FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Przepis

Przepis z J. Hamelmana "Bread"
Zaczyn:
150g maki pszennej białej chlebowej
188g wody
2 łyżki zakwasu (płynnego o temp. pokojowej, może być żytni razowy)
Składniki wymieszać, zakryć szczelnie folią i zostawić na 16 godzin ( Hamelman
proponuje 12-16 godzinną fermentację).

Następnie dodać:
750g maki pszennej białej chlebowej
100g maki żytniej
462g wody
1 łyżkę soli
plus cały zaczyn minus 2 łyżki (które należy zostawić do zbudowania nowego zaczynu).
Wszystkie składniki (poza solą) wymieszać, całość przykryć folią i zostawić na
godzinę fermentacji. Posypać ciasto solą i ponownie wymieszać, potem krotko
zagnieść (2-3 min). Zostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 godz. W trakcie wyrastania,
wyciągnąć i zwijać ciasto dwukrotnie co 50 min. Podzielić na dwie części i
uformować bochenki. Zostawić w temperaturze pokojowej na dwie godziny (można 2
1/2), piec w 240C ( ok. 30-35 min).
Można chleb umieścić w koszu do wyrastania i dodatkowo w zamkniętej plastikowej
torbie wstawić do lodówki (4 C) na 12 godzin (do 18 godzin).

Ja robiłam z połowy porcji

Vermont Sourdough z dedykacją dla Dziuuni - sinistra80 10.05.07, 17:15    
Re: Vermont Sourdough z dedykacją dla Dziuuni - sinistra80 10.05.07, 17:16    
Bardzo apetycznie przypieczony :-) Czy - mwookash 10.05.07, 17:23    
Bardzo :) n.t - sinistra80 10.05.07, 17:25    
To może spróbuję bo ja najbardziej lubię - mwookash 10.05.07, 21:50    
Przepis - sinistra80 10.05.07, 17:25    
Re: Vermont Sourdough z dedykacją dla Dziuuni - dorotus76 10.05.07, 17:47    
Re: Vermont Sourdough z dedykacją dla Dziuuni - jswm 10.05.07, 18:19    
Re: Vermont Sourdough z dedykacją dla Dziuuni - dziuunia 10.05.07, 18:31    
Yesooo kiedy mi taki wyjdzie:) n/t - fettinia 10.05.07, 19:06    
Re: Ale cudo - hela1 10.05.07, 19:16    
Re: Yesooo kiedy mi taki wyjdzie:) n/t - dorotus76 10.05.07, 19:25    


Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd