Przepis z J. Hamelmana "Bread"
Zaczyn:
150g maki pszennej białej chlebowej
188g wody
2 łyżki zakwasu (płynnego o temp. pokojowej, może być żytni razowy)
Składniki wymieszać, zakryć szczelnie folią i zostawić na 16 godzin ( Hamelman
proponuje 12-16 godzinną fermentację).
Następnie dodać:
750g maki pszennej białej chlebowej
100g maki żytniej
462g wody
1 łyżkę soli
plus cały zaczyn minus 2 łyżki (które należy zostawić do zbudowania nowego zaczynu).
Wszystkie składniki (poza solą) wymieszać, całość przykryć folią i zostawić na
godzinę fermentacji. Posypać ciasto solą i ponownie wymieszać, potem krotko
zagnieść (2-3 min). Zostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 godz. W trakcie wyrastania,
wyciągnąć i zwijać ciasto dwukrotnie co 50 min. Podzielić na dwie części i
uformować bochenki. Zostawić w temperaturze pokojowej na dwie godziny (można 2
1/2), piec w 240C ( ok. 30-35 min).
Można chleb umieścić w koszu do wyrastania i dodatkowo w zamkniętej plastikowej
torbie wstawić do lodówki (4 C) na 12 godzin (do 18 godzin).