany
Ja nigdy nie dodawalam do tego ciasta jajek wiec nie wiem jakie bedzie z
jajkami. Zawsze robie wedlug tego przepisu, z tym ze ja zagniatam ciasto w
robocie kuchennym (po wyjeciu z niego ciasto jest wciaz twarde i zimne) i robie
cienki brzeg, moze wlasnie dlatego, to ciasto mi nie splywa z brzegow podczas
pieczenia. Ta czesc ciasta, ktora przeznaczona jest na kruszonke ,faktycznie
moze poczekac w lodowce za nim upiecze sie spod do ciasta. Ja kuszonki nie
tarkuje tylko krusze w palcach. Ciesze sie ze pomimo kilku utrudnien z ciastem,
smakowalo ono Wam.
--
Moja najukochansza Sandrusia <a
href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446"
target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446</a>
<*>Sandrusia ma tiny.pl/mh6v

  do agaelgam
   s.poline   29.06.07, 21:10 zarchiwizowany
z ta kruszonką wydaje mi się, ze nie koniecznie musisz ją trzec, ja np rozdrabniałam w
palcach albo rozplaszczalam i ogromnymi platami ukladalam na wsyzstkim- ialam duzo
ciasta:) sprobuj zrobic dokladnie wg tych poroporcji, albo ich powieleniu:) moze za duzo
tego masla?? ja jutro robie znowu, zakochalam sie w tej tarcie!!:)
--
styczen2006.photosite.com/Album13/

  zrobiłam, pyszna!
   em_es   03.06.07, 20:44 zarchiwizowany
zdjęcie marne, z góry przepraszam, ale całości nie zdołałam uwiecznić przed
krojeniem, a potem to juz nie było czasu na zdjęcia - w każdym razie gościom
bardzo smakowała, dziękuję Autorce wątku za pomysł ;)
--
są rzeczy na niebie i na ziemi, o których się nie śniło fizjologom...

  Re: zrobiłam, pyszna!
   ami34   29.06.07, 21:29 zarchiwizowany
Wyglada bardzo ladnie. Ciesze sie ze smakowala.
--
Moja najukochansza Sandrusia <a
href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446"
target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=35569446</a>
<*>Sandrusia ma tiny.pl/mh6v

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd