FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Vermont Sourdough z dedykacją dla Dziuuni
   sinistra80   10.05.07, 17:15 zarchiwizowany
mojej Guru i Mistrzyni


Przepis podany przez Tatter:
www.cincin.cc/index.php?showtopic=20071




  Re: Vermont Sourdough z dedykacją dla Dziuuni
   sinistra80   10.05.07, 17:16 zarchiwizowany


  Bardzo apetycznie przypieczony :-) Czy
   mwookash   10.05.07, 17:23 zarchiwizowany
ma chrupiącą skórkę ?
--
Ta sygnaturka to przypadek

  Bardzo :) n.t
   sinistra80   10.05.07, 17:25 zarchiwizowany

--
nie znoszę też mitologizowania kobiecości czy męskości- doszukiwania się jakiś
wyznaczników tak zwanej "prawdziwej męskości", "czucia się kobieco" (cóż to do
cholery znaczy? czemu np. od ludzi niebieskookich nie wymaga się czucia
niebieskooko?) ©Viv

  To może spróbuję bo ja najbardziej lubię
   mwookash   10.05.07, 21:50 zarchiwizowany
z chrupiącą skórką. A nawet jak już robię to rzadko taki wychodzi więc wolę
przepiec trochę
--
Wylosowali mnie!

  Przepis
   sinistra80   10.05.07, 17:25 zarchiwizowany
Przepis z J. Hamelmana "Bread"
Zaczyn:
150g maki pszennej białej chlebowej
188g wody
2 łyżki zakwasu (płynnego o temp. pokojowej, może być żytni razowy)
Składniki wymieszać, zakryć szczelnie folią i zostawić na 16 godzin ( Hamelman
proponuje 12-16 godzinną fermentację).

Następnie dodać:
750g maki pszennej białej chlebowej
100g maki żytniej
462g wody
1 łyżkę soli
plus cały zaczyn minus 2 łyżki (które należy zostawić do zbudowania nowego zaczynu).
Wszystkie składniki (poza solą) wymieszać, całość przykryć folią i zostawić na
godzinę fermentacji. Posypać ciasto solą i ponownie wymieszać, potem krotko
zagnieść (2-3 min). Zostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 godz. W trakcie wyrastania,
wyciągnąć i zwijać ciasto dwukrotnie co 50 min. Podzielić na dwie części i
uformować bochenki. Zostawić w temperaturze pokojowej na dwie godziny (można 2
1/2), piec w 240C ( ok. 30-35 min).
Można chleb umieścić w koszu do wyrastania i dodatkowo w zamkniętej plastikowej
torbie wstawić do lodówki (4 C) na 12 godzin (do 18 godzin).

Ja robiłam z połowy porcji

  Re: Vermont Sourdough z dedykacją dla Dziuuni
   dorotus76   10.05.07, 17:47 zarchiwizowany
Bardzo, bardzo dobrze wygląda.
--
Nie toleruję kłamstwa.
moje SŁODKIE życie

  Re: Vermont Sourdough z dedykacją dla Dziuuni
   jswm   10.05.07, 18:19 zarchiwizowany
mmmm, będzie następny

  Re: Vermont Sourdough z dedykacją dla Dziuuni
   dziuunia   10.05.07, 18:31 zarchiwizowany
Sini, chleb na piątkę! (teraz to chyba na szóstkę się mówi ;))
Ale przeceniasz mnie chyba z tą mistrzynią i guru ;) Dziękuję bardzo za uznanie :)))

--
Computer says nooooooo

  Yesooo kiedy mi taki wyjdzie:) n/t
   fettinia   10.05.07, 19:06 zarchiwizowany

--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: Ale cudo
   hela1   10.05.07, 19:16 zarchiwizowany
Wyrosniety na medal, piekny.

  Re: Yesooo kiedy mi taki wyjdzie:) n/t
   dorotus76   10.05.07, 19:25 zarchiwizowany
A Fetti, próbujesz chociaż ? :))
--
Nie toleruję kłamstwa.
moje SŁODKIE życie

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd