FotoForum
Załóż konto »

Galeria potraw Poleć znajomemu Powiadomienie zostało wysłane

Poleć tą wypowiedź znajomemu

  Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek lata
   s.dominika   30.05.07, 17:35 zarchiwizowany
Biszkopt klasyczny

U mnie: 4 jajka, niecała szklanka mąki, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku
do pieczenia - na 35 minut w 180 stopniach

Przełożone bitą śmietaną z truskawkami

Na wierzchu z galaretką

Tylko jeść.
--
Człowiek nie jest stworzony do klęski(...) Człowieka można zniszczyć ale nie
pokonać ...

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   aga.ania   30.05.07, 21:48 zarchiwizowany
ale mi ochoty na truskawki narobiłaś! jutro po pracy ruszam do warzywniaka.
a ciasto pycha! mam je w swoim repertuarze kuchennym, proste, ale pyszne!

pozdrawiam,

aga.ania

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   fettinia   30.05.07, 21:56 zarchiwizowany
Zostalo jeszcze troche?:)Baardzo lubie taki zestaw:)
--
la donna e mobile :)

no i jeszcze Pinezka

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   agnies_77   30.05.07, 22:00 zarchiwizowany
uwielbiam taki biszkopt z truskawkami...

--
Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś.

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   edelka   31.05.07, 08:45 zarchiwizowany
To taki mini torcik:)
Tez bardzo lubię takie ciacha:)
--
Kasia i Natka
NATALCIA ma już...
forum STYCZNIOWE mamy 2006

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   s.dominika   31.05.07, 09:01 zarchiwizowany
nic nie zostało :-) robię dzisiaj drugie
--
Człowiek nie jest stworzony do klęski(...) Człowieka można zniszczyć ale nie
pokonać ...

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   justynagar   01.06.07, 08:52 zarchiwizowany
witam

planuje dzis zrobic to ciasto. Ale pytanie jaka smietane dac? Kupic kremowke i ubic? czy
sniezke??
Bede wdzieczna za odpowiedz :-)

Pozdr

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   edelka   01.06.07, 09:20 zarchiwizowany
ja tez będę dziś robić i jak dla mnie w grę wchodzi tylko i wyłącznie kremówka
(ja akurat kupiłam śmietankę 30% Łaciatą chyba).

--
Kasia i Natka
NATALCIA ma już...
forum STYCZNIOWE mamy 2006

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   s.dominika   01.06.07, 11:06 zarchiwizowany
Ja ubiłam śmietanę 30% i dodałam cukru pudru do smaku. Trochę się bałam, że się
zważy ale nic się nie stało. Bez problemu się ubiło
--
Człowiek nie jest stworzony do klęski(...) Człowieka można zniszczyć ale nie
pokonać ...

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   halberek   01.06.07, 10:19 zarchiwizowany
Śnił mi się dzisiaj biszkopt z truskawkami, ale taki bez śmietany i galaretki
(mam wewnętrzny galaretkowy opór), tylko z zatopionymi owocami. A tu patrzę i
jest na jawie - prawdziwy biszkopt z truskawkami !

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   edelka   02.06.07, 13:00 zarchiwizowany
No i zrobione ciacho:)
Niestety tak szybko się rozeszło, że udało mi się sfotografować tylko ostatni
kawałek:(
I jeszcze śmietana wycieka, bo tak szybko chcieli jeść, że nie zdążyła sie
porządnie ściąć;)
--
Kasia i Natka
NATALCIA ma już...
forum STYCZNIOWE mamy 2006

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   ajer   02.06.07, 21:43 zarchiwizowany
Nie umiem piec biszkoptu,a chciałabym spróbować.Czy może mi ktos podac kolejność co
z czym?Czy jajka ubic z cukrem i np.dodawac makę i też ubijać dalej?Dzięki jesli mi ktoś
wytłumaczy.Biszkopt super wygląda i tak mi się marzy.

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   s.dominika   02.06.07, 21:59 zarchiwizowany
Ja robię tak (co pewnie nie znaczy, że nie można inaczej):
1. Ubijam pianę z jajek (4)
2. Do ubitej piany powoli (jedno po drugim) "wmiksowuję" żółtka
3. Do piany z żółtkami POWOLI (po troszeczku) dodaję cukier (pół szklanki)
4. W międzyczasie przesiewam 3/4 szklanki mąki tortowej + łyżeczka proszku do
pieczenia + pół łyżki mąki ziemniaczanej (nie wiem po co, teściowa kazała ;-))
przez sito
5. Następnie - łyżką - powoli - jedna łyżka po drugiej dodaję do masy (Mieszam -
nie używam więcej miksera).
6. Wylewam na tortownicę - ja wykładam folią aluminiową - z uwagi na późniejszą
galaretkę.
7. Piekę 30-35 minut w temp 180 stopni i nie wyjmuję z piekarnika po tym czasie
- stygnie w piekarniku
--
Człowiek nie jest stworzony do klęski(...) Człowieka można zniszczyć ale nie
pokonać ...

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   ajer   02.06.07, 22:21 zarchiwizowany
Dziekuję bardzo s.dominika,wytłumaczyłaś bardzo dokładnie,będę robić krok po kroku
jak w opisie i moze się uda.Zrobię na poniedziałek,bo mam małą uroczystość,jutro
piekę.Trzymaj za mnie kciuki,pozdrawiam.

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   edelka   04.06.07, 12:47 zarchiwizowany
i jak udał sie biszkopt?
Ja mam inny "patent" od mojej cioci:)
Opisałam go w wątku o torcie:)
O tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63383645.html


--
Kasia i Natka
NATALCIA ma już...
forum STYCZNIOWE mamy 2006

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   ajer   04.06.07, 23:19 zarchiwizowany
edelka napisała:

> i jak udał sie biszkopt?
> Ja mam inny "patent" od mojej cioci:)
> Opisałam go w wątku o torcie:)
> O tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,63383645.html
>
>
Witaj,pierwszy raz tak mi wyszedł dobrze,ale trochę suchy.Może za długo trzymałam w
piekarniku,a nie zapytałam czy go nasaczyć.Twój patent tez zamierzam
wypróbować,może się uda?Przepis wydaje się prosty,a tort naprawde super.Tylko czy
mam go nasączyć?Dzięki i pozdrawiam.

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   s.dominika   05.06.07, 08:33 zarchiwizowany
Zapomniałam ci napisać - że jak już wystygnie - tuż przed przełożeniem. Jak
przekroisz - to ja nasączam - wodą z cytryną i cukrem. Nie żałuję tego
nasączenia :-)
--
Człowiek nie jest stworzony do klęski(...) Człowieka można zniszczyć ale nie
pokonać ...

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   edelka   05.06.07, 12:53 zarchiwizowany
No właśnie biszkopt ma to do siebie, że jest dość suchy, więc można go
nasączyć:) Sokiem, kawą, wodą z cytryną czy alkoholem;)

A gdzie zdjęcie arcydzieła?;)
--
Kasia i Natka
NATALCIA ma już...
forum STYCZNIOWE mamy 2006

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   parole_parole   06.06.07, 21:53 zarchiwizowany
A jak udaje Ci sie to, ze galaretka nie wsiaka w biszkopt?

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   s.dominika   07.06.07, 09:20 zarchiwizowany
Wlewam galaretkę jak już jest w fazie zastygania. Właściwie jak już jest
bardziej ciałem stałym niż płynem. Ale jeszcze jak da się ją mieszać, ale nie
jest już gładka i jednolita. Potem i tak się wyrówna, a na pewno nie wsiąknie
--
Człowiek nie jest stworzony do klęski(...) Człowieka można zniszczyć ale nie
pokonać ...

  Re: Biszkopt z truskawkami - klasyczny początek l
   s.dominika   07.06.07, 09:31 zarchiwizowany
A ten biszkopt popełniłam wczoraj, stąd już trochę truskawki sok puściły i tak
mało zostało :-)
--
Człowiek nie jest stworzony do klęski(...) Człowieka można zniszczyć ale nie
pokonać ...

  dobre, ale wyszedł placek
   zonajoanna   15.06.07, 10:34 zarchiwizowany
W jakiej formie robiłaś? Mi nie wyrosło(tzn. wyrosło ale na 15 min przed końcem opadło)
nie wiem dlaczego :-(
--
sa dwa powody dla ktorych polska mi obrzydla: za duzo swięconej wody, za malo
zwykłego mydla

Copyright © Agora SAO nasReklamaOchrona prywatności  Zgłoś problem lub błąd