FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

Deser dla fanow bananow...

i szczerze mowiac, glownie dla nich. Jest to ogolnie dobry budyn bananowy z
bita smietana, ale ja ostatnio bardzo w nim zasmakowalam.
Przepis oryginalny znalazlam w ksiazce "Potrawy z roznych stron swiata"
Macieja Halbanskiego, ktora wygrzebalam ostatnio w trojmiejskim antykwariacie.
Wydanie z wczesnych lat 70tych, w srodku przepisy dostosowane do PRL- owskiej
rzeczywistosci, duzo bzdur o upodobaniach zywieniowych innych narodow i peany
pochwalne na czesc kuchni ZSRR. Ale jako lekture czysto inspirujaca zupelnie
fajnie sobie ja poczytac i powspominac stare czasy dziecinstwa ;)
Ale do rzeczy. Halbanski nazywa ta potrawe "Deser z bananow po polinezyjsku".
Na 6 porcji potrzebujemy:
4 srednie banany, dojrzale ale nie przejrzale
4 lyzki cukru (ja dalam ciut mniej)
2 lyzki maki ziemniaczanej lub mazeiny (ja dalam 2 lyzki budyniu smietankowego
bez cukru dobrej jakosci)
1,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki wody (ja dalam mleko)
paczuszke cukru waniliowego (ja pominelam)

Banany pokroic na kawalki, wrzucic do 1,5 szklanki mleka i gotowac pare minut
az sie rozgotuja. Rozdusic widelcem na miazge. W pozostalym plynie rozrobic
make ziemniaczana (badz budyn), wlac do mleka z bananami i gotowac az calosc
zgestnieje. Na koncu wrzucic cukier waniliowy. Ja zamiast tego dalam nieco
strozkow bloku kokosowego, ktory rozrobiony z woda daje mleko kokosowe. Dalam
jednak dosc malo, aby smak kokosa byl tylko sladowy. Mysle, ze na pewno mozna
dodac ciut likieru lub syropu bananowego. Ja nie mialam, wiec nie dalam.
Wedlug autora, Polinezyjczycy farbuja ten deser farba spozywcza na zolto badz
zielono. W sumie jest to fajny pomysl (pod warunkiem, ze lubimy E-numerki w
zarciu), bo deser zrobiony z maka ziemniaczana ma nieciekawy, momentami
szarawy kolor. Dlatego wlasnie dodalam budyn zamiast maki aby nieco mu
poprawic "karnacje".
Gotowy deser rozlewamy do 6 miseczek i zostawiamy do wystudzenia. Dekorujemy
bita smietana i wcinamy.
Smakuje ta pacia wybornie, ma jednak jeszcze druga mala wade; jako ze w srodku
jest banan, ma nie calkiem gladka, ale ?grudkowata? konsystencje. Mozliwe, ze
mozna banana w mleku rozbic mikserem na calkiem gladko, mi w sumie te male
kawaki nawet odpowiadaja.
Jak mowie, najpiekniejszy to ten deser moze nie jest, ale dla fanow bananow -
niebo w gebie.
Jesli ktos skusi sie wyprobowac ten przepis, moze niech zrobi jakies
ladniejsze zdjecie i je wstawi? Moj aparat niestety nie zdaje egzaminu przy
jedzeniowych motywach a i ja jestem fotografka niedoswiadczona w tej dziedzinie.


Deser dla fanow bananow... - ania_m66 28.05.07, 21:09    
Re: Deser dla fanow bananow... - evamarija 29.05.07, 09:41    
Re: Deser dla fanow bananow... - ania_m66 29.05.07, 10:51    
Re: Deser dla fanow bananow... - lullaby22 29.05.07, 20:03    

Najczęściej komentowane zdjęcia

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd